Auberginebåde med miso-glace
Denne opskrift på auberginebåde med miso-glace er perfekt som både tilbehør eller en simpel vegetarisk forret. Miso-glacen giver masser af smag til de bagte auberginer, der bliver møre og saftige efter en tur i ovnen. Særligt smagen af umami bliver fremtrædende – den femte grundsmag, der betyder ’velsmag’ på japansk. Denne smag er ofte fremtrædende i retter med kød, men her får man virkelig fremhævet smagen i en skøn vegetarisk ret ved hjælp af miso.
TIP: prøv også min opskrift på fyldte aubergine med quinoa, ricotta og romesco eller hasselback aubergine med kødsauce
Inspiration til brug af miso i køkkenet
Jeg har tidligere skrevet om miso her på bloggen. Den japanske, fermenterede soyabønnepesto er fantastisk sundt for fordøjelsen og kan tilføje den dejligste, komplekse umami-smag til maden. Den mørke variant, der er fermenteret med brune ris, er min favorit, og den er efterhånden blevet fast inventar i mit køleskab. Den ryger ofte i misosuppe, i en smagsfuld dressing, bliver brugt til at give ekstra smag til kød (i fars eller marinade) eller som et umami-pift til vegetariske retter.
TIP: prøv også min opskrift på miso suppe eller aubergineruller med quinoa og tomatsauce
I denne opskrift har jeg brugt misopastaen i en glaze, der er penslet over bagte auberginer. På denne måde får det bløde auberginekød masser af smag og de små tern en uimodståelig sprød overflade. De ristede auberginebåde smager skønt som en forret, men de er også dejligt tilbehør til asiatisk mad eller som en mere central del af måltiden.