Opskrift på boller i karry
I mit barndomshjem var boller i karry en af min fars hofretter. Han lavede opskriften ud fra sin mest brugte kogebog “God mad let at lave”, men endte altid med at freestyle – særligt ved at være lidt for rundhåndet med den stærke karry. Så måtte der ekstra fløde til, så saucen ikke blev for krydret. Og det var i virkeligheden nok hemmeligheden bag min fars fantastiske boller i karry, som alle os børn elskede. Ekstra meget karry og endnu mere fløde.
Min egen udgave af boller i karry har jeg eksperimenteret mig frem til over det sidste år. Da jeg blev gravid sidste forår, fik jeg en akut lyst til de retter, jeg selv havde fået serveret som barn. Rigtig mormormad og hverdagsfavoritter fra min egen barndom. En af disse var boller i karry, som jeg ikke havde spist i flere år, men som jeg nu ikke kunne få nok af.
TIP: Prøv også mine andre opskrifter på mormor-mad såsom mørbradgryde, den gode broccolitærte, hjemmelavede tarteletter og svensk pølseret.
I denne opskrift har jeg forsøgt at afstemme mængden af karry og fløde, så den passer præcis til mine smagsløg. Saucen er dejlig krydret og cremet, selvom jeg ingenlunde bruger lige så meget karry og fløde som min gode far.
Kødbollerne laver jeg af en blanding af hakket kalv- og svinekød, hvilket jeg synes, giver den rette smag. Jeg kan dog også sagtens finde på at lave kødbollerne af kyllingefars eller endda fiskefars (her bruger jeg min opskrift på fiskefrikadeller, men koger farsen som i ved almindelige kødboller). Det er virkelig gode variationer, og både fisk og kylling smager dejligt til karrysaucen.
En anden variation på retten er en god kylling i karry, hvor kødbollerne udskiftes af kyllingekød. Det smager rigtig dejligt og er også lidt nemmere, da man ikke skal lave en fars og koge kødboller.
Karry sovs med æbler
Jeg laver den gode karrysauce på ganske klassisk vis, men tilføjer et æble til saucen. Det giver en virkelig skøn smag, da æblet tilføjer en syrlig sødme. Du kan bruge alle sorter af æbler, men jeg foretrækker et mere syrligt æble, også gerne madæbler.
Hvor stærk din karry sovs skal være, kan du justere alt efter hvilken type karry, du bruger. Der kan nemlig være stor forskel på, hvor “spicy” karrypulver er. Som udgangspunkt bruger jeg altid en middelstærk karry, men hvis retten eksempelvis skal serveres for små børn, bruger jeg en mild karry.
Et andet tip til din karrysauce er at erstatte mælk og fløde med en dåse kokosmælk. Det giver retten et lidt eksotisk twist og smager virkelig dejligt.
TIP: Prøv også min opskrift på quesadillas med kylling eller kødboller i tomatsauce, der er gode hverdagshit hos hele familien.
Toppings til boller i karry
Boller i karry kan toppes med alverdens herligheder, lidt som men en god ristaffel. Nogle bud på forskellige toppings kunne være:
- Æbler i tern
- Rosiner
- Mangochutney
- Peanuts
- Bananskiver
- Mango i tern
- Ristede kokosflager
- Friske krydderurter
- Ristede saltede mandler
TIP: Prøv også min opskrift på dette nemme ris taffel alt-i-et fad.
Salat til boller i karry
Som tilbehør til boller i karry, vil jeg anbefale en god grøn salat. Retten er jo ret tung og mættenede i sig selv, så det er dejligt med noget mere friskt og let på tallerkenen.
Gode bud på dette kunne være en grøn salat med æble, en grøn salat med grantæble og avocado eller min populære spidskålssalat, der altid bare hitter.