Den bedste cæsar salat opskrift
Cæsar salat er en caféklassiker, der er at finde på menukortet på både fancy og halv-fesne fortovscaféer. Det er sådan en opskrift, der både kan lave på den lækreste, mest luksuriøse måde. Og med tarvelige ingredienser og kyllingekød, der nærmest er endnu mere tørre end croutonerne.
Dit forhold til cæsar salat afhænger nok af, hvilke af ovenstående udgaver, du har fået serveret. Personligt har jeg oftest stiftet bekendtskab med sidstnævnte, så det var først, da jeg forsøgte mig med en hjemmelavet udgave, at jeg blev fan. Cæsarsalat kan virkelig være den lækreste servering, og jeg håber, I vil prøve min opskrift og blive overbevist!
PRØV OGSÅ: Pastasalat med pesto og bagte gulerødder eller quinoasalat med kylling og jordbær eller frokostsalat med æg og avocado
Hvorfor hedder det cæsar salat?
Da jeg satte mig ned for at skrive dette blogpost, måtte jeg lige google mig frem til, hvorfor det egentlig hed cæsar salat? Det lyder jo næsten, som var opskriften opkaldt efter en romersk kejser! Desværre er svaret lidt mere kedeligt:
Det hedder cæsar salat, fordi salaten blev skabt af en mand ved navn “Caesar Cardini”. Han var italiensk immigrant til USA under Første Verdenskrig, og salaten kan derfor siges at være en italiensk/amerikansk fusion.
Cæsar salat dressing
Hemmeligheden bag en god cæsar salat er dressingen! Den kan ellers godt skræmme mange væk, fordi den indeholder rå æggeblomme og ansjoser. Jeg ved godt, at det måske ikke er ingredienser, du normalt rører i din dressing, men stol på mig: Det smager så lækkert! Og overhovedet ikke af hverken rå æg eller fisk.
Æggeblommen bruger vi lidt som når man laver en hjemmelavet mayonnaise eller aïoli. Den gør dressingen rig og cremet og får olien til at emulgere. Ansjoserne tilføjer en helt unik umami-smag til dressingen. Umami er en smagen af “velsmag”. Den samme mmmmhm-smag, som der opstår, når ting grilles eller karamelliseres, og som vi kender fra soltørrede tomater, svampe og parmesan. Og ja, der skal jo faktisk også parmesan i dressingen, så her er virkelig tale om en vaskeægte umami-dressing!
Hvis ansjoser er et no-go i dit køkken (på trods af min lille salgstale), kan de godt undlades. Jeg synes, det er en skam, men dressingen smager bestemt også godt uden.
PRØV OGSÅ: Kikærtesalat med aubergine og soltørrede tomater eller efterårssalat med græskar
Hvordan laver man cæsar salat?
Cæsar salat laves på en base af romaine salat eller den lidt mindre hjertesalat. Der kan være stor forskel på størrelsen af romaine salat, men tilpas bare mængden til, hvor salatsultne i er, og fyld salatfadet op derefter.
Over salaten skal der den cremede cæsar dressing. Jeg laver nemt dressingen ved at blende ingredienserne sammen med en stavblender. På den måde skal man ikke bekymre sig over, om dressingen skiller.
I den klassiske udgave af salaten er der faktisk ikke kylling på ingredienslisten. Men det passer så godt dertil og forvandler salaten til en måltidssalat, så den kan snydes som et måltid for sig. Kyllingekødet tilbereder jeg i ovnen, fordi det er nemmest. Men du kan også sagtens stege det på panden eller grillen – og du kan også bruge en rest kyllingekød fra dagen forinden. Du kan også pochere kyllingekødet, som jeg gør i denne opskrift på fyldte søde kartofler.
Croutoner er også en vigtig ingrediens, og jeg vil meget varmt anbefale dig, at du laver dine egne, hjemmelavede croutoner. Det er simpelthen så nemt og en fantastisk måde at undgå madspild.
Til sidst drysser vi en god mængde parmesan over salaten. Her kan man enten lave parmesanflager eller rive parmesanosten over. Begge dele smager dejligt, så der gør du bare, hvad du foretrækker eller lige er i humør til.
PRØV OGSÅ: Salat med varmrøget laks og avocado