Sund og nem opskrift på chiagrød
Chiagrød har været en fast del af vores “morgenmadsrepetoire” herhjemme i flere år efterhånden. Jeg kan huske, hvordan jeg hørte om opskriften, lige da jeg var flyttet til Århus for 6 år siden og straks måtte forbi helsekosten efter de famøse superfrø.
I dag kan chiafrø fåes i alle supermarkeder, og chiagrød er blevet et fast indslag i mange danske hjem. Selvfølgelig ikke så ofte som havregrøden, men jeg tror alligevel, at mange har forsøgt sig med en morgenmad med chiafrø – nok med varierende succes. Jeg har nemlig hørt mange sige, at de ikke bryder sig om den “slimede” chiagrød. Og det er altsåen skam, for jeg tror den dårlige anmeldelse skyldes, at man ikke har prøvet en ordentlig opskrift.
TIP: Prøv også min opskrift på matcha overnight oats, bagt gulerodskagegrød eller bagt havregrød med banan
Den bedste chiagrød
For at en chiagrød bliver rigtig god, skal man først og fremmest lykkes med at dosere den rette mængde chiafrø til væske. Bruger man for meget eller for lidt, kan man få en enten slimet eller alt for tør konsistens. Jeg synes personligt at 1 spsk. chiafrø passer godt til 1 dl væske, men forsøg dig endelig frem.
Dernæst synes jeg også personligt, det er et must, at man rører lidt græsk yoghurt eller skyr i chiagrøden. Det løfter virkelig det færdige resultat, da grøden får et let syrligt twist og bliver mere cremet.
Sidst (men bestemt ikke mindst) skal man huske at smage grøden til. Chiafrø smager ikke af noget i sig selv, så de kommer til at smage af den væske, de suger til sig. Her tilføjer jeg mælk og søder med en smule honning eller ahornsirup, og så får grøden et frisk twist fra yoghurten. Og så kommer der også de forskellige toppings, der nærmest er lige så vigtige som selve grøden. Ligesom ren havregrød er en kedelig fornøjelse, er chiagrød det oggså uden nogen form for topping.
TIP: Prøv også en opskrift på blåbær smoothie bowl, havregrød med æg eller klatkager af havregrød
Toppings til chiagrød
- Marmelade eller kompot – Jeg elsker at toppe med en skefuld marmelade eller hjemmelavet kompot. Jeg kan særligt anbefale min rabarberkompot eller råsyltede rabarber.
- Frugt og bær – Det smager altid skønt at toppe med blanding af sæsonens frugter og bær, der tilføjer noget friskt og sødt.
- Nøddesmør – Hjemmelavet nøddesmør , mandelsmør, peanutbutter, hasselnøddesmør – det smager altsammen så lækkert derpå. Prøv også min opskrift på hjemmelavet nutella med hasselnødder eller lækkert dadelkaramel.
- Granola eller müsli – tilføjer dejligt knas på toppen. Prøv eksempelvis min banan granola eller sund chokolade granola eller krydret æblegranola
- Kakaonibs – Små stykker ristet kakaobønne (eller simpelthen bare lidt hakket chokolade).
- Nødder eller kokosflager – lidt grofthakkede nødder eller ristede kokosflager giver knas og god smag og mæthed.
Tips til min opskrift på chiagrød
- Du kan tilsætte havregryn til din chiagrød. Det giver en lidt anden konsistens a la “overnight oats” eller “bircher müsli”. Tilsæt 2 spsk. havregryn og 0,5 dl ekstra mælk
- Hvis du vil gøre opskriften vegansk, kan du bruge plantebaseret mælk og yoghurt. Prøv fx. min kokosyoghurt.
- Prøv at røre lidt marmelade eller moste bær sammen med chiafrø og mælk – så får du en farverig og lækker bærgrød.