Chokorug

Chokorug er den lækreste hapser. En grov rugbrødsbolle med stykker af mørk chokolade. Det er en snack, der er både mættende og sød på samme tid. Fornuftig selvforkælelse, kunne vi kalde det 😉

Jeg laver mine chokorug med masser af kerner og stykker af mørk chokolade og dadler. Derudover kan de vendes i hakkede hasselnødder, hvis du har det liggende i skuffen, men det er bestemt ikke et must.

Min opskrift på chokorug kan laves både med og uden surdej. Jeg foretrækker dem med surdej, da de får en god syrlig smag, men hvis tiden er knap, eller jeg ikke lige har en aktiv surdej på lager, er de også fremragende bagt på gær.

rugbrødsboller med chokolade

Chokorug

 

Bedøm denne ret

16-20 boller
forberedelse 15 min arbejdstid + 3-4 timers ventetid / tilberedning 30 min / i alt Cirka 4 t

Ingredienser

 • 3 dl rugkerner
 • 3 dl kerner og frø, fx græskarkerner, solsikkekerner, sesamfrø, hørfrø
 • 6 dl kogende vand
 • 1 spsk. honning
 • 10 g salt
 • 3 dl rugmel
 • 100 g udstenede dadler
 • 100 g mørk chokolade
 • 100 g hasselnødder (kan undlades)

Med surdej

 • 60 g moden/gammel surdej (fx surdej, der har stået på køl)
 • 60 g rugmel
 • 60 g lunken vand (ca 30 grader)

Med gær

 • 1 dl kold vand
 • 10 g gær

Fremgangsmåde

Chokorug med surdej

Rør moden/gammel surdej sammen med vand og rugmel i et glas eller en gennemsigtig beholder. Sæt en elastik omkring beholderen ved surdejens kant, så du kan holde øje med, hvor meget den hæver. Lad nu din surdej stå, til den er hævet til dobbeltstørrelse. Det tager typisk 2-4 timer. Cirka en time før, din surdej er hævet maksimalt op, skal du sætte rugkerner, frø og kerner i blød.

Kom rugkerner, frø og kerner i en skål. Hæld kogende vand over, og rør rundt. Lad dernæst skålen stå i 60 minutter, så kernerne kan suge væsken.

Rør rundt i skålen, og tjek, at temperaturen er lun men ikke varm. Hvis den er over 40 grader, vil din surdej ikke virke.

Tilsæt 150 g af din aktive surdej, der er hævet til dobbelt størrelse, til skålen (gem gerne den sidste rest surdej – den kan du fodre videre på, så du får en ny surdej).

Tilsæt også honning og salt til skålen, og rør rundt. Tilsæt dernæst rugmel, og rør grundigt rundt, til det hele er blandet.

Skær dadler i tern, og hak chokoladen groft. Rør det i dejen i skålen.

Hak hasselnødder fint, og kom det i en dyb tallerken (dette step kan undlades, hvis du vil lave bollerne uden hasselnødder – så dumper du dem bare direkte på bagepladen).

Beklæd en bageplade med bagepapir. Form boller med en ske, og rul dem forsigtigt i hakkede hasselnødder, inden de placeres på bageplade. Lad nu dine chokorug hæve ved stuetemperatur under et rent klæde i 3 timer.

Forvarm ovnen til 175 grader. Bag chokorugene i cirka 30 minutter, til de er sprøde og flot gyldne.

Chokorug med gær

Kom rugkerner, frø og kerner i en skål. Hæld kogende vand over, og rør rundt. Lad dernæst skålen stå i 60 minutter, så kernerne kan suge væsken.

Rør rundt i skålen, og tjek, at temperaturen er lun men ikke varm. Hvis den er over 40 grader, vil gæren ikke virke.

Kom vand og gær i en lille skål, og rør gæren ud i vandet. Tilsæt blandingen til skålen sammen med honning og salt, og rør rundt.  Tilsæt dernæst rugmel, og rør grundigt rundt, til det hele er blandet.

Skær dadler i tern, og hak chokoladen groft. Rør det i dejen i skålen.

Hak hasselnødder fint, og kom det i en dyb tallerken (dette step kan undlades, hvis du vil lave bollerne uden hasselnødder – så dumper du dem bare direkte på bagepladen).

Beklæd en bageplade med bagepapir. Form boller med en ske, og rul dem forsigtigt i hakkede hasselnødder, inden de placeres på bageplade. Lad nu dine chokorug hæve i 3 timer ved stuetemperatur under et rent klæde.

Forvarm ovnen til 175 grader. Bag chokorugene i cirka 30 minutter, til de er sprøde og flot gyldne.

Find flere opskrifter i samme kategori

rugbrødsboller med chokolade

 

Opskrift på chokorug

Jeg har spist mange chokorug fra Lagkagehuset gennem årene. Særligt da jeg i en periode pendlede fra Århus til København, og ofte skulle have lidt morgenmad eller noget lækkert med til kaffen. De små rugbrødsboller med chokolade var af mine yndlingssnacks lige at hapse med på farten, når jeg havde lyst til noget sødt men alligevel mættende.

 

TIP: Find min guide til opstart af surdej lige her.

 

rugstykker med chokolade

 

 

Chokorug med surdej

Da vi begyndte at bage vores eget rugbrød for et par år siden, og jeg eksperimenterede med surdejsbrød og surdejsboller i stor stil, fik jeg lyst til at bage mine egne chokorug. Og jeg vidste lige præcis, hvordan jeg ønskede resultatet:

 • Fyldt med saftige, mættende og lækre rugkerner
 • Med en blanding frø og kerner
 • Udelukkende bagt på rugmel
 • En bastant men ikke alt for kompakt rugbrødsbolle
 • Med masser af mørk chokolade og stykker af dadler
 • Bagt på surdej

Det tog en del forsøg, før jeg ramte det perfekte resultat. Nok fordi jeg samtidig ønskede, at mine chokorug skulle være relativt hurtige at lave, fx uden at skulle hæve natten over. Det lykkedes dog til sidst, og jeg har sådan glædet mig til at dele opskriften med jer!

 

TIP: Brug dine surdejsrester til at lave madpandekager eller knækbrød.  

 

rugboller med chokolade

 

Rugbrødsboller med gær

Selvom jeg uden tvivl foretrækker at bage chokorug med surdej, kan de også sagtens bages med gær. Det er både lidt hurtigere, og betydeligt nemmere, hvis du endnu ikke har en god, aktiv surdej stående i dit køkken.

Når chokorug bages med surdej får de en lidt mere syrlig smag, og de holder sig saftigere i længere tid. Men de smager bestemt også godt bagt på gær, så lad dig endelig ikke afskrække, hvis du endnu ikke er blevet dus med surdejsbagningen.

 

TIP: Prøv også min opskrift på proteinboller eller fiberrige kerneboller eller chokoladeboller

 

 

chokorug opskrift

 

Shop the post

- reklamelinks

14 kommentarer
Vis alle kommentarer
 1. Et lille fif – det er også rigtig lækkert med most banan i stedet for dadler, hvis man ikke lige ligger inde med det 😀

 2. Kan man bruge tørgær i stedet og i så tilfælde hvornår skal den blandes i? Sammen med kernerne eller først senere sammen med melet? Tak for en masse gode opskrifter og bøger som jeg bruger igen og igen!

  1. Hej Simone 🙂 Jeg har ikke den store erfaring med at bage med tørgær, så jeg kan ikke give et præcist svar. Men jeg ville tilføje det på samme tidspunkt, som jeg tilføjer almindeligt gær. Du skal ikke hælde kogende vand over tørgær, så vil gærceller dø.

   KH E

 3. Fedt med en opskrift på chokorug – jeg elsker dem!
  Den surdej, du bruger, skal den være til rugbrød, eller kan jeg godt bruge min hvede/fuldkornshvede surdej?

  Vh Hanna

 4. Tak for denne opskrift, det er den bedste opskrift på chokorug jeg har prøvet. Alle der har smagt dem Elsker dem. De er allerede bagt mange gange.

 5. Der står 60g moden surdej i ingredienser, men står at der skal 150g i dejen – mangler der mon bare et 1 tal i ingrediens listen?

  1. Hej Kristian

   Du bruger den modne surdej til at lave en ung surdej – det er den, der skal i dejen 🙂

Skriv en kommentar