
Ingredienser
- 500 g søde kartofler
- 250 g blandede svampe
- 1 spsk. olivenolie
- 2 fed hvidløg
- 3 dl hvidvin
- 1 skvat fløde
- 800 g torsk
- 1 håndfuld frisk timian
- 150 g feta
- 50 g mandler
- salt & friskkværnet peber
Fremgangsmåde
Tænd ovnen på 200 grader. Skrub eller skræl søde kartofler, og skær dem i mundrette tern. Rens svampene, og skær dem i grove skiver. Bland sød-kartoffeltern og svampe på stor pande eller i et ildfast fad, og vend det i olivenolie. Kværn let med salt og peber, og sæt panden i ovnen i 20 minutter, til søde kartofler og svampe er flot gyldne.
Pil og pres hvidløg, og vend det i panden. Hæld hvidvin og en sjat fløde på panden, og læg torsken i overfladen. Kværn salt og peber over, og top med timian, smuldret feta og grofthakkede mandler. Sæt panden i ovnen i yderligere 10 minutter, til fisken er gennemstegt. Pynt med lidt frisk timian, og servér.
TIP: Har du ikke en ovn til rådighed (det havde jeg ikke i camperen), kan du sagtens tilberede retten på et blus. Steg søde kartofler og svampe, til de bliver gyldne, inden vin, fløde og torsk tilsættes. Læg et låg på panden eller dæk den til med stanniol, og lad fisken dampe i 10 minutter.
I mit køkken er der ikke noget, der er forbudt. Men samtidig ved I også, at jeg foretrækker at lave mad fra bunden og at bruge hele, naturlige råvarer (og gerne lidt ekstra grønt!). Det betyder, at jeg til hver en tid heller vil bruge en lille sjat, frisk dansk piskefløde end større mængder af diverse lightprodukter. Lidt men godt er vejen frem, og det oplever jeg heldigvis, at de fleste danskere er ved at blive enige om.
Første stop på Fløderuten var hjemme hos tangspecialisten Heine i Grenå. Og nu ved jeg ikke med jer, men da jeg fik at vide, at vi skulle besøge en fiskemand ved navn Heine, der ville lave fiskesuppe med masser af frisk fløde, forestillede jeg mig en 70+ årig mand med godt med topmave (holdt på plads af et par blå overalls) og flere grå hår på brystet end på hovedet. Jeg havde ikke forestillet mig yngre mand med hipsterhue og tatoveringer op og ned ad armene – men det var altså det, som mødte os, da camperen rullede ind på en villavej i Grenå.
{ Se den fulde video hos Karolines Køkken }
Godt nok var Heine ikke så gammel, som jeg havde spået, men hans fiskesuppe, den smagte altså, som havde han ikke lavet andet i mindst 70 år. Nøj, hvor var den god! Og meget, meget cremet og fyldig (næsten som at spise sauce med ske, hæhæ). Jeg var derfor lidt spændt, da jeg hoppede i køkkenet for at lave mad til de to mænd og vise, at jeg sagtens kunne lave noget tilsvarende lækkert og hverdagsvenligt uden at bruge en hel liter fløde.
Heldigvis lykkedes det mig at fremtrylle noget, som fik både Mattias og Heines godkendelse (deres tallerkener blev i hvert fald tømt – flere gange!). En super simpel men ufattelig lækker pande med dampet torsk, søde kartofler, svampe og feta. Retten tilberedes med minimal opvask på én pande, og så tager den kun 30 minutter at bikse sammen. Men ved at sætte godt med kærlighed og en lille sjat, får man et resultatet, der på ingen måde smager af hverdag.
Jeg er vild med Mattias, som jeg synes er noget af et positivt energibundt og ikke mindst er jeg vild med dig, så jeg glæder mig til at følge med !
Personligt er jeg vokset op med at drikke sødmælk og at anvende RIGTIG piskefløde i madlavningen. Og som du siger, hellere lidt med godt. De gode råvarer er vejen frem og jeg synes virkelig det giver en fantastisk velsmag at anvende fløde i maden. Også selvom det kun er en anelse. I al fald kan jeg tydeligt smage forskel på dét også en ret med nogle af fløde-alternativerne. Dem bruger jeg ALDRIG. Men i mit barndomshjem har alle slags lightprodukter også været bandlyst og meget ildeset, så der er jeg nok lidt farvet…
Nu bor jeg selv og fløde er en fast del af mit køleskab. Men, det kan altså være mig lidt problematisk at undgå madspild i mit lille 1-mands-køkken ift. piskefløde. Fx skriver du jo også her at der kun skal bruges ‘et skvat’ fløde… Men hvad gør man så med det resterende, hvis man fx ikke forventer at kunne få der brugt de følgende dage? Det problem står jeg virkelig ofte i og jeg kvier mig hver gang jeg må smide sur fløde ud der ikke er blevet brugt..
Hvor er du sød, Camilla Kirstine 🙂
Et mega smart tip er at fryse fløde ned i isterningeposer. Så kan du tage et par isterninger eller tre op, når du fx laver en suppe, og bare smide dem direkte i gryden.
Hvad hvis man vil undlade hvidvin? Hvad er alternativt?
Du kan tilsætte boullion + citronsaft eller æblecider 🙂