Den første mad til baby er både en hyggelig, rodet og til tider lidt skræmmende affære. Hvor starter man? Hvad er godt at servere? Hvad må man slet ikke? Skal man starte med grød? Prøve det der BLW? Udelukker det ene det andet?
Alle disse spørgmål kan jeg skrive på listen over ting, jeg har googlet i mit første år som forældre (og den liste er i forvejen lang!). Men googlesøgningerne bidrager ofte ikke til andet end mere forvirring, og jo bedre jeg lander i forældreskabet, jo bedre bliver jeg til at følge min egen mavefornemmelse.
I dette blogpost kan i læse om, hvordan vi har grebet den første mad til Otto an. Alt fra vores overvejelser omkring kost, til hvordan han helt konkret har siddet med til bords og gode opskrifter til små munde. Alt er skrevet ud fra vores egen erfaring, og selvom vi naturligvis har læst et par pjecer fra sundhedsplejersken og kender Sundhedsstyrelsens anbefalinger og no-gos, forsøger vi at følge vores mavefornemmelse (og vores barn). Jeg håber, at blogpostet kan inspirere dig til at gøre det samme og viderebringe et par gode idéer.
Overvejelser omkring babys kost
Jeg ønsker, at Otto får et naturligt, sundt og rart forhold til mad. Hvor han er nysgerrig på smagsoplevelser, har en god fornemmelse af sin mæthedsfornemmelse og både kan se mad som nydelse og næring. Noget, der giver kroppen energi, og som er dejligt at spise og samles omkring.
For bedst at hjælpe ham på vej mod at få skabt nogle gode madvaner, har vi gjort os følgende overvejelser:
- Vi serverer hovedsagligt sund og varieret mad lavet fra bunden, og han bliver præsenteret for en masse forskellige smagsindtryk.
- Der er ikke noget, der er forbudt. Han får lov til at smage på alt fra croissanter til grønne smoothies, og vi prøver ikke at gøre noget mad mere spændende end andet.
- Vi forsøger at lytte til hans signaler og respektere, hvis han ikke er sulten, når vi serverer mad for ham (selvom det kan være frusterende, når hele måltidet ryger på gulvet). Vi lokker ikke noget i munden på ham, hvis han ikke har lyst.
- Han får lov til at spise selv (med den hjælp han har brug for – fx til at få grød op på skeen), og får lov til at sanse og rode med maden alt det, han har lyst til.
Vores erfaring med den første mad til baby
Otto er nu 8 måneder, og vi begyndte så småt at eksperimentere med små smagsprøver, da han var 4 måneder gammel. Vi havde egentlig forestillet os, at han skulle fuldammes, til han blev 6 måneder, men han virkede så nysgerrig og interesseret, at vi begyndte før.
Fra 4-6 måneder
Helt fra han var spæd, har Otto været med til bords i sin Tripp Trapp fra Stokke. I starten lå han i et New Born Set, hvor han kunne ligge behageligt og ergonomisk korrekt og følge med i bordhøjde.
Da han var omkring 4 måneder, begyndte han at nedstirre maden ivrigt, og fulgte hver bid fra vores tallerken til mund. Det var tydeligt, at han var meget nysgerrig på mad, så vi besluttede os for at give ham små smagsprøver. Kun som leg og hygge, og han blev derfor ammet lige inden, vi satte os til bords.
Smagsprøverne lavede jeg af de grøntsager, vi andre fik til aftensmad (fx søde kartofler, ærter, kartoffel, squash), blot tilberedt uden salt, hvorefter jeg moste dem godt med lidt smør. Dernæst kom vi lidt af mosen på en babyske, og så fik han selv lov til at holde skeen og slikke mosen af. Nogle gange hjalp vi skeen på vej, men vi fandt hurtigt ud af, at han helst ville sidde og fumle med det selv.
Ved omkring 5-måneders alderen begyndte jeg at tilberede mad til Otto, der ikke var mos. I starten var det meget bløde råvarer, som han stadig kunne holde om og nemt føre op til munden. Bagt græskar, kogte kartofler, hvid dampet fisk eller bananpandekager var eksempelvis et hit.
Når han fik lov til at smage, sad han typisk på mit skød, da han kunne holde hovedet selv, men endnu ikke stærk nok til at sidde i en rigtig højstol.
6-8 måneder
Fra omkring 6 måneder begyndte Otto at kunne sidde i Tripp Trapp stolen selv med et Baby Set, der forvandler den til en højstol. Her begyndte vi også introducere mere faste måltider; Morgenmad, frokost, aftensmad, med amning som mellemmåltider og små snacks, når lysten og sulten er der.
Til langt de fleste måltider spiser Otto selv, så han kan styrer, hvad han kommer i munden. Simon laver dog også ofte grød om morgenen, hvor han får lidt hjælp med skeen, så han ikke bliver for frustreret.
En typisk dag kunne være:
Morgenmad: Havregrød med æg og bær
Frokost: Hjemmebagt bondebrød med leverpostej, kogte ærter og gulerødder
Snack: Klatkager af morgenens havregrødsrester
Aftensmad: Hvad vi nu får til aftensmad, sammen med kogte/bagte grøntsager.
Idéer og opskrifter til barnets første mad
Her under har jeg samlet nogle idéer og opskrifter til mad, som hitter hos vores lille dreng. Som udgangspunkt kan I følge opskrifterne, men blot undlade salt:
- Madpandekager med surdej – Otto elsker disse, fyldt med alt fra leverpostej til moste bær.
- Bondebrød – Et virkelig dejligt rugbrød uden kerner.
- Fiskefrikadeller – Muligvis hans absolutte livret!
- Kyllingefrikadeller – Oftest lavet uden parmesan og med lidt ekstra revne grøntsager.
- Klatkager – Lavet af morgenens havregrødsrester
- Sunde muffins med banan – Lavet uden mørk chokolade
- Øllebrød – Lavet på rester af bondebrød.
Med til bords med Tripp Trapp af Stokke
Vi har været og er så glade for vores Tripp Trapp fra Stokke. Stolen er enormt let at tilpasse i takt med at han vokser, så den passer perfekt uanset størrelse og alder.
Tripp Trappen gør det muligt for Otto at være med og nyde måltiderne sammen med os ved spisebordet. Og vi bruger den også på andre tidpunkter i løbet af dagen, hvor han gerne vil være med i øjenhøjde med os voksne. Når Simon spiller guitar, eller jeg står i køkkenet.
Hos os hitter stolen både, fordi den er praktisk og pæn. Det ikoniske design går bare aldrig af mode, men stolen er blevet moderniseret, og der er kommet nyt tilbehør, som gør måltiderne endnu nemmere. Vi bruger deres dækkeserviet med indbygget skål og tallerken, den smarte bakke og hagesmæk. Og så er vi særligt glade for, hvordan stolen kan tilpasses barnets størrelse og alder – fra Newborn Set til Baby Set, og jeg er sikker på, at Otto kommer til at have glæde af stolen i mange, mange år endnu.