
Ingredienser
- 2 løg
- 3 fed hvidløg
- 3-4 cm frisk ingefær
- 1 spsk. ghee eller smør til stegning
- 2 tsk. stødt koriander
- 2 tsk. stødt spidskommen
- 1 spsk. stødt gurkemeje
- 300 g nye kartofler
- 4 dl gule flækærter
- 1 dåse hakkede tomater
- ¾ l grøntsagsbouillon
- 1 spsk. garam masala krydderiblanding
- salt og friskkværnet peber
TIL SERVERING
- 200 g paneer
- 1 spsk. ghee eller smør til stegning
- salt og friskkværnet peber
- frisk koriander
Fremgangsmåde
Pil og hak løg. Pil og pres hvidløg. Riv ingefær fint. Steg løg, hvidløg og ingefær i smør i en gryde. Knus koriander- og spidskommenfrøene i en morter, og tilsæt dem. Lad det stege, til krydderierne begynder at dufte. Skræl kartoflerne, skær dem i mundrette tern, og tilsæt dem til gryden. Tilsæt også så gurkemeje, skyllede flækærter, hakkede tomater og bouillon. Lad retten simre i 30 minutter, til linserne er møre. Smag til med garam masala, salt og peber.
Skær paneer i tern, og krydr dem godt med salt og peber. Steg ternene i ghee eller smør. De kan enten røres i din dhal, hvor de vil suge ekstra smag til sig, eller serveres som topping sammen med frisk koriander.
Dahl med paneer
Det måske knap så velkendte indslag i min dhal er paneer. En indisk ost, som jeg godt tør love, snart vil blive et tilbagevendende indslag på spisebordet i mange danske hjem. Karolines Køkken har nemlig sørget for, at paneer sammen med to andre verdensoste – den cypriotiskehalloumi og mexicanske Queso frescos – nu er til at finde i helt almindelige supermarkeder.
TIP: prøv også sort dhal med belugalinser eller min opskrift på squash-rösti med halloumi
Før i tiden har jeg ledt efter ostene hos diverse specialkøbmænd med svingende succes. Derfor var jeg lynhurtig til at takke ja til sprede budskabet om nyhederne, da Karolines Køkken spurgte mig, om jeg sammen med Nadia fra Foodfanaticog Mads fra Gastromand ville være med til at inspirere jer til, hvordan I kan bruge verdensostene i det kødfri køkken.
Indisk paneer ost
Paneer er en indisk ost, der har en fast konsistens og et højt proteinindhold, hvilket gør den oplagt til stegning. Osten smager ikke af så meget i sig selv, men den optager let smage fra andre ingredienser. Derfor er den særlig lækker, når man krydrer den godt eller bruger den i gryderetter. Ostens proteinindhold gør desuden, at paneer er formiddabel til at give fylde og mæthed til kødfrie retter. Den milde smag og ostens konsistens gør, at den minder lidt om kylling, og det er jo altid et godt salgsargument, når man skal overbevise en kødglad middagsgæst om, at vegetariske måltider altså sagtens kan mætte.
Nem hverdagsmad
Min dhal er et fremragende hverdagsmåltid. Retten er super nem og hurtig at bikse sammen. Og så er alle ingredienserne til at komme i nærheden af – både fordi, de kan findes i supermarkedet nede på hjørnet, men også fordi de ikke koster det hvide ud af øjnene.
Husk endelig, at I sagtens kan tilsætte ekstra grøntsager, alt efter hvad I lige har på lager. Dertil er det også helt valgfrit, om I vælger at serverer paneer sprødstegt som topping eller lader ternene simre med i gryden, så de tager masser af smag til sig.
Hvis I vil have mere inspiration til det kødfri køkken, kan I finde mine, Nadias og Mads’ opskrifter og flere til på Karolines Køkkens hjemmeside. Her er der masser af gode og kreative idéer til, hvordan ostene kan fylde og smage. I kan tjekke opskrifter på alt fra Crispy Tacos med Queso Frescos til Vegetartærte med halloumi ud.
Glæder mig til at prøve paneer – elsker halloumi, så synes virkelig at det er spændende nu at få udvidet min oste-horisont! Vil i øvrigt rose dig (eller sige tak) for så mange lækre, kødfrie retter. Jeg spiser ikke vegetarisk, men prøver at holde mit kødforbrug på et minimum, så det er altid dejligt med inspiration herfra 🙂 I opskriften har du skrevet stødt koriander to gange, men jeg gætter på at det er spidskommen, der er ment, som nede i fremgangsmåden?
Hej Louise 🙂 Sikke en dejlig besked. Så skønt at høre, at mine opskrifter kan inspirere.
Hov, det er min fejl – det er lige præcis spidskommen, jeg mener. Det er rettet nu.
KH