Dahl med paneer
Denne opskrift med dhal på gule ærter er intet mindre end herligt. Men det er ikke kun de gule ærter, som giver et twist til den klassiske dhal. Der er nemlig også et knap så velkendt indslag i min dhal – nemlig paneer. En indisk ost, som jeg godt tør love, snart vil blive et tilbagevendende indslag på spisebordet i mange danske hjem. Karolines Køkken har nemlig sørget for, at paneer sammen med to andre verdensoste – den cypriotiskehalloumi og mexicanske Queso frescos – nu er til at finde i helt almindelige supermarkeder.
TIP: prøv også sort dhal med belugalinser eller min opskrift på squash-rösti med halloumi
Før i tiden har jeg ledt efter ostene hos diverse specialkøbmænd med svingende succes. Derfor var jeg lynhurtig til at takke ja til sprede budskabet om nyhederne, da Karolines Køkken spurgte mig, om jeg sammen med Nadia fra Foodfanaticog Mads fra Gastromand ville være med til at inspirere jer til, hvordan I kan bruge verdensostene i det kødfri køkken.
Indisk paneer ost
Paneer er en indisk ost, der har en fast konsistens og et højt proteinindhold, hvilket gør den oplagt til stegning. Osten smager ikke af så meget i sig selv, men den optager let smage fra andre ingredienser. Derfor er den særlig lækker, når man krydrer den godt eller bruger den i gryderetter. Ostens proteinindhold gør desuden, at paneer er formiddabel til at give fylde og mæthed til kødfrie retter. Den milde smag og ostens konsistens gør, at den minder lidt om kylling, og det er jo altid et godt salgsargument, når man skal overbevise en kødglad middagsgæst om, at vegetariske måltider altså sagtens kan mætte.
Nem hverdagsmad
Min dhal på gule ærter er et fremragende hverdagsmåltid. Retten er super nem og hurtig at bikse sammen. Og så er alle ingredienserne til at komme i nærheden af – både fordi, de kan findes i supermarkedet nede på hjørnet, men også fordi de ikke koster det hvide ud af øjnene.
Husk endelig, at I sagtens kan tilsætte ekstra grøntsager, alt efter hvad I lige har på lager. Dertil er det også helt valgfrit, om I vælger at serverer paneer sprødstegt som topping eller lader ternene simre med i gryden, så de tager masser af smag til sig.
Hvis I vil have mere inspiration til det kødfri køkken, kan I finde mine, Nadias og Mads’ opskrifter og flere til på Karolines Køkkens hjemmeside. Her er der masser af gode og kreative idéer til, hvordan ostene kan fylde og smage. I kan tjekke opskrifter på alt fra Crispy Tacos med Queso Frescos til Vegetartærte med halloumi ud.