Nem og billig opskrift på dhal
Dhal er nok den bedste budgetvenlige ret, jeg kender til. Da jeg var på SU, var den et fast indslag på menuen i vores lille hjem. Særligt når vi fik gæster, og jeg gerne ville mætte mange for relativt få penge. Her kunne jeg forvandle en pose røde linser til en stor gryde, klargøre lidt forskellige toppings, og så havde jeg et helt festmåltid for omkring 50 kroner.
Basen for en dhal er røde linser. De koges sammen med tomater og væske (vand, boullion og/eller kokosmælk), til de bliver møre og cremede. Linser og dåsetomater er gode, let tilgængelige og billige ingredienser – og tilmed dejligt sunde!
TIP: Prøv også indisk curry med kylling og spinat eller sort dhal med belugalinser
For at lave en god indisk dhal, skal du smage basen til med masser af krydderier. Og her bliver ingredienslisten hurtigt ret lang. Det kan være lidt af en investering, hvis man skal ud og købe alle krydderier på én gang. Men de er netop dét, en investering, for når du først har krydderierne på hylden, kan du bruge dem til mange grydefulde, før du skal fylde lageret op igen.
Krydderier til dhal
Der findes ikke én sammensætning af krydderier, der er den mest traditionelle, korrekte til en autentisk indisk dhal. I virkeligheden findes der nok lige så mange forskellige opskrift, som der findes indiske mamas, for i hver familie har de deres egen dhal krydderiblanding.
Til min dhal bruger jeg følgende krydderier:
- spidskommen
- koriander
- gurkemeje
- garam masala
- sennepsfrø
- chilipulver
- kardemomme
Særligt de tre sidste, sennepsfrø, chili og kardemomme, kan du nemt undlade. Jeg synes, det giver en god smag, men hvis du ikke er til stærk og/eller aromatisk mad, er krydderierne ikke et must.
Er der en af krydderierne, jeg ikke lige har i skabet, er det i det hele taget ikke verdens undergang – så tilføjer jeg bare lidt mere af noget andet. Du kan også prøve at tilsætte karrypulver og stødt kanel til din dhal.
TIP: Prøv også min opskrift på chicken tikka masala eller lam tikka masala
Tips og variationer til den bedste dhal
- Prøv at tilsætte 1 dåse kokosmælk (undlad da 2 dl vand). Det gør din dhal ekstra cremet og lækker
- Stød dine krydderier selv i en morter, hvis du vil have den bedste smag. Det gør dem så meget mere aromatiske!
- En dhal kan både være mere grov eller have en flydende, næsten suppe-lignende konsistens. Dette kan du justere ved at skrue op og ned for mængden af vand.
- Jo mere cremet, du ønsker din dhal, jo længere skal du lade den koge.
- Dhal er en virkelig god fryser-ret. Jeg laver næsten altid dobbeltportion, så vi kan gemme en portion i fryseren til dovne dag.
TIP: Prøv også min opskrift på indisk kitchari
Toppings og tilbehør til dhal
Jeg topper næsten altid min dhal med cremefraiche eller græsk yoghurt. De er lækkert kølende til den krydrede linsegryde. Derudover synes jeg det er lækkert med lidt knas i form af ristede mandler eller kokosflager, og nogle friske krydderurter såsom koriander. Jeg kommer også ofte syltede rødløg over. Ikke super traditionelt men meget meget lækkert, synes jeg.
Du kan også lave raita, der ofte serveres til dhal i indien. Det er en form for indisk tzatizki, der består af agurk (revet eller i små tern, rørt sammen med yoghurt, lidt stødt spidskommen, friskhakket mynte og salt.
Som tilbehør serverer jeg næsten altid naanbrød til. Mine hjemmelavede naanbrød er simpelthen så stjernegode og meget nemme at lave, så de kan varmt anbefales. Du kan også servere ris dertil eller kogte kerner som couscous, speltkerner, quinoa.
Hvis du gerne vil servere en grøn salat til din dhal, vil jeg anbefale denne salat med granatæble og avocado. Den smager virkelig skønt dertil.