Nu hvor sommeren er gået på hæld, har jeg lyst til at dele nogle dejlige efterårsopskrifter med jer. Inspiration til lunende, lækker og grøn efterårsmad til de koldere, vindblæste dage, vi går i møde.
I blogpostet finder du også inspiration til, hvilke efterårsråvarer, vi kan spise løs af den næste tid. Mine favoritter af frugt og grønt, der er i sæson netop nu, har jeg samlet nedenfor med links til gode opskrifter. Jeg håber, det kan inspirere ♥
Inspiration til efterårsopskrifter
Jeg gør mit bedste for at følge sæsonerne i mit køkken. Friske, modne ingredienser smager bare bedst, og så er de også både billigere og mere bæredygtige, fordi de ikke er dyrket på den anden side af kloden.
Hver uge gør jeg mit bedste for at kigge forbi torvemarkedet (på Ingerslev, hver onsdag og lørdag), der giver et fantastisk billede på, hvad der høstes på markerne omkring os netop nu. Her får jeg altid masser af inspiration til nye opskrifter, og jeg får lyst til at udforske mit opskriftsindeks på jagt efter gamle favoritter på dejlig efterårsmad.
Læs også om de andre årstiders skønne råvarer:
Sommerens råvarer / Forårets råvarer / Vinterens råvarer
I dette blogindlæg finder du dejlig inspiration til efterårsopskrifter. Hvis du har lyst til mere inspiration til at følge sæsonerne i din madlavning, vil jeg anbefale dig min kogebog Grøntsagsglæde. Her deler jeg mine opskrifter på sæsonernes bedste salater og tilbehør. Bogen følger årets gang, da du på den måde sikrer, at opskriftens råvarer smager allerbedst – og gør det muligt for dig at købe lokalt og økologisk samt at spare lidt håndører.
TIP: Du kan også finde Grøntsagsglæde som e-bog til blot 149,- her.
Blomkål
Blomkål en enormt alsidig grøntsager, der kan spises rå, koges, dampes, lynsteges eller ristes i ovnen. Ved at hakke blomkål fint, kan det bruges som et grønt alternativ til ris eller i salater som couscous, og det smager også fantastisk at skære blomkål helt fint på et mandolinjern. Min mave er dog gladest, hvis jeg tilbereder blomkål først, og dette gør jeg oftest ved at dele hovedet i mindre buketter, vende dem i olivenolie og krydderier og bage dem i ovnen ved 200 grader i 25 minutter, eller indtil de er flot gyldne i overfladen. Herefter kan buketterne spises med dip, vendes i en gryderet eller bruges i en lun salat. På grund af sin neutrale smag er blomkål desuden oplagt at bruge til at fremtrylle alt fra pizza til blomkåls-hotwings, hvor man næsten kan snydes til at tro, at man spiser vaskeægte fastfood fra grillen.
Opskrifter med blomkål
- Bagt blomkål med tahin og granatæble
- Blomkålssuppe med dildolie og dukkah
- Indisk kylling med ristet blomkål
- Kulmule med salvie & ristet blomkål
- Quinoasalat med blomkål
Fennikel
Fennikel har jeg det største crush på i øjeblikket! Jeg elsker at skære dem helt, helt fint på et mandolinjern og lave en fennikelslaw med en frisk vinaigrette og masser af krydderurter – dild smager særligt skønt, synes jeg. Derudover er fennikel helt uimodståeligt, når man rister dem i ovnen. Jeg deler dem i kvarte, vender i olivenolie og salt, og steger dem så i ovnen ved 200 grader i cirka 30 minutter, til de er gyldne og nærmest let karameliserede i overfladen. Fennikel er et hit til kylling og fisk, og jeg nyder også at toppe de ristede fennikel på en god, cremet risotto.
Opskrifter med fennikel
- Fennikelsalat med rucola og parmesan
- Risottofad med kylling & fennikel
- Kalvemørbrad med brombærsauce og bagt fennikel
- Kyllingefad med svampe og fennikelsalat
- Linsegryde med tahin og syltet fennikel
Græskar
Græskar er grøntsagernes konge, hvis I spørger mig! Deres sødmefulde, milde karakter er ikke til at stå for, og ristede græskartern passer perfekt i efterårets lunende retter. Da græskar smager til den søde side, er det lækkert at kombinere det med noget fedt og salt (feta er et hit!) og også gerne noget frisk såsom granatæblekerner eller æble, hvis du vil bruge græskar i en salat. Jeg elsker også at bruge både hokkaido og butternut græskar til at lave fritter – allerhelst serveret med chilimayo – og så går man aldrig-aldrig galt i byen med en cremet græskarsuppe.
Opskrifter med græskar
- Efterårssalat med græskar og figner
- Æggekage med chorizo og græskar
- Græskarfritter
- Kebabspyd med græskar
- Kulmule med græskarfritter og brunet smør
- Græskar gnocchi med svampesauce
- Pasta med græskar og salvie
- Kylling med græskar og æble
Gulerødder
Gulerødder er nok en af de mest budgetvenlige grøntsager, og det er ganske fantastisk, for det er også en af de mest alsidige af slagsen. En sprød gulerodsstav dyppet i hummus som en snack, skal man ikke kimse af, og heller ikke en klassisk råkost, der jo kan variereres i det undelige. Jeg er vild med at bage gulerødder hele eller blot halverede på langs i ovnen ved 200 grader i cirka 35 minutter. Så spiser jeg dem som fritter eller anretter dem ovenpå en salat (der dryppes med en tahin- eller yoghurtdressing). Derudover er gulerødder sådan en grøntsag, man kan snige ind alle vegne – eksempelvis som ekstra i en kødsauce, frikadeller eller falafel.
Opskrifter med gulerødder:
- Bagt gulerodskage grød
- Salat med kikærter, gulerødder og feta
- Krydret gulerodssuppe med halloumi
- Pastasalat med pesto og bagte gulerødder
- Sunde gulerodsmuffins
Svampe
Svampe skal vi huske at spise løs af om efteråret, for det er nu, der er allerflest sorter tilgængelige. Kantareller, karl johan, portobello, champignon – you name it, jeg er fan! I min verden smager svampe bedst, når de tilberedes, så deres umami-smag rigtig kommer til ret. Dette gøres simpelt og bedst på en pande i smør ved forholdsvis høj varme – og pas på med at vende for meget rundt i panden, for det vi er ude efter er, at svampene får en flot stegeflade, uden at de frigiver for meget væske og bliver helt gooey. Svampe er også fantastisk til at give smag til opskrifter uden kød, og derfor bruger jeg dem næsten altid, når jeg laver en vegansk bolognese, linsedeller eller lignende.
Opskrifter med svampe
- Svamperagout
- Bruschetta med svampe og parmesan
- Polentapizza med pesto og svampe
- Fuldkornsrisotto med svampe
- Koteletter i fad
- Risotto med svampe
Æbler
Et sprødt efterårsæble er noget af det bedste, jeg ved. Helgidvis bugner haver og supermarkeder af smukke danske æbler på denne tid af året, så der er rig mulighed for at nyde dem, frisk fra gren, i salater, kager eller på morgenmaden. Jeg bruger både æbler i det søde og salte køkken. Til alt fra æblegrød til æbleflæsk. Skæret i helt tynde skiver og vendt i en salat eller som sprøde tern på min morgengrød.
Opskrifter med æbler
- Spidskålssalat med æbler
- Æbletærte
- Grøn salat med æble og parmesan
- Pizza med æble
- Hvidkålssalat med æble
- Æblecrumble
TILMELD DIG MIT NYHEDSBREV
Hvis du vil have flere idéer til herlig efterårsmad, vil jeg anbefale dig at skrive dig op til mit nyhedsbrev. Her udsender jeg personlige mails med opskrifter, behind the scenes og anbefalinger et par gange i måneden, og jeg sørger for, at hver mail er proppet med inspiration og gode vibes :-) Tilmeld dig her.