Den bedste falafel opskrift
Falafel er en af mine livretter! Jeg elsker de sprøde vegetariske frikadeller af kikærter, og de er ofte på menuen herhjemme, både til hverdag og fest. Det er utrolig nemt at lave ene stor portion, og de smager simpelthen bare så dejligt serveret i pitabrød eller i madpandekager eller spinatpandekager sammen med lækre dips såsom hummus og forskelligt tilbehør såsom bagt blomkål.
Hvad er falafel?
En falafel er en form for vegetarisk frikadeller, der ofte laves af kikærter (og sommetider hestebønner). De tørre kikærter sættes i blød og laves til en grov fars med krydderier og løg, der formes til små deller og dybsteges til sprøde falafler.
Man spiser falafel i hele Mellemøsten, men retten stammer oprindeligt fra Palæstina. Her serveres de typisk med hummus, tahindressing, syltede grøntsager (fx syltede rødløg) og lune lækre fladbrød.
PRØV OGSÅ: Min populære opskrift på vegetariske squash frikadeller eller kyllingefrikadeller
Hvordan laver man falafel?
Lige siden jeg første gang satte tænderne i en sprød og krydret falafel hos den lokale kebab-pusher, har jeg forsøgt at genskabe smagsoplevelsen. Det skulle dog vise sig ikke at være helt ligetil. Men efter flere års køkkeneksperimenter er jeg endelig nået frem til en opskrift, der sikrer den helt rigtige konsistens.
Hemmeligheden er IKKE at bruge kikærter fra dåse men derimod tørrede kikærter, der sættes i blød. Kikærter for dåse er kogte eller dampede, og er derfor helt bløde og indeholder meget væske, og derfor vil man aldrig kunne genskabe en autentisk falafel med dem.
Derimod skal du bruge tørrede kikærter, der sættes i blød, inden de bruges til at lave falafel dejen. Det giver falaflerne den perfekte struktur og gør dem grove men stadig luftige og lækre indeni.
TIP: Prøv også min nemme opskrift på falafel vaffel, hvis du har lyst til falafel i en fart. Denne opskrift laves af kikærter på dåse og kan bikses sammen på nul-komma-fem.
Ingredienser til falafel
Min opskrift er inspireret af, hvordan falaflel laves helt autentisk i mellemøsten. Her skal man bruge følgende ingredienser:
- Tørrede kikærter: De tørrede kikærter sættes i blød i vand og en smule natron. De vil suge væske til sig, så de bliver ca 2,5 gange større under udblødning. Jeg tilsætter natron, da det er med til at blødgøre kikærterne. TIP: Prøv også tørrede kikærter til sprøde kikærtepizzabunde.
- Løg og hvidløg: Pas på med at bruge et for stort løg, da det kan gøre farsen for våd. Giv den i stedet masser af smag fra hele 3 fed hvidløg.
- Persille og koriander: Friske krydderurter skal der til! Du kan dog undlade frisk koriander, hvis du ikke bryder dig om det.
- Stødt spidskommen, koriander og salt: De tørrede krydderier, der giver den autentiske falafelsmag. Du kan også eksperimentere med at tilsætte et lille nip stødt kardemomme for en ekstra aromatisk smag.
- Natron: Jeg bruger natron frem for bagepulver, da det gør falaflerne en tand mere luftige og “fluffy”. Du kan dog også sagtens bruge bagepulver, hvis det er det eneste, du har på lager.
- Mel: Det er ikke altid nødvendigt at tilsætte mel, men hvis du føler, at din falafelfars er for våd eller usammenhængende, kan du tilsætte lidt almindelig hvedemel eller kikærtemel, hvis du vil lave glutenfri falafel.
- Smagsneutral olie: Bruges til stegning. Jeg bruger typisk en økologisk solsikkeolie, der er beregnet til friture.
TIP: Prøv også min opskrift på falafelpandekager eller lækre edamame-falafler
Dybstegte falafler eller falafel i ovn
Falaflerne kan både dybsteges, bages i ovnen eller steges i olie på en almindelig pande.
Dybstegte / friture
Det giver det mest autentiske resultat at dybstege dem, og jeg synes klart, det smager bedst. Jeg bruger typisk en økologisk solsikkeolie til friturestegning. Den opvarmes i en dyb pande, så jeg har ca 3-5 cm olie i bunden. Olien har den rette temperatur ved omkring 170 grader. Det tjekker jeg, ved at stikke en tandstik ned i olien. Når olien syder omkring tandstikken, dvs. at der dannes små bobler, ved jeg at olien er klar. Pas dog også på med, at olien bliver for varm. Det ved du, når falaflerne på kort tid bliver mørkebrune/brændte i overfladen, uden at de når at blive gennemstegte indeni.
Falafel stegt på panden
Du kan også vælge at stege falaflerne i blot en smule olie på panden. Vær dog her opmærksom på, at falaflerne skal stege forholdsvis længe, da det er vigtigt at kikærterne ikke er rå i mindten.
Falafel i ovn
Du kan også vælge at tilberede falaflerne i ovnen. På den måde undgår du det svineri, fristurestegning ofte kan ende med at blive. Og du får en lidt mere sund opskrift på falafel. Her vil jeg anbefale dig at fugte dine hænder i olie (her kan almindelig olivenolie bruges), inden du former falaflerne. Det sikrer, at der kommer et tyndt lag olie i overfladen af hver falafel, så de bliver sprøde og flot gyldne i ovnen.
TIP: Denne opskrift var på top 10 af mine mest populære i 2020. Se de andre 9 lige her.
Falafel tilbehør – Hvad spiser man til falafel?
Falafler serveres ofte i wraps eller med pitabrød. De kan dog også serveres med forskellige salater såsom en lækker couscoussalt med abrikoser. Af lune salater kan jeg anbefale min salat med bagte gulerødder, feta og saltmandler og den smukke auberginesalat med granatæblekerner & tahindressing.
Falafel serveres næsten altid med hummus, den lækre, cremede dip af kikærter. Find min opskrift på den bedste autentiske hummus her. Hummusen kan serveres for sig, eller du kan anrette den sammen med andre grøntsager grøntsager som på dette smukke hummusfad med halloumi.
Du kan også vælge at lave en mere moderne, nordisk ærtehummus, som du kan se i wrapsene på billederne i dette blogpost. Her har jeg fyldt wraps med falafel, ærtehummus, salat og fetaost.
Udover hummus, serveres falafler også næsten altid med tahindressing. Det er uden tvivl en af mine favoridressinger, og du kan finde min bedste opskrift lige her. Dressingen laves af tahin (sesampasta), citronsaft, vand, salt og peber.
Haydari og baba ganoush er en andre dip, man ofte finder I mellemøstlige kiosker og kebab-shops. Haydari består af bagte peberfrugter og feta eller græsk yoghurt, og du kan finde min opskrift på den bedste haydari lige her. Baba ganoush er en cremet dip af bagt aubergine og tahin, som du finder opskriften på her.