Den bedste opskrift på flæskesteg
Flæskesteg kan smage helt fantastisk, når den tilbederes korrekt. Når sværen er sprød og puffet, og kødet mørt, smagfuldt og saftigt. Men det kan også være en kedelig fornøjelse, hvis stegen bliver tør og sværen blød.
Dét tør jeg heldigvis godt garantere, I undgår, hvis I forsøger jeg med denne opskrift.
For at få den perfekte steg, brugere jeg en metode, hvor stegen først steges med sværen nedad, dækket med vand. Den teknik er set hos kokken Umut, som her deler en video med sin opskrift på flæskesteg.
På den måde bliver sværen kogt, inden stegen vendes om, og steges færdig. Sådan får man svær, der let bliver sprøde, da noget af det fedt, der sidder lige under sværen, hurtigere tilberedes. Det giver både saft og kræft til kødet – og perfekt sprøde svær!
TIP: Prøv også min opskrift på flæskesteg med rodfrugter
Flæskesteg med tilbehør til juleaften
Til juleaften serverer vi både flæskesteg og andesteg i min familie. Serveret med kogte og brunede kartofler. Lun rødkål, en waldorfsalat og frisk rødkålssalat. Dertil kommer den fantastiske julesauce, måske nogle frikadeller til børnene og franske kartofler. Og naturligvis risalamande til dessert. Så er der ikke et øje tørt!
TIP: Jeg kan også anbefale en nøddepostej til julemaden, som et grønt indslag.
Kernetemperatur på flæskesteg
Jeg tilbereder min flæskesteg uden stegetermometer, og det giver altid et godt resultat. Hvis du dog har det bedst med den helt sikre tilberedningsmetode, kan du gå efter følgende temperature:
- Bag stegen i cirka ved 200 grader indtil temperaturen er 60 grader.
- Skru ovnen over på grillfunktion, og bag stegen indtil sværen er sprød. Hold øje, for det går pludselig stærkt!
- Stegen skal være omkring 65 grader, når du tager den ud af ovnen – max 67 grader! Lad stegen hvile i 30 minutter, inden den skæres ud. Her vil temperatureren nå op på ca 70 grader, hvilket giver den perfekte flæskesteg.
TIP: Brug flæskesteg til at lave flæskestegssandwich eller lækre smørrebrød dagen derpå.
Tips til sprøde svær
For at få de perfekt sprøde svær, har jeg følgende tips:
- Steg først stegen med sværen nedad i et fad med vand, der dækker sværen. Det vil koge sværen, før den dernæst steges sprød, og det giver et bedre resultat.
- Tjek, at stegen er ridset korrekt. Sværene må ikke hænge sammen, så du kan gå dem efter med en kniv. Pas dog på med at skære ned i kødet, så kødsaft kan sive op og gøre sværen blod.
- Salt sværen godt. Den skal naturligvis ikke være uspiselig, men salt godt med cirka 3 tsk. fint salt, og arbejd det godt ned i rillerne mellemsværene.
- Sørg for, at stegen står jævnt, så sværen ikke bliver blød i den ene ende og brændt i den anden. Brug kartofler eller sammenkrøllet staniol skubbet ind under stegen til at udligne højden.
- Tænd for ovnens grillfunktion til sidst, hvis sværen ikke er poppet flot op. Pas på, for det går pludselig stærkt, så du skal holde godt øje med ovnen.
Smagsgivere til brun sauce
Jeg tilsætter en god mængde smagsgivere til stegeskyen omkring flæskestegen. Det giver både smag til kødet og til stegeskyen, som vi senere kan bruge til at lave en helt vidunderlig brun sovs.
Smagsgivere er grøntsager og krydderier, som sammen giver en dejlig smag -lidt som kogte du en grøntsagsbouillon.
Til denne stegesky anbefaler jeg følgende smagsgivere:
- gulerødder
- pastinakrødder eller 0,5 knoldselleri
- porre
- løg
- frisk timian
- laurbærblade
- peberkorn
- nelliker
Hvis der er enkelte smagsgivere, du ikke har på lager, går det nok. Stegen og sovsen skal nok komme til at smage herligt uanset!