Opskrift på hjemmelavede flødeboller
Flødeboller smager for mig af klassens time og børnefødselsdag. Når plastbakken med samba flødeboller blev sendt rundt i klasselokalet, og man skulle træffe det svære valg: med eller uden kokos?!
Jeg er nok ikke den eneste dansker med lignende barndomsminder. Men opskriften på flødeboller er faktisk ikke spor dansk. Den skulle stamme fra Skotland eller USA, vist nok bragt til Danmark engang i slutningen af 1800-tallet. Meeeen med det antal flødeboller, der må været blevet spist her i landet siden da, kan man vist godt kalde det en klassisk dansk spise. En statetik, der kun kan have været stødt opadgående, siden jeg udviklede denne opskrift. Hjemmelavede flødeboller smager helt fantastisk, og meget meget bedre, end dem fra plastboks, jeg blev serveret som barn.
TIP: Prøv også min opskrift på browniemuffins med hindbærskum eller den bedste jordbærtærte
Hvordan laver man flødeboller?
Flødeboller består af en en skum af italiensk marengs, sprøjet ud på en bund (typisk af marcipan, kiks eller vaffel) og dækket af chokolade.
Italiensk marengs er en skum af sukker og æggehvide. En sukkerlage af sukker, glukosesirup og vand varmes op til omkring 117 grader, og æggehvider piskes sammen med en smule sukker. Derefter piskes den varme sukkerlage i de stive æggehvider, indtil massen køles af, og man får en sej og luftig marengs.
Italiensk marengs er en stabil skum, der er nem at forme og sprøjte ud på de bunde, du vælger til dine flødeboller. Når din marengs har sat sig, vil flødebollerne kunne dyppes i chokolade, uden at skummen falder af bunden. Så skal chokoladen blot stivne, og så er flødebollerne klar til servering
TIP: Prøv også mit populære bananbrød eller rabarbertærte med marcipan eller småkager med spiselige blomster.
Udstyr og køkkengrej til hjemmelavede flødeboller
Det er enormt simpelt at lave hjemmelavede flødeboller, men der er noget grej, du ikke kan undvære:
Termometer : Du skal bruge et termomenter, fx et stegetermometer eller sukkertermometer, til at måle temperaturen af sukkerlagen. Det er vigtigt, at den har den rette temperatur, for at skummen får en god konsistens. Og det er næsten helt umuligt at vide ved bare at se/tage tid på sukkerlagen. Du bliver nødt til at måle temperaturen.
Elpisker : Flødebolleskum skal piskes godt og længe. Og det nytter altså ikke noget at forsøge ved håndkraft. Brug en elpisker eller røremaskine med piskefunktion til formålet, hvis du ikke vil risikere at syre helt til i overarmene.
Ingredienser til hjemmelavede flødeboller
Hjemmelavede flødeboller kan laves i et hav af forskellige smagsvariationer. Her får du idéer og tips til ingredienser til de lækreste hjemmelavede flødeboller:
Flødebollebund
Først og fremmest skal du vælge din flødebollebund. Jeg foretrækker klart en marcipanbund, der består af marcipan, der rulles ud med flormelis (så det ikke klistrer). Derefter udstikker jeg runde bunde, inden de bages let sprøde i ovnen.
Andre bud på bunde til flødeboller kan være:
- Mariekiks
- Hjemmebagte cookies
- Vaffelbunde
- Brownie udstukket i runde cirkler
- Kransekage
- Makroner
Flødebolleskum med smag
Flødebolleskum består som sagt af en italiensk marengs. Her er basis ingredienserne æggehvide, sukker, sirup og vand. Men du kan nemt give skummen en anden farve og smag, ved at bruge anden væske end vand og ved at tilsætte en form for smagsgiver.
- Æggehvider – Det er vigtigt, at du vejer dem af, så du får den rette mængde. Du kan bruge pasteuriserede æggehvider, hvis du foretrækker det.
- Sukker – Helt almindelig sukker fungerer bedst. Kokos- og rørsukker vil give en mere ustabil marengs.
- Glukosesirup – Bruges til at lave en god sukkersirup, der ikke laver sukkerkrystaller i skummen.
- Væske: Her bruger jeg typisk vand til helt neutrale, klassiske flødeboller. Du kan dog sagtens erstatte væsken med noget andet, for at give flødebollerne smag. Prøv eksempelvis kaffe, rød saft, passionsfrugtsaft eller lignende.
- Smagsgivere: Jeg tilsætter som oftest vaniljekorn, men lakridspulver, frysetørret bærpulver, kakaopulver og lignende kan du også lege med.
Chokoladeovertræk til flødeboller
Til at overtrække flødeboller, skal du bruge chokolade. Mørk, lys, hvid eller endda den lyserøde “ruby” chokolade.
Jeg tilsætter også en smule kakaosmør til min overtrækschokolade. Det gør den lidt tyndere, og gør det betydeligt nemmere at få et flot overtræk, når flødebollerne dyppes i chokolade.
Kakaosmør kan du finde i større supermarkeder eller i helsekostbutikker. Kan du ikke få fingrene i kakaosmør – eller synes du, det er for dyrt – så bruger du bare chokolade alene.
Flødeboller med marcipanbund
Nu har jeg delt en masse idéer til, hvilken smag du kan give dine flødeboller. Men min absolutte favorit, er nu altså den helt klassiske: Vaniljeskum, mørk chokolade og marcipanbund. En kombination, der bare smager helt igennem lækkert. Så simpelt og så godt.
TIP: Prøv også sundere søde sager som mine sunde cookies, den gode bønnebrownie eller en sund snickerskage.