Foccacia brød med rosmarin

Foccacia er et af mine absolutte favoritter, når det kommer til madbrød. Det smager så utrolig lækkert! Saftigt, luftigt, sprød og let olieret med masser af god smag fra, alt efter hvad med pynter brødet med.

Opskriften på foccacia brød med rosmarin er en god basis opskrift, der kan varieres i det endelige. Rosmarin kan altså sagtens undlades, erstattes eller supleres af noget andet, alt efter hvad du er i humør til.

Foccacia er perfekt til alt fra vinterens supper til sommerens grillmad – og så utrolig nemt at lave!

Find forslag til, hvad du kan pynte dit foccacia brød med og få flere tips under opskriften.

foccacia brød

Foccacia

 

Bedøm denne ret

Madbrød til 4-8 personer
forberedelse 10 min + 1 t og 10 min hæve tid / tilberedning 20 min / i alt 1 t 40 min

Ingredienser

 • 25 g gær
 • 4 dl lunken vand
 • 10 g salt
 • 1 dl olivenolie
 • 100 g fuldkornshvedemel
 • 400 g Tipo 00 hvedemel (alternativt almindelig hvedemel)
 • 1 håndfuld rosmarin (kan undlades)
 • 1 tsk. flagesalt

Fremgangsmåde

Opløs gær i vandet i en skål. Tilsæt salt og 0,5 dl olivenolie, og rør rundt. Rør dernæst fuldkornsmel i skålen. Tilsæt gradvist hvedemel, og ælt den godt, til dejen bliver ensartet, smidig men let klistret (brug gerne en røremaskine). Læg et klæde over skålen, og lad dejen hæve i 40 minutter.

Beklæd en form med bagepapir, og dryp 0,25 dl (ca. 1,5 spsk) i bunden af fadet. Fordel dernæst dejen i formen, og tryk den let ud i hjørnerne. Lad dernæst dejen hæve i yderligere 30 minutter.

Forvarm en ovn til 220 grader varmluft. Dryp 0,25 dl (ca. 1,5 spsk) over brødet og drys med rosmarin og flagesalt. Stik dine fingre ned i overfladen af brødet, så du “prikker huller” i overfladen. Det får luften i dejen til at komme op til overfladen, og fordeler olivenolien ned i brødet.

Bag foccaciabrødet i ovnen i cirka 20 minutter, til det er flot hævet og gyldent.

Find flere opskrifter i samme kategori

hjemmebagt Foccacia

 

Opskrift på hjemmebagt foccacia brød

For mig skal det perfekte foccacia brød være helt blød og saftigt indeni og gyldent sprødt uden på. Med en dejlig smag af salt og olivenolie, og en let fedtet overflade, uden at brødet alt for olieret.

Denne opskrift på hjemmebagt foccacia med rosmarin er netop dét. Det er kort fortalt det bedste og nemmeste foccaciabrød, jeg har bagt, og jeg er ret så sikker på, at opskriften vil være en vinder hos jer også.

Herhjemme er foccacia en sikker vinder til et tapasbord med ost, pølse og alverdens lækkerier (og rødvin!). Men det er også et sandt hverdagshit, for brødet er utrolig nemt at røre sammen, selv på en hverdagsaften. Vi bruger det eksempelvis til at gøre rester fra køleskabet lidt mere spændende – så føles restemad pludselig som hverdagstapas i form af godt brød og forskellige småretter.

 

TIP: Servér dit foccaciabrød med italiensk vitello tonnato som en dejlig forret

 

Foccacia med rosmarin

Foccacia brød

Hvordan bager man foccacia?

Du må endelig ikke tro, at det er svært at bage det fantastiske italienske fladbrød. Det er tvært imod virkelig nemt – så nemt at opskriften nærmest ikke kan gå galt!

Foccacia laves af en dej af mel, vand, olivenolie, salt. Dertil bruges enten gær og/eller surdej til at få brødet til at hæve op. Surdej giver brødet en god smag og øger holdbarheden – men det gør også processen betydelig langsommere, da surdej skal bruge lang tid for at få brødet til at hæve op. Derfor bruger jeg gær i denne opskrift, så jeg kan nøjes med at lade brødet hæve i 1 time. Det gør det realistisk for mig at få bagt brødet på en hverdagsaften, men har jeg bedre tid, kan jeg godt finde på at bruge mindre gær og lade brødet hæve længere tid. Du kan også vælge at lade dejen koldhæve, hvilket jeg beskriver længere nede i blogpostet.

Foccaciadej kan let æltes i hånden, men det er endnu lettere at bikse sammen, hvis du har en røremaskine. Dejen skal være rimelig klistret, for brødet må endelig ikke blive tørt. Men da man ikke skal forme dejen, er den klistrede dej nem at have med at gøre. Den skal først hæve i skålen, inden den kommer over og efterhæver i et ovnfast fad smurt med olivenolie. Dernæst topper man brødet, med olivenolie og salt og måske andre lækkerier, inden det bages gyldent og sprødt i ovnen.

 

Foccacia opskrift

 

Foccacia brød med smag og toppings

Her på bloggen har jeg også en dejlig opskrift på foccacia toppet med oliven, feta og rødløg. Det kan varmt anbefales, og ellers er gode idéer til, hvad du kan give dit foccaciabrød smag af, er:

 • Soltørrede tomater
 • Friske tomater, enten små hele eller større tomater i skiver
 • Rødløg i tynde skiver
 • Fetaost eller gedeost, smuldret i grove stykker
 • Hele hvidløg, pillet
 • Friske krydderurter såsom timian, basilikum, salvie
 • Kød såsom serranoskinke og chorizopølse

 

Madbrød i bradepande

Du kan bage foccacia som det lækreste, nemme madbrød i en stor bradepande. Det er fantastisk, hvis du skal lave brød til en buffet eller mange mennesker. Det er nemlig både enormt nemt og hurtigt, at man kan bage ét brød, istedet for mange mindre.

Til min opskrift på foccacia passer mængden til en større bradepande, hvis du fordobler opskriften. På den måde får du madbrød til cirka 16 personer som tilbehør til en forret, hovedret eller som en del af en buffet.

 

saftigt Foccacia

 

Spørgsmål og tips til det bedste foccacia

Nedenfor kan du finde svar på de spørgsmål, jeg hyppigst modtager til opskriften. Hvis der er andet, du undrer dig over, må du endelig sende spørgsmål min vej i kommentarfeltet.

Hvordan laver man koldhævet foccacia?

Du kan nemt lave koldhævet foccacia og lade dejen hæve natten over i køleskabet. Her skal du bruge blot 5 g gær, og så lade skålen med dejen hæve i køleskabet. Dagen efter fordeles dejen i et ovnfast fad, hvor den får lov til at efterhæve 30 minutter, som opskriften beskriver.

Kan foccaciabrød bruges til sandwich?

Foccacia er fantastisk til lækre sandwiches. Del brødet i firkanter, og skær dem over i to, så har du de lækreste sandwichbrød. Jeg kan anbefale at lave vitello tonatto sandwiches eller en sandwich med pesto, tomat og mozzarella.

Kan foccacia brød fryses?

Foccaciabrød kan sagtens fryses. Du kan enten fryse brødet helt eller skære det i firkanter, så du har sandwichbrød i fryseren, lige til at tage op og lune i ovnen eller på brødristeren.

 

Shop the post

- reklamelinks

6 kommentarer
Vis alle kommentarer
 1. Ej MUMS! Det er jo lige mit yndlings brød! Haha, dejligt at finde en opskrift på det. Mange tak!
  Kh. Sif

 2. Hej 🙂
  Jeg vil blot informere om at du i opskriften ikke angiver at det er 0,25 dl. olie der skal dryppes, men blot angiver en mængde 🙂 Jeg glæder mig til at smage det. God søndag 🙂
  Hilsen Merethe

 3. Hvor ser det lækkert ud! Er det meningen, at man skal køre dejen på røremaskinen indtil den kan bestå gluten-testen? Eller skal den være lidt klistret og “usammenhængende”?? 🙂

  Mvh. Hanna

Skriv en kommentar