Opskrift på hjemmebagt foccacia brød
For mig skal det perfekte foccacia brød være helt blød og saftigt indeni og gyldent sprødt uden på. Med en dejlig smag af salt og olivenolie, og en let fedtet overflade, uden at brødet alt for olieret.
Denne opskrift på hjemmebagt foccacia med rosmarin er netop dét. Det er kort fortalt det bedste og nemmeste foccaciabrød, jeg har bagt, og jeg er ret så sikker på, at opskriften vil være en vinder hos jer også.
Herhjemme er foccacia en sikker vinder til et tapasbord med ost, pølse og alverdens lækkerier (og rødvin!). Men det er også et sandt hverdagshit, for brødet er utrolig nemt at røre sammen, selv på en hverdagsaften. Vi bruger det eksempelvis til at gøre rester fra køleskabet lidt mere spændende – så føles restemad pludselig som hverdagstapas i form af godt brød og forskellige småretter.
TIP: Servér dit foccaciabrød med italiensk vitello tonnato som en dejlig forret
Hvordan bager man foccacia?
Du må endelig ikke tro, at det er svært at bage det fantastiske italienske fladbrød. Det er tvært imod virkelig nemt – så nemt at opskriften nærmest ikke kan gå galt!
Foccacia laves af en dej af mel, vand, olivenolie, salt. Dertil bruges enten gær og/eller surdej til at få brødet til at hæve op. Surdej giver brødet en god smag og øger holdbarheden – men det gør også processen betydelig langsommere, da surdej skal bruge lang tid for at få brødet til at hæve op. Derfor bruger jeg gær i denne opskrift, så jeg kan nøjes med at lade brødet hæve i 1 time. Det gør det realistisk for mig at få bagt brødet på en hverdagsaften, men har jeg bedre tid, kan jeg godt finde på at bruge mindre gær og lade brødet hæve længere tid. Du kan også vælge at lade dejen koldhæve, hvilket jeg beskriver længere nede i blogpostet.
Foccaciadej kan let æltes i hånden, men det er endnu lettere at bikse sammen, hvis du har en røremaskine. Dejen skal være rimelig klistret, for brødet må endelig ikke blive tørt. Men da man ikke skal forme dejen, er den klistrede dej nem at have med at gøre. Den skal først hæve i skålen, inden den kommer over og efterhæver i et ovnfast fad smurt med olivenolie. Dernæst topper man brødet, med olivenolie og salt og måske andre lækkerier, inden det bages gyldent og sprødt i ovnen.
Foccacia brød med smag og toppings
Her på bloggen har jeg også en dejlig opskrift på foccacia toppet med oliven, feta og rødløg. Det kan varmt anbefales, og ellers er gode idéer til, hvad du kan give dit foccaciabrød smag af, er:
- Soltørrede tomater
- Friske tomater, enten små hele eller større tomater i skiver
- Rødløg i tynde skiver
- Fetaost eller gedeost, smuldret i grove stykker
- Hele hvidløg, pillet
- Friske krydderurter såsom timian, basilikum, salvie
- Kød såsom serranoskinke og chorizopølse
Madbrød i bradepande
Du kan bage foccacia som det lækreste, nemme madbrød i en stor bradepande. Det er fantastisk, hvis du skal lave brød til en buffet eller mange mennesker. Det er nemlig både enormt nemt og hurtigt, at man kan bage ét brød, istedet for mange mindre.
Til min opskrift på foccacia passer mængden til en større bradepande, hvis du fordobler opskriften. På den måde får du madbrød til cirka 16 personer som tilbehør til en forret, hovedret eller som en del af en buffet.
Spørgsmål og tips til det bedste foccacia
Nedenfor kan du finde svar på de spørgsmål, jeg hyppigst modtager til opskriften. Hvis der er andet, du undrer dig over, må du endelig sende spørgsmål min vej i kommentarfeltet.
Hvordan laver man koldhævet foccacia?
Du kan nemt lave koldhævet foccacia og lade dejen hæve natten over i køleskabet. Her skal du bruge blot 5 g gær, og så lade skålen med dejen hæve i køleskabet. Dagen efter fordeles dejen i et ovnfast fad, hvor den får lov til at efterhæve 30 minutter, som opskriften beskriver.
Kan foccaciabrød bruges til sandwich?
Foccacia er fantastisk til lækre sandwiches. Del brødet i firkanter, og skær dem over i to, så har du de lækreste sandwichbrød. Jeg kan anbefale at lave vitello tonatto sandwiches eller en sandwich med pesto, tomat og mozzarella.
Kan foccacia brød fryses?
Foccaciabrød kan sagtens fryses. Du kan enten fryse brødet helt eller skære det i firkanter, så du har sandwichbrød i fryseren, lige til at tage op og lune i ovnen eller på brødristeren.