Opskrift på min mormors bedste frikadeller
De absolut bedste frikadeller er min mormors. Du kan spørge alle i min familie, og de vil enstemmigt nå til samme konklusion; Mormors er bare de bedste! På ingen måde fancy, men bare lige præcis, hvordan en dansk delle kan og bør smage.
Min mormor bruger en helt simpel opskrift, og det er også den, jeg deler her. Så nu kan I alle lave de næstbedste frikadeller i universet. Førstepladsen, den står stadig ubesejret, for det mystiske er, at ingen rigtig kan få frikadeller til at smag helt så godt som mormors. Selvom man bruger præcis samme ingredienser og fremgangsmåde, smager de bare aldrig til som hendes.
Måske vi mangler det sidste drys mormor-kærlighed som den hemmelige ingrediens? Hvem ved? Det gør heldigvis ikke så meget, for selvom dellerne aldrig helt når mormor-Gerdas niveau, er de stadig stjernegode.
Hvordan laver man frikadeller
Frikadeller laves af en fars af hakket kød. Du kan bruge alle typer kød og lave oksedeller, fiskefrikadeller eller kyllingefrikadeller. Men den traditionelle, danske frikadelle laves af svinefars, sommetider en blanding af kalv og svinekød.
Det hakkede kød røres med løg, mælk, æg og mel til en lind fars. Altid smagt til med salt og peber og gerne andre krydderier, hvis man har lyst. Dernæst skal farsen have lov til at sætte sig på køl, så den rigtig suger smagene til sig og lettere formes til frikadeller i den størrelse, du foretrækker.
Jeg steger dellerne i en blanding af smør og olie, der giver god smag og en perfekt stegeskorpe. Dernæst kan de nydes både varme, lune eller kolde, alt efter hvordan du ønsker at servere dem.
Frikadeller med krydderier
Det er nemt at variere opskriften med forskellige krydderier. Der er nærmest ingen begrænsninger for, hvilke krydderier, du kan lege med, men særligt friske krydderurter som timian, oregano, persille, rosmarin, basilikum og salvie vil smage skønt.
Du kan også nemt lave andre smagsvarianter ved at tilsætte ingredienser som tørrede tomater, oliven, pesto eller ost til farsen. Prøv eksempelvis min populære opskrift på græske frikadeller med feta eller disse asiatisk krydrede frikadeller.
TIP: Prøv også at lave grøntsagsdeller såsom squashfrikadeller, rødbedebøffer elelr risottodeller
Tips til de bedste frikadeller
- Riv gerne løget, så du undgår store stykker af løg. Jeg bruger et almindeligt rivejern. Du kan også vælge at hakke løget helt fint
- Steg dellerne i en blanding af smør og olie. Det giver både en god smag men også den bedste stegeskorpe.
- Apropos stegeskorpe: Sørg for at de får netop det. Sådan smager de bedst; Med et sprødt, gyldent ydre og et saftigt, smagfuldt indre.
- Jeg former nemt dellerne med en spiseske i min håndflade, inden de dumpes ned på panden. Hvis du synes, at farsen klistrer til ske eller hånd, kan du dryppe skeen i en smule olie eller smeltet smør, inden du former farsen.
Hyppige spørgsmål til frikadeller
Hvor meget salt i frikadeller?
Det kan være svært at vurdere, hvor meget salt, der skal i farsen, og derfor angiver jeg mængden i gram. Jeg vil dog altid anbefale, at du starter med at stege en lille “testdelle” af farsen, som du smager på. På den måde kan du sikre, at du har tilsat den rette mængde salt.
Hvor længe skal frikadeller stege?
De skal have en flot, gylden og sprød stegeskorpe, og så skal de naturligvis være gennemstegte. Tjek gerne ved at skære den største frikadelle over. Hvor lang tid det tager, før farsen er gennemstegt kan variere. Jeg vil anbefale dig at stege dem ved middel varme, og så hellere give dem lidt længere tid, så det ydre ikke branker, før farsen indeni er gennemstegt. Typisk vil det tage en 5 minutter på hver side, men det er blot et estimat.
Hvor længe skal frikadeller have i ovn?
Du kan godt tilberede frikadeller i ovn. Her ska de have cirka 8-12 minutter ved 175 grader, alt efter hvilken størrelse, du laver dem.
Hvad spiser man til frikadeller?
Helt klassisk serverer man kogte kartofler og en sauce til frikadeller. Det kan både være en brun eller hvid sauce a la stuvede ærter og gulerødder. Du kan dog også snildt servere andet tilbehør til frikadellerne. Salater, ovnbagte rodfrugter, eller hvad du er i humør til. Og så smager de også fantastisk på smørrebrød eller kolde med i madpakken dagen efter.