De bedste fastelavnsboller
Gammeldags fastelavnsboller er uden tvivl den bedste variant, hvis du spørger mig. Jeg foretrækker nemlig en luftig, blød og sød bolledej med smag af kardemomme. Fyldt med gammeldags creme med masser af vaniljeprikker og remonce med marcipan. Og toppet med chokolade. Aller helst serveret nybagt og stadig lun. Åh, så godt altså!
Hvis du foretrækker din fastelavnsbolle med et andet fyldt såsom marmelade, chokolade eller noget helt tredje, kan du naturligvis stadig bruge opskriften. Bolledejen kan snildt laves med netop dit favoritfyld eller ‘bare’ remonce eller creme alene, hvis du foretrækker det. Er du ligesom jeg helt vild med solbær, må du også prøve denne opskrift på gammeldags fastelavnsboller med solbærmarmelade.
Pynt til fastelavnsboller
Du kan naturligvis også sagtens pynte dine gammeldags fastelavnsboller lige, som du synes. Hiv også gerne børnene med i køkkenet, og lad dem gå amok med farverig glasur og krymmel.
Til denne portion toppede jeg chokoladen med mandelflager og tørrede rosenblade. En ret så smuk kombination, synes jeg.
Andre idéer til pynt kunne være glasur i forskellige farver toppet med hakkede nødder (fx pistacie) eller krymmel. Du kan også gøre, som min mor og mormor plejer med gammeldags fastelavnsboller: At toppe dem med et let drys sigtet flormelis lige inden servering.
Bolledej med kardemomme
Helt tradionelt indeholder en gammeldags fastelavnsbolle vist ikke kardemomme, men jeg synes, det giver en ganske vidunderlig smag til bollen. Det er inspireret af den svenske fastelavnsbolle, semlor, der har en tydelig kardemommesmag.
Jeg tilsætter personligt 2 tsk. stødt kardemomme til dejen, men du kan sagtens nøjes med en enkelt (eller helt undlade det), hvis du foretrækker dejen uden. Hvis du er den helt store kardemomme fan, vil jeg anbefale dig at kværne hele kardemommefrø. Det giver simpelthen den herligste, gennemtrængende smag af kardemomme, lidt a la de svenske kardemommesnurrer.
Ingredienser til gammeldags fastelavns boller
Min bedste opskrift indeholder som sagt både vaniljecreme og remonce, og så topper jeg bollerne med en mørk chokoladeglasur.
Vaniljecreme
Vaniljecreme laver mange af købe-varianten på pose. Og det er en skam, for det er utrolig nemt at lave selv, når man lige har prøvet det et par gange. Det vigtigste er, at du husker at piske konstant og ikke liiiige tror, at du kan nå at lave en kop kaffe, imens cremen står på blusset. Tro mig: Jeg har prøvet, og det brænder på HVER gang.
Remonce med marcipan
En remonce laves af blødt smør og sukker, der røres sammen. Ofte tilsættes marcipan, hvilket jeg også gør i denne opskrift. Jeg bruger eksempelvis remonce i min opskrift på kringle , i de lækre julesnegle eller i mine populære kanelsnurrer i fad.
Chokoladeglasur
Jeg er ikke særlig vild med klassisk glasur, så derfor foretrækker jeg at pynte med en mørk chokoladeglasur. Den laves helt simpelt af mørk chokolade og smør, der røres sammen til en smuk, blank glasur. Når glasuren køles af, sætter den sig, men på grund af smørret, stivner chokoladen ikke helt, så man stadig kan bide gennem bollen.
Ofte stillede spørgsmål til fastelavnsboller
Hvad indeholder en traditionel gammeldags fastelavnsbolle?
Det er der delte meninger om. En helt tradition version er vist KUN med creme, men de fleste fylder også remonce i. Hvad du vælger, er op til dig – begge dele kan du sagtens tillade dig at kalde en traditionel bolle.
Kan man fryse fastelavnsboller?
Sagtens! Du kan fryse de færdige boller, inden de pyntes. Men du kan også fryse dem, når de er formede men ikke efterhævede. Lad dem i stedet tø op i køleskabet (fx natten over), og lad dem efterhæve 1 time på køkkenbordet, inden de kommer i ovnen.
Hvordan får man en flot overflade?
Fastelavnsboller med en flot overflade kræver, at du først og fremmest samler enderne af dejen grundigt, så fyldet ikke flyder ud, og så du får en rund bolle. Dernæst synes jeg, det giver en smuk overflade at pensle bollerne med en sukkerlage, så snart de kommer ud af ovnen. Det gør overfladen flot blank.
Kan man bruge vaniljesukker i stedet for vaniljestang?
Det kan du sagtens! Brug 2 tsk. vaniljesukker i stedet for 1 vaniljestang til vaniljecremen.
Kan man lave koldhævede fastelavnsboller?
Du kan sagtens bruge opskriften til at lave koldhævede fastelavnsboller. Brug blot kold mælk i stedet for lun og brug kun gær på størrelse med en ært. Derefter skal dejen hæve natten over i køleskabet (ca 8 timer), inden den hæver 1 time på køkkenbordet næste morgen. Dernæst kan den rulles ud, og du kan følge opskriften som beskrevet.
De bedste opskrifter på fastelavnsboller
Jeg tror godt påstå, at jeg har de bedste opskrifter på fastelavnsboller her på bloggen. Udover denne gammeldags fastelavnsbolle (som altid vil være min favorit), kan jeg også anbefale den svenske variant semlor. Det er en blød bolle med kardemomme, fyldt med mandelcreme og flødeskum. Jeg elsker også vandbakkelser med creme og flødeskum. Og når jeg har lyst til en lidt mere mavevenlig, sundere version, laver jeg glutenfri fastelavnsboller som alternativt.