Glutenfri gammeldags fastelavnsboller
Glutenfri fastelavnsboller kan godt være lidt af en udfordring. Det er ikke nemt at finde en opskrift på glutenfri dej, der giver luftige, bløde boller og samtidig kan samles omkring fyldet.
Jeg har derfor fået mange efterspørgsler efter en glutenfri opskrift på gammeldages fastelavnsboller. Og heldigvis lykkedes det mig endelig at fremtylle en fremragende opskrift, der er nem men giver et både flot og lækkert resultat.
TIP: Udforsk mine opskrifter på glutenfri lækkerier.
Glutenfri bolledej
Den glutenfri bolledej til fastelavnsboller består hovedsagligt af sorghummelmel og rismel. Det er begge glutenfri meltyper, der giver en let konsistens til bagværk. Jeg tilsætter desuden også mandelmel, der giver en god smag til bollerne.
TIP: Hvis du er på udkig efter en god glutenfri bolleopskrift, vil jeg anbefale mine proteinboller.
Når jeg bager uden gluten, bruger jeg ofte fiberHUSK til at give en luftig konsistens. FiberHUSK er fintmalede loppefrøskaller, der suger væske til sig. Når man pisker fiberHUSK og væske sammen, danner det en gelé, som man kan piske luftig. På denne måde kan må få en glutenfri dej, der hænger sammen, og som samtidig får nogle fine lufthuller.
Pynt og fyld til gammeldags fastelavnsboller
Mine glutenfri fastelavnsboller fylder jeg her med vaniljecreme og remonce med marcipan. Det er min favoritkombination til gammeldags fastelavnsboller, men du kan naturligvis variere fyldet. Prøv fx at tilsætte lidt hakket chokolade, marmelade eller lignende. Min personlige favorit er at tilføje lidt solbærmarmelade, ligesom jeg gør i opskriften her.
Fastelavnsbollerne pynter jeg med en klassisk glasur og et drys af frysetørret hindbær, pistacie og spiseligt guldpulver. Du kan dog også sagtens tilsætte kakaopulver til glasuren eller lave en ægte chokoladeglasur. Jeg synes også, at lune fastelavnsboller smager dejligt, når de blot får et drys sigtet flormelis.
Fastelavnsboller uden sukker og mælk
Denne opskrift er med almindeligt sukker og mælk, men det er muligt at lave justeringer, så den bliver både mælkefri og sukkerfri.
I stedet for almindelig mælk kan du bruge en form for plantemælk. Jeg vil anbefale mandelmælk eller havremælk. Til vaniljecremen kan det også være en god idé at tilsætte et par spiseskeer kokosfløde (den øverste fede del fra en dåse kokosmælk). Det gør mælken lidt federe, hvilket gør noget godt for både smag og konsistens.
I stedet for almindelig sukker kan du bruge kokossukker i både bolledej og creme. Det vil dog gøre vaniljecremen lidt mørkere. Du kan også gøre opskriften helt sukkerfri ved at bruge Sukrin og Sukrin melis (til glasuren). Konsistensen bliver det samme, men det har en lille, lidt kølig bismag. Men jeg synes, det er det bedste sukkerfrie alternativ på markedet.
Tips til de bedste glutenfri fastelavnsboller
Herunder har jeg samlet alle mine tips og noter til opskriften, der giver dig det bedste resultat:
- Alternativ mælk: Jeg bruger sødmælk til opskriften, som jeg oplever giver det bedste resultat til både boller og vaniljecreme. Du kan dog sagtens bruge let- eller minimælk eller plantemælk.
- Brug af røremaskine: Opskriften er klart nemmest at lave, hvis du har en røremaskine med en piskeris-funktion, da der skal piskes kraftigt og forholdsvis længe. Alternativt fungerer et elpiskeris også.
- Tålmodighed: Tag dig god tid, når du skal samle dejen omkring fyldet. Glutenfri dej kan ikke strække sig så meget som almindelig hvededej, så vær lidt forsigtig og omhyggelig, så du får de flotteste fastelavnsboller.
- Alternative meltyper: Du kan erstatte sorghummelmel med boghvedemel. Jeg kan dog bedst lide sorghummel, da det har en lys farve og neutral smag, hvor boghvedemel er lidt mere dominerende.
- Holdbarhed: De glutenfri fastelavnsboller er klart bedst, når de er nybagte. De er dog stadig bløde og lækre dagen efter. Du kan evt. vælge at lune dem let i (mikro)ovnen inden servering, men så skal glasuren først på lige inden servering.
Inspiration til flere glutenfrie opskrifter
Jeg har mange lækre glutenfrie opskrift fra det søde køkken her på bloggen. Prøv nogle af mine favoritter her: