Opskrift på hasselback kartofler
Jeg har altid elsket hasselback kartofler. Faktisk var det en ret, jeg ofte ønskede til min fødselsdag. Det var en fast tradition, at vi kunne bestemme menuen på vores fødselsdag, og flere år i træk ønskede jeg en italiensk flæskesteg med hvidvinssauce og hasselback kartofler. Ikke så meget på grund af flæskestege, men på grund af den fantastiske kombination af sauce og sprøde kartofler med masser af riller (der igen sikrer, at de kan suge masser af sauce til sig.
Det er først for nyligt, jeg har genopdaget min kærlighed til de lækre kartofler. De er både smukke og enormt velsmagende, og så passer de til det meste. Vi serverer dem typisk som alternativ til pommefrites, når vi får bøf og sauce på en weekendaften. Til en god steg som flæskesteg eller roastbeef. Eller til mere traditionel dansk mad som alternativ til den kogte (og, synes jeg, noget kedelig) kartoffel. Her kan jeg særligt anbefale de hasselbagte kartofler til forloren hare eller fyldt svinemørbrad.
TIP: Prøv også min opskrift på græskarfritter, polentafritter, knuste kartofler eller rodfrugtmos
Hasselbagt, hasselbagte eller hasselbackkartofler?
Som barn kaldte jeg altid retten for “hasselbagte kartofler”, og det var først mange år efter, da jeg skulle udvikle en opskrift til Femina, at jeg fandt ud af, at det hed hasselback og ikke hasselbagt.
Det korrekte navn til den dejlige kartoffelret er altså hasselback, men jeg er nu sikker på, at de fleste forstår, hvad du mener, uanset.
Hvorfor hedder det hasselback kartofler?
Rettens navn skulle eftersigende stammer helt tilbage fra 1700-tallet fra en svensk restaurant ved navn “hasselbacken” i Stockholm. Det er dog først i 1950’erne at tilberedningsmetoden blev populær, fordi det gjorde kartoflernes tilberedningstid kortere – og resultatet virkelig lækkert, uden tvivl.