Julemad

Både smagen og duften af julemad kender vi vist alle. Kanel, nelliker, knas, flæskesteg og and er blot nogle af julens mange krydderier og råvarer.

Her på siden finder du mine bedste opskrifter på julemad. Alt til den helt klassiske julemiddag med andesteg, flæskesteg, rødkål, brunede kartofler og waldorfsalat. Samt inspiration til en moderne julemiddag med nøddepostej og frisk rødkålssalat.

Julen byder også på ekstra hygge derhjemme. Det rimer hos de fleste på søde sager som vaniljekranse, honninghjerter og klassiske julesmåkager. Og naturligvis med risalamande til dessert juleaften!

Jeg elsker at være lidt ekstra i køkkenet i december. Der er så mange traditioner og minder forbundet med den gode mad, der serveres i højtiden. De fleste kan nok huske barndomsminder, fra da de bagte småkager eller lavede konfekt derhjemme – eller måske da far gav mandlen under bordet juleaften? Jeg håber i hvert fald, at den gode julemad også vil få julestemningen frem hos dig. Go’ fornøjelse i køkkenet!

Opskrifter til juleaften

Til juleaften skal menuen spille! Flæskestegen skal være saftig og sværen sprød. De brunede kartofler skal skinne smukt, og sovsen må for guds skyld ikke skille! Jeg forsøger derfor at guide dig så grundigt som muligt i mine opskrifter på julemad. Til mange opskrifter såsom denne på andesteg har lavet videoer, så du trygt kan gå i gang med julemaden.

Menu til juleaften

Til en helt traditionel julemiddag ville jeg sætte følgende menu på bordet:

Andesteg og/eller flæskesteg
Brun julesovs
Kogte og brunede kartofler
Rødkål
Frisk rødkålssalat med æbler
Waldorfsalat med appelsin
Chips / franske kartofler

 

Vegansk julemad

Hvis du ønsker at lave en vegansk julemiddag, kan jeg anbefale at servere en nøddepostej som alternativ til and eller flæskesteg. Ellers kan du lave samme tilbehør men blot bruge plantebaserede alternativer til mælkeprodukterne.

Til julefrokosten er jeg særligt vild med at servere krigsfisk, der er et fremragende alternativ til fiskefilet.

Smørrebrød til julefrokosten

Julemad er kan også være dejlige smørrebrød. Typisk serveret til julefrost og eksempelvis med hønsesalat og karrysalat på dejligt rugbrød.

Julekonfekt og julesmåkager

I december spiser vi nok alle lidt flere søde sager. Det er både lækkert og enormt hyggeligt at samles omkring dejlig julekonfekt og julesmåkager med dem, vi holder af.

Jeg elsker særligt vaniljekranse og min opskrift på ischokolader. Derudover laver jeg ofte lidt sundere alternativer på eksempelvis pebernødder, brunkager og havregrynskugler, så jeg ikke får sukkerchok 😉

Sund julekonfekt

Jeg kan også anbefale mine opskrifter på sundere søde sager til julehyggen. Prøv eksempelvis mine sunde brunkager, havregrynskugler med dadler eller sunde pebernødder.