Opskrift på hjemmelavet hummus
Hummus er et fast indslag i mit køkken. Det smager fuldstændig fantastisk til nærmest alt og er en skøn og nem måde at snige mere mæthed ind i måltiderne.
Den lækre hummus stammer fra mellemøsten, hvor den serveres som dip med pitabrød eller som en cremet bund, toppet med grøntsager, kød eller kikærter.
Den lækre hummusdip er et must til sprøde falafler, de lækre falafel vafler og mellemøstlig mad i det hele taget. Men jeg spiser den også til grøntsagsstængler, på rugbrød eller i en rugbrødssandwich. Den smager også fantastisk i lækre madpandekager, på sprøde madvafler eller til bløde naanbrød, der jo egentlig stammer fra det indiske køkken.
TIP: Prøv også den lækre auberginedip baba ganoush som alternativ til hummus
Hvordan laver man hummus?
Hummus laves af kikærter, der blendes sammen med tahin (sesampasta), olivenolie, citronsaft, hvidløg og salt.
Jeg bruger som oftest kikærter fra dåse, da det er nemt og hurtigt. Men du kan også vælge at koge dine kikærter selv. Husk dog at koge dem længe, da en god hummus skal være helt cremet.
For en helt autentisk hummus, skal du blende den, til den er helt ufattelig cremet. Den skal gerne føles let og næsten luftig i konsistensen.
Hvis du foretrækker din hummus mere grov, vil jeg anbefale dig at gemme 1/4 af kikærterne og blende dem let med til sidst.
TIP: Servér hummus til min yndlingsopskrift på bagt blomkål eller couscoussalat med abrikos
Tip til den bedste hummus
For at lave en autentisk og cremet hummus, har jeg tre vigtige tips:
-
Brug lys tahin
Jeg vil altid anbefale, at du vælger en lys tahin. Dermed ikke en ristet tahin, som man eksempelvis kan købe fra Urtekram. Din tahin skal gerne være helt cremet, flydende og mild i smagen, før du får det bedste resultat.
-
Brug en god blender
For at få en helt cremet konsistens, skal du bruge en blender med masser af hestekræfter. Det giver et helt andet resultat end at bruge en foodprocessor eller stavblender. Jeg bruger den fra Blendtec (reklamelink).
-
Smag din dip til
Det er super vigtigt, at du sørger for at smage din hummus til. Den skal have en god balance mellem salt, syre (citronsaft) og fedme (olivenolie og tahin) og en mild smag af hvidløg og spidskommen. Tænk over, at du skal kunne smage alle ingredienserne, uden at nogle af dem smager for meget igennem.
TIP: Prøv også min opskrift på ærtehummus
Hummus med grøntsager
Jeg elsker at tilsætte grøntsager dippen, da det er skøn måde at snige flere grøntsager indenbords. Og grøntsagerne tilføjer ikke kun mere næring, men også farve og smag, der sikrer variation på tallerkenen.
I dette blogpost deler jeg fem forskellige opskrifter. I videoen neden for, kan du desuden se, hvordan du kan lave sunde og farverige varianter af den klassiske mellemøstlige dip:
Sund hummus
Både med og uden grøntsager er hummus en virkelig sund dip. Den indeholder hovedsagligt kikærter, der er fyldt med protein og fiber. Når de blendes med tahin og olivenolie med sunde fedtstopper, har du en mættende, sund og fantastisk velsmagende kombination. Perfekt til at udgøre en dejlig sund snack eller som et mættende indslag til både frokost og aftensmad.
TIP: Prøv også min opskrift på en lækker græsk tzatziki dip.
Hvor lang tid kan hummus holde sig i køleskabet?
Når du har lavet din cremede kikærtedip, kan den holde sig 3-4 dage i køleskabet. Sørg for at opbevare den i en lufttætbeholder, da duften af hvidløg og spidskommen hurtigt kan sprede sig.
Du kan dog også sagtens fryse den i mindre portioner. Det er en god idé, så du altid har en lækker dip til madpakken. Opdel den blot i portioner i så bøtter, og kom dem i fryseren. Bøtterne kan tages op om aftenen og tø op i køleskabet, og så er de klar til at komme med på madpakken.
TIP: Prøv hummus til en mellemøstlig salat med havreris