
Ingredienser
Knækbrød med Grana Padano
- 1 dl hvedemel
- 1 dl grovvalsede havregryn
- 1 dl sesamfrø
- 1 dl solsikkekerner
- 1 dl græskarkerner
- 1 dl hørfrø
- 1 tsk. flagesalt
- 1⁄2 dl olivenolie
- 1 dl vand
- 50 g Grana Padano
Hvid bønnedip
- 1 fed hvidløg
- 1 spsk. olivenolie
- 2 dåser hvide bønner
- 0,5 citron
- en lille håndfuld rosmarin
- 50 g Grana Padano
- 0,5 dl olivenolie
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
Knækbrød med Grana Padano
Tænd ovnen på 175 grader.
Kom alle ingredienserne i en skål, og bland dem godt sammen til en klistret dej. Lad det stå i 10 minutter på køkkenbordet, så dejen samler sig, og placér den derefter mellem to stykker bagepapir.Rul dejen ud til et tyndt, jævnt lag med en kagerulle. Riv Grana Padano fint over knækbrødene.
Fjern det øverste lag bagepapir, og skær snit med en skarp kniv i den størrelse, du ønsker dine knækbrød.
Placér bagepapiret med knækbrødene på en bageplade, og sæt den i ovnen i 25 minutter. Knækbrødene er færdige, når de er sprøde og let gyldne. Opbevar dine knækbrød i en lufttæt beholder, så kan de holde sig i flere uger.
Tænd ovnen på 175 grader.
Skær toppen af hvidløget, så du kan se alle hvidløgsfed. Dryp olivenolie over og drys med salt. Sæt hvidløget i ovnen på et lille ovnfast fad eller på et stykke bagepapir. Bag det i 20 minutter, eller til det er flot gyldent.
Dræn bønnerne fra dåsen, og kom dem i en blender. Pres hvidløgsfeddene ud af det bagte hvidløg og ned i blenderen. Tilføj også citronsaft, rosmarin, olivenolie, friskrevet Grana Padano, salt og peber.
Blend alle ingredienserne sammen til en cremet konsistens, og smag dippen til. Anret den i en skål, og pynt med olivenolie, friskrevet Grana Padano og rosmarin.
Hvid bønnedip med rosmarin, hvidløg og Grana Padano
Hvid bønnedip laver jeg af enten cannellini bønner eller butterbeans. Begge dele giver en dejlig cremet konsistens, der er en god base til dippen. Det er dog de forskellige smagsgivere, som gør denne hvid bønnedip til noget ganske særligt.
Ristet hvidløg … tilføjer en dyb, karamelliseret og let sødmefuld smag.
Rosmarin … tilføjer en aromatisk, frisk og krydret smag.
Grana Padano … giver en sofistikeret “ostesmag”. En velsmagende og uimodståelig umami.
Citron … balancerer og fremhæver de forskellige smage.
Olivenolie … gør dippen ekstra cremet. Brug gerne en god jomfru olivenolie – dét kan smages.
Dip med ristet bagt hvidløg
Ristet hvidløg laves ved at riste/bage hvidløg i ovnen. Det gøres simpelt ved, at man skærer toppen af et helt hvidløg og drypper lidt olivenolie ned til feddene. Drys med salt, og så skal hvidløget bages i ovnen, til det er flot gyldent og karamelliseret.
Måske du synes, det virker voldsomt at komme et helt hvidløg i en portion dip. Men stol på mig! Når hvidløg bages, bliver smagen mild og nærmest lidt sødmefuld.
TIP: Prøv også min butterbean-dip med artiskokhjerter og pinjekerner
Knækbrød med Grana Padano
Til den cremede dip af hvid bønner serverer jeg knasende sprøde knækbrød. Her topper jeg med samme ost, som jeg bruger i dippen: Grana Padano.
Grana Padano er en lagret hård ost, som har en smuldrende konsistens og vidunderlig smag. Osten er blevet produceret og nydt i Italien i næsten 1000 år. Den laves af italiensk mælk, fra området Pianura Padana, som lagres i mindst 9 måneder – sommetider helt op til 24 måneder. Den længere lagringstid intensivere smagen og fremmer den smuldrende konsistens, som osten er kendt for.
Grana Padano kan let rives, og den er både og at bruge til servering drysset over færdige retter eller som en tilføjelse til maden, for at give en ekstra god smag.
TIP: Prøv min opskrift på crispy kylling eller knuste kartofler – begge med Grana Padano