Annonce

Hvid bønnedip med ristet hvidløg og Grana Padano

Denne opskrift på hvid bønnedip vil du ikke fortryde at give dig i kast med. Den smager enestående lækkert, med et mildt hint af karamelliseret, ristet hvidløg, aromatisk rosmarin og umami fra Grana Padano.

Dippen er god til alt fra grøntsagsstænger til pommes frittes, men jeg holder særligt af at servere den som en festlig forret med sprøde knækbrød. Her har jeg lavet knasende kerneknækbrød med et drys Grana Padano på toppen.

hvid bønnedip med grana padano

Hvid bønnedip med ristet hvidløg og Grana Padano

 

Bedøm denne ret

Dip til 6 personer
forberedelse 10 / tilberedning 20 / i alt 30 min

Ingredienser

Knækbrød med Grana Padano

  • 1 dl hvedemel
  • 1 dl grovvalsede havregryn
  • 1 dl sesamfrø
  • 1 dl solsikkekerner
  • 1 dl græskarkerner
  • 1 dl hørfrø
  • 1 tsk. flagesalt
  • 1⁄2 dl olivenolie
  • 1 dl vand
  • 50 g Grana Padano

Hvid bønnedip

  • 1 fed hvidløg
  • 1 spsk. olivenolie
  • 2 dåser hvide bønner
  • 0,5 citron
  • en lille håndfuld rosmarin
  • 50 g Grana Padano
  • 0,5 dl olivenolie
  • salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde

Knækbrød med Grana Padano

Tænd ovnen på 175 grader.
Kom alle ingredienserne i en skål, og bland dem godt sammen til en klistret dej. Lad det stå i 10 minutter på køkkenbordet, så dejen samler sig, og placér den derefter mellem to stykker bagepapir.Rul dejen ud til et tyndt, jævnt lag med en kagerulle. Riv Grana Padano fint over knækbrødene.

Fjern det øverste lag bagepapir, og skær snit med en skarp kniv i den størrelse, du ønsker dine knækbrød.

Placér bagepapiret med knækbrødene på en bageplade, og sæt den i ovnen i 25 minutter. Knækbrødene er færdige, når de er sprøde og let gyldne. Opbevar dine knækbrød i en lufttæt beholder, så kan de holde sig i flere uger.

Tænd ovnen på 175 grader.

Skær toppen af hvidløget, så du kan se alle hvidløgsfed. Dryp olivenolie over og drys med salt. Sæt hvidløget i ovnen på et lille ovnfast fad eller på et stykke bagepapir. Bag det i 20 minutter, eller til det er flot gyldent.

Dræn bønnerne fra dåsen, og kom dem i en blender. Pres hvidløgsfeddene ud af det bagte hvidløg og ned i blenderen. Tilføj også citronsaft, rosmarin, olivenolie, friskrevet Grana Padano, salt og peber.

Blend alle ingredienserne sammen til en cremet konsistens, og smag dippen til. Anret den i en skål, og pynt med olivenolie, friskrevet Grana Padano og rosmarin.

Find flere opskrifter i samme kategori

hvide bønner grana padano og hvidløg

ristet bagt hvidløg

Hvid bønnedip med rosmarin, hvidløg og Grana Padano

Hvid bønnedip laver jeg af enten cannellini bønner eller butterbeans. Begge dele giver en dejlig cremet konsistens, der er en god base til dippen. Det er dog de forskellige smagsgivere, som gør denne hvid bønnedip til noget ganske særligt.

 

Ristet hvidløg … tilføjer en dyb, karamelliseret og let sødmefuld smag. 

Rosmarin … tilføjer en aromatisk, frisk og krydret smag.

Grana Padano … giver en sofistikeret “ostesmag”. En velsmagende og uimodståelig umami.

Citron … balancerer og fremhæver de forskellige smage.

Olivenolie … gør dippen ekstra cremet. Brug gerne en god jomfru olivenolie – dét kan smages.

 

dip med rosmarin og grana padano

 

Dip med ristet bagt hvidløg

Ristet hvidløg laves ved at riste/bage hvidløg i ovnen. Det gøres simpelt ved, at man skærer toppen af et helt hvidløg og drypper lidt olivenolie ned til feddene. Drys med salt, og så skal hvidløget bages i ovnen, til det er flot gyldent og karamelliseret.

Måske du synes, det virker voldsomt at komme et helt hvidløg i en portion dip. Men stol på mig! Når hvidløg bages, bliver smagen mild og nærmest lidt sødmefuld.

 

knækbrød med grana padano

Knækbrød med Grana Padano

Til den cremede dip af hvid bønner serverer jeg knasende sprøde knækbrød. Her topper jeg med samme ost, som jeg bruger i dippen: Grana Padano.

Grana Padano er en lagret hård ost, som har en smuldrende konsistens og vidunderlig smag. Osten er blevet produceret og nydt i Italien i næsten 1000 år. Den laves af italiensk mælk, fra området Pianura Padana, som lagres i mindst 9 måneder – sommetider helt op til 24 måneder. Den længere lagringstid intensivere smagen og fremmer den smuldrende konsistens, som osten er kendt for.

Grana Padano kan let rives, og den er både og at bruge til servering drysset over færdige retter eller som en tilføjelse til maden, for at give en ekstra god smag.

 

Cremet dip med grana padano

 

Ingen kommentarer
Vis alle kommentarer

Skriv en kommentar