Hej og goddag til alle jer søde læsere.
Jeg hedder Ida, og jeg er Emmas veninde. I dag og de næste par onsdage har jeg fået lov til at komme med et bidrag til bloggen i form af en lille Samsø guide. Jeg er nemlig så heldig, at mine forældre har haft sommerhus på Samsø i over ti år, så jeg kender efterhånden øen temmelig godt.
Samsø er en skøn og overskuelig ø, der både byder på flot og alsidig natur, dejlige sandstrande, de fineste små grøntsagsboder og gårdbutikker, et væld af små loppemarkeder og ikke mindst dansk sommer-idyl. Samsø ligger over Fyn lige imellem Jylland og Sjælland, så det er vel ikke helt ved siden af at kalde øen for Danmarks navle. Samsø er nem at komme til, da der går færge fra Hou i Jylland og fra Kalundborg på Sjælland. Og fra juni i år kommer der færge direkte fra Aarhus til Samsø – hvilket for mit vedkommende kommer til at betyde endnu flere smutture til Samsø.
Hvis man skal til Samsø om sommeren, vil jeg helt klart anbefale at tage cykel med – alternativt bil, hvis man ikke er den store cykelmyg, men der går også busser rundt på øen. Fra nordspidsen af Samsø til det sydligste punkt er der kun 28 km, så øen er ideel til en cykelferie. Der er i alt 22 landsbyer på Samsø, og der er generelt kun omkring et par kilometer mellem landsbyerne, så det er ret tilfredsstillende at cykle på øen, da man hurtigt kan komme fra den ene lille landsby til den anden. Øen har en samlet kyststrækning på omkring 100 km, så der er også rig mulighed for at smide cyklen og hoppe i bølgen blå. Og nåe ja – som en lille bonus kan Samsø prale af at være 100 % CO2 neutral. Det er da lidt sejt, synes I ikke?
Generelt er der rigtig flot natur og skønne strande på det meste af øen, men jeg har forsøgt at udvælge mine fem favorit naturspots og mine tre favorit strande, som jeg synes fortjener lidt ekstra opmærksomhed.
{ Natur }
1 // Issehoved og Nordby bakker
Issehoved er øens nordspids, og Samsøs svar på Grenen. Når vejret er klart, er der en virkelig smuk udsigt herfra, hvor man kan se til både Aarhus og Mols. For at komme til Issehoved skal man fra Nordby (nordøens ”hovedstad”) videre ad en grusvej, hvis man er i bil eller på cykel, eller følge de afmærkede stier, hvis man er på gåben.
Issehoved grænser op til Nordby bakker, som er et smukt bakket område, der strækker sig langs Nordsamsøs vestkyst. En række områder i Nordby bakker er fredede, så man har rig mulighed for at opleve uspoleret natur her. Hvis man er på Samsø om vinteren, er det i øvrigt oplagt at tage en kælk under armen og sætte kursen mod bakkerne.
2 // Ballebjerg
På den nordvestlige side af Samsø ligger udsigtspunktet og naturområdet Ballebjerg, der med sine 64 meter er Samsøs højeste punkt. Fra det lille, hvide udsigtstårn med røde tagsten kan man se til Tunø og sandsynligvis også få et glimt af Aarhus længere ude i horisonten.
Ballebjerg
Ballebjergvejen, 8305 Samsø
3 // Besser Rev og Stavns Fjord
Er du vild med at se på fugle, er Besser Rev stedet. Nordøst for den lille by Besser ligger nemlig Danmarks længste stenrev, der er hjem for en masse forskellige fuglearter. Revet er en tynd tange af land, der går ca. 5 km ud i havet og som afgrænser Stavns Fjord mod vest. To vigtige ting: I fuglenes yngleperiode fra 1. april til 15. juli er der ikke adgang til revet, og desuden kan revet være oversvømmet ved højvande, så man ikke kan komme så langt ud.
4 // Brattingsborg
I den anden ende af øen ligger Brattingsborg Gods og den tilhørende skov og slotshave. Godset er fra 1677 og har siden da været i familien Danneskiold-Samsøes eje. Det er stadig beboet, så man kan ikke komme ind i slottet eller de tilhørende bygninger, men der er fri adgang til skoven. Om sommeren kan man mod et lille entrébeløb også gå en tur i den smukke slotshave og få fornemmelsen af, hvordan det mon må føles at være baronesse eller adelsfrue på spadseretur i sin fine slotshave 😉
Brattingsborg Gods
Brattingsborg 1, 8305 Samsø
Slotshavens åbningstider: tirsdag og torsdag kl. 10-16 fra d. 28. juni til d. 25. august 2016
5 // Vesborg Fyr
Ikke langt fra Brattingsborg, på Samsøs sydvestspids, ligger Vesborg Fyr, som er et oplagt udflugtsmål, hvis man vil nyde den fantastiske udsigt ud over farvandene, der omkranser Samsø. For 15 kr. kan voksne komme op i fyret, og børn for 5. kr., men man kan sagtens nøjes med at nyde udsigten fra foden af fyret. Man kan også overnatte i den tilhørende fyrmesterbolig, men mere om det i et af de kommende Samsø-indlæg, hvor det skal handle om overnatning.
Vesborg Fyr, 8305 Samsø
Åbningstider: Alle dage kl. 11-18 fra d. 20. marts til d. 23. oktober
{ Strande }
1 // Ballen strand
Hvis man godt kan lide, at der er lidt liv og mennesker på stranden, er det Ballen man skal tage til. Stranden i Ballen ligger lige ved Ballen lystbådhavn, og det er en dejlig (og børnevenlig) sandstrand, hvor det først bliver dybt, når man når forholdsvis langt ud. Der er altid en hyggelig stemning på Ballen strand, hvor både unge og gamle kommer for at nyde det bløde sand og klare vand – og ikke at forglemme – spise is fra iskiosken på havnen.
Om sommeren er Ballen nok den by på Samsø, hvor der sker mest – efter samske standarder vel at mærke 😉 Her ligger blandt andet en håndfuld små butikker og restauranter samt en brugs, en anbefalelsesværdig købmandsbutik med Samsø specialiteter, en bager og et lækkert røgeri nede på havnen, så når man har fået nok af sol og strand, er det oplagt at slentre en tur forbi havnen og gennem byen.
2 // Mårup Østerstrand
Efter min mening er Mårup Østerstrand nordøens bedste badestrand. Her er man garanteret dejligt, hvidt sand, klart vand og fred og ro, men uden følelsen af, at der er helt øde. I Mårup by ligger der en brugs, så hvis man har glemt proviant til strandturen, er der hjælp at hente.
3 // Sælvigbugten
Sælvigbugten strækker sig over lige knap syv kilometer af Samsøs vestkyst. Vandet her er også rigtig klart, og der er dejlig sandbund langs hele strækningen. Generelt er vandet ret lavt (lavere end ved Ballen), så ved lavvande kan man gå langt ud. Omkring midtvejs på stranden finder man Sælvigbugtens Camping, hvor man kan købe is og kolde drikkevarer, hvis lækkersulten eller tørsten melder sig.
Det var alt fra mig i denne omgang! Jeg håber, I kan bruge mine anbefalinger, og at de måske kan give jer mod på at tage et smut til skønne Samsø. Og skriv endelig en kommentar, hvis I har nogle spørgsmål. Vi ses igen næste onsdag, hvor jeg tipper om Samsøs bedste restauranter og spisesteder.