I dag skal det handle om noget, der allerede fylder en del her på Emmas blog – nemlig mad. De af jer, der, ligesom Emma og jeg selv, er madører (Emma på et lidt mere prof niveau end mig, men anyways) vil helt sikkert være fan af det store udvalg af friske råvarer, man kan finde på Samsø. Eftersom mine forældre selv har sommerhus på øen, laver vi for det meste mad hjemme i vores eget køkken (om sommeren står menuen skræmmende tit på nye kartofler og jordbær med mælk og fløde), men til trods for det er jeg fra tid til anden alligevel rundt og prøve nogle af de mange gode restauranter af.
På Samsø skal man skal ikke forvente at få stillet sin lyst efter hverken indisk, thai, spansk, mexicansk eller anden udenlandsk mad på restauranterne – men til gengæld kan man få friske, danske råvarer i lange baner, og det skal man ikke kimse ad. Især ikke når det gælder nye Samsø kartofler, friske, grønne asparges og solmodne jordbær. Haps!
Ikke alle restauranter på øen holder åbent året rundt – nogle har kun åbent i sommerhalvåret, da der godt kan være lidt dødt på øen om vinteren. Så hvis man kommer til Samsø i vinterhalvåret, er det nok en god idé at tjekke op på, hvilke steder, der har åbent, og hvilke, der ikke har. Om vinteren plejer det ikke at være nødvendigt at bestille bord, men om sommeren og i højtider er det en god idé – især til aftensmad. Nedenunder har jeg samlet mine fem favorit-spisesteder på Samsø til jer.
{ 1 // Vadstrup1771 }
Det er ikke tilfældigt, at Vadstrup er øverst på listen over mine favorit spisesteder på Samsø. Efter min mening er det ubetinget det bedste, smukkeste og mest alsidige spisested på Samsø!
Vadstrup er egentlig primært et familiedrevet hotel men har også café og restaurant, galleri, keramikværksted og atelier samt en lille butik, hvor man kan købe stedets lækre, hjemmelavede specialiteter som f.eks. forskellige pestoer, marmelader og deres eget hjemmebagte brød. I restauranten laver de alt fra bunden af råvarer fra lokale avlere, og stilen kan nok bedst karakteriseres som rustikt landkøkken – ofte med et italiensk, fransk eller spansk twist. Prisniveauet er hverken højt eller lavt – så vidt jeg husker, koster en frokostret lidt over 100 kr., hvilket jeg synes er meget rimeligt, når alt er lavet fra bunden og af lokale (oftest økologiske) råvarer.
Vadstrup har til huse i udkanten af byen Onsbjerg i en charmerende gammel sort/hvid bindingsværksgård, der ligger smukt og uforstyrret mellem solgule korn- og rapsmarker. De har en stor parklignende have med kirsebærtræer, skulpturer og blomster, som man kan gå en tur i, mens man venter på maden. Tag et kig på deres hjemmeside og deres Instagram; jeg ville være forundret, hvis ikke I bliver ligeså begejstrede for Vadstrup, som jeg er.
Vadstrup 1771
Vadstrup 4, 8305 Samsø
Åbningstider:
Juni, juli og august fra tirsdag-søndag kl. 13-15 (frokost), kl. 15-17 (kaffe og kage) og kl. 18.30-21 (aftensmad)
September fra fredag-lørdag kl. 13-15 (frokost) og kl. 15-17 (kaffe og kage)
Husk at bestille bord til aftensmad!
Instagram: vadstrup1771
{ 2 // Ilse Made }
Ilse Made er et kombineret hotel og restaurant, der ligger på den sydvestlige del af Samsø kun få hundrede meter fra Vesterløkken strand. Stedet har sit navn fra den nærliggende hellige Ilse Made kilde. Det ligger smukt omkranset af hav, marker og Ilse Mades egne højlandskvæg, der græsser på begge sider af stedet.
Køkkenet er nordisk inspireret og bruger så vidt muligt lokale og egne råvarer. De laver ligesom Vadstrup også deres egne specialiteter, der spænder over alt fra ramsløgsolie til syltede cherrytomater, som man kan købe med hjem. Jeg spiste der sidste sommer med min mor på en smuk sommeraften, hvor vi sad på terrassen med udsigt ud over marker og havet. Det var virkelig stemningsfuldt, og der var ikke en finger at sætte på maden. Restauranten byder på en 2-retters menu til 290 kr. og et mindre udvalg af a la carte retter samt et overdådigt kaffe/kagebord om søndagen, der koster 85 kr. per person.
Ilse Made
Vesterløkken 16, 8305 Samsø
Åbningstider:
15. april – 23. oktober er der åbent til aftensmad alle dage undtagen tirsdag. Bestilling er nødvendig inden kl. 15 samme dag.
Maj til august er der kaffe/kagebord fra kl. 14.30-16.00 om søndagen.
Instagram: ilsemade
{ 3 // Restaurant SAK – LUKKET}
Restaurant SAK ligger i Ballen, og navnet kommer af restaurantens beliggenhed lige ved siden af den gamle kornsilo. Så vidt jeg ved, står SAK nemlig for Samsø Andelskorn. Stedet er mere moderne end mange af de andre restauranter på Samsø, og det er indrettet i en rustik stil med synlige bjælker, åbent køkken og en stor bar. De har både en frokostmenu, der består af forskelligt luksus-smørrebrød (rimmet Fanø-laks med rødløg, rygeostcreme, avocado og karse lyder da f.eks. ikke helt dårligt, gør det?), et par varme retter og en salat med grillet gedeost og en a la carte aftenmenu, der både byder på fisk, fugl, kød, ost og dessert – og en børnemenu hvis man har små størrelser med. Stedet er velbesøgt om sommeren, så det er nok en god idé at bestille bord – især om aftenen.
Restaurant SAK
Aavej 10, Ballen, 8305 Samsø
{ 4 // Restaurant Skipperly }
Skipperly ligger på sydmolen i Ballen og fra restaurantens terrasse kan man ved et af de små borde med rødternede duge følge med i livet i den hyggelige lille lystbådhavn. Det er et godt sted at få stillet sulten efter en strandtur i Ballen. Der er en dejlig, afslappet stemning på Skipperly, og det virker til at være et sted, hvor både samsinge og gæster fra fastlandet kan lide at komme.
Stedet serverer god, hjemmelavet mad lavet af råvarer fra øen, og aftenmenuen skifter jævnligt, da den er sammensat ud fra de råvarer, der er i sæson. Skipperly serverer lidt mere traditionel mad end de andre steder, jeg har anbefalet, men maden er på ingen måde brun-sovs-og-kartofler-agtig. Til frokost kan man f.eks. få stenbiderrogn, håndpillede rejer, lammedeller, æggekage og alverdens slags sild, og til aftensmad kan man både vælge mellem forskellige retter med fisk, fugl, kød (og desserter) eller deres skiftende 3 retters menu.
Restaurant Skipperly
Havnevej 9, Ballen, 8305 Samsø
Åbningstider:
Dagligt i sommerhalvåret fra kl. 12-15 (frokost), kl. 15-18 (kaffe og kage) og kl. 18-21 (aftensmad)
{ 5 // Røgeriet på Ballen havn }
Midt på Ballen lystbådhavn ligger det lille røgeri, der byder på alt fra varmrøget laks til de lækreste lune fiske- og laksedeller. Jeg har flere gange fået en menu med to fiskedeller, hjemmerørt remoulade og rugbrød, og det slår bestemt ikke fejl, skulle jeg hilse og sige! Selve bygningen, som røgeriet har til huse i, er ret lille, og man kan derfor ikke sidde indenfor og spise, men til gengæld har de udeservering i sommermånederne. Man kan også købe fisk med hjem derfra eller tage det med og spise på havnemolen, eller hvor man nu lyster.
Røgeriet
Havnevej 3, Ballen, 8305 Samsø
Tlf. 86 59 12 03
Åbningstider:
Stedet har ingen hjemmeside og åbningstiderne er lidt svingende, så det er nok bedst at ringe derned, hvis man vil være sikker på, at de har åbent. De plejer dog at have åbent de fleste dage i sommermånederne.
Nu er I blevet indviet I mine bedste, samske restaurant-anbefalinger, og jeg håber, I kan bruge dem. Om ikke andet så sørg for at mæske jer i nye kartofler og jordbær fra gårdbutikkerne og de lokale grøntsagsboder, hvis I kommer forbi Samsø om sommeren. I næste uge er jeg tilbage igen med et nyt indlæg, der kommer til at handle om gårdbutikker og loppemarkeder. Ha’ det rigtig godt indtil da 🙂