Opskrift på julesovs eller julesauce
Julesovs eller julesauce – jeg er altid lidt i tvivl om, hvordan jeg skal stave det. Men lige i dette tilfælde, tænker jeg, at SOVS er på sin plads. En klassisk, brun sovs, som den kan, skal og bør smage juleaften.
Der kan være stort pres på kokken juleaften, når hele middagen gerne skal spille. Kødet skal være mørt, sværene sprød, karamellen på de brunede kartofler må ikke skille… Og så skal den brune sovs smage meget bedre, end den gør alle andre aftener på året.
Heldigvis er det ikke spor svært at lave en fantastisk julesovs, hvis blot du får en dejlig stegesky fra din steg. Hvad end du laver flæskesteg eller andesteg juleaften (eller begge dele), kan det bruges til at lave en helt uimodståelig dejlig brun sauce.
TIP: Servér flæskesteg og sovs med hjemmelavet rødkål og en frisk rødkålssalat.
De bedste julesovs med fantastisk smag
Til julesovsen skal du bruge den væske, der ligger i bunden af fadet, som du bruger til at lave din steg. Dette bliver til en stegesky, som består af vand, fond og fedt, der drypper ned i fadet.
Jeg kommer nogle gode smagsgivere i fadet, der sikrer, at stegeskyen får en ekstra dejlig smag. Her bruger jeg typisk følgende grøntsager, hvad end jeg laver flæskesteg eller and:
- Rodfrugter (gulerødder, pastinakrødder og/eller knoldselleri)
- Løg, hvidløg og/eller porre
- Frisk timian og/eller persille
- Tørrede eller friske laurbærblade
- peberkorn
- nelliker (kan undlades)
Ingredienser til julesovs
Din stegesky skal sies (og fx skummes fra fedt, hvis du bruger andesteg – se tips nedenfor). Derefter koges den op i en gryde sammen med ingredienser, der jævner sovsen og balancerer smagen.
- Fløde – for at gøre sovsen smagfuld og cremet.
- Rødvin – for at give kraft og syre. Det er ikke helt traditionelt at tilsætte rødvin, men jeg synes, saucen er bedst, hvis den får lidt syre til at balancere fedmen. Tilsæt derfor lidt balsamicoeddike, hvis du undlader rødvin.
- Ribsgelé – bruges til at tilsætte sødme, hvilket balancerer smagen. Du kan tilsætte lidt rørsukker eller honning i stedet.
- Maizena – til at jævne sovsen. Du kan også bruge hvedemel, men jeg synes, det er nemmest med maizena.
- Salt og peber – men kun hvis smagen trænger.
Julesovs til andesteg
Når man laver julesovs af stegeskyen fra en andesteg, er det vigtigt, at du får skillet fedt fra fond. And er meget fed, og derfor vil der dryppe store mængder fedt ned i fadet, når du steger din and.
Hvis du steger din and dagen i forvejen, er det super nemt at skille fedt fra sauce. Her kan du nemlig sætte væsken fra bradepanden på køl, og dagen efter vil fedtet være hårdt i overfladen af beholderen. Fjern det (og gem det gerne til stegning), og så har du ren stegesky til sovsen.
Hvis du ikke har mulighed for at lave stegeskyen fra anden stå på køl så længe, vil jeg stadig anbefale dig at hælde det på et glas. Lad glasset stå på køl i 15 minutter, og herefter vil du kunne se fedtet ligge sig i toppen af glasset, så du forsigtigt kan fjerne det med en ske.
Julesovs til flæskesteg
Hvis du laver julesovs af flæskesteg, kan du sagtens bruge al stegeskyen fra fadet uden at skumme den for fedt. Jeg bruger denne opskrift på flæskesteg, der steges i et fad med stegesky og masser af smagsgiver. Her skal skyen blot hældes gennem en sigte, og så er den klar til at blive lavet til sovs.