Svenske kardemommesnurrer opskrift
Kardemommesnurrer smagte jeg første gang, da jeg var på en rejse til Stockholm. Her duftede gaderne hver morgen helt vidunderligt aromatisk af kardemomme og nybagt brød, og jeg blev hurtigt lokket til at købe en kardemommesnurre (eller “kardemummabullar”, som de hedder på svensk).
Og nøj, for en smagsoplevelse! Det er nok noget nært det bedste bagværk, jeg i mit liv har smagt, og jeg husker stadig tilbage på øjeblikket, da jeg stod og nød en snurrer der i sneen.
TIP: Prøv også min opskrift på lækre kanelsnurrer i fad eller et flot stjernebrød eller citronsnurrer.
Kardemommesnurrer som dem fra Juno the Bakery
Hjemme i Danmark er kardemommensnurrer også komme på landkortet, efter Juno the Bakery satte dem på menuen. Det lille hippe Københavner-bageri, hvor folk pludselig stod i kø helt ud på gaden, for at få lov til at smage en snurrer med kardemomme. Mange danskere kender jo Meyers kanelsnurrer (der vist nok er inspireret af et bageri i Stockholm!), men disse kardemommesnurrer var virkelig next level.
Efter både at have smagt en autentisk svensk kardemommesnurre og den ganske fremragende københavnske efterligning, måtte jeg selv i køkkenet. Og efter et par forsøg, lykkedes det mig at ramme plet!
TIP: Prøv også at lave snurrer med pizzafyld, der er enormt gode på madpakken.
Koldhævede snurrer med kardemomme
I videoen nævner jeg, at opskriften også kan bruges til at lave koldhævede snurrer. Dette har jeg beskrevet i opskriften, og det kan være en smart idé at følge, hvis man vil servere dem til en brunch.
Når du laver dejen koldhævet, bruges kold mælk i dejen. Når dejen er æltet godt sammen, stilles skålen tildækket i køleskabet natten over (mindst 8 timer). Derefter kan dejen snurres næste morgen, hvorefter de skal efterhæve i 1-2 timer inden bagning.
Kardemommesnurrer med surdej
Hvis du har en surdej stående, vil jeg anbefale dig at tilsætte surdej til din dej. Det giver en virkelig god smag og forbedrer holdbarheden på dit bagværk. Særligt hvis du laver koldhævede kardemommesnurrer, vil surdejen rigtig få lov til at gøre sin magi.
Når du tilsætter surdej til dejen, kan du bruge alt mellem 1 spsk. til 1 dl. Hvis du bruger en større mængde surdej, skal du måske tilsætte en smule ekstra mel.
Du kan finde min guide til, hvordan du opstarter, passer og bager med surdej lige her.
Tips og tricks til de bedste kardemommesnurrer
For at du opnår det bedste resultat med dine hjemmebagte snurrer, har jeg følgende tips og anbefalinger:
Brug hele kardemommekapsler / kardemommefrø
Det giver en helt anden smag, når man laver kardemommesnurrer med hele kardemommefrø. Frøene kan være lidt svære at få fingrene i, men ofte kan man finde hele kardemommekapsler, der kan knuses, så man frigør frøene. De små, sorte kardemommefrø skal knuses i en morter, inden de bruges i opskriften.
Kan du ikke finde hele kardemommekapsler eller -frø, kan du til nøds bruge samme mængde (vægt) af stødt kardemomme.
Arbejd ikke for meget med din remonce
Pas på med at røre for meget i din remonce, så smørret begynder at blive meget blødt eller at smelte. Så kan du nemlig risikere, at remoncen flyder ud af snurrerne under bagning.
Smagsvariationer af kardemommesnurrer
Du kan let lave forskellige smagsvariationer af opskriften på kardemommesnurrer. Prøv eksempelvis at tilsætte revet marcipan eller hakkede pistacienødder til remoncen. Du kan også smøre hindbærmarmelade over dejen sammen med remoncen (brug da blot 2/3 portion remonce) og lave lækre hindbærsnurrer.
Perlesukker til bagværk
De kardemommesnurrer, jeg har smagt i Sverige, har altid haft perlesukker drysset over toppen. Det giver et virkelig fint udtryk, så hvis du kan få fingrene i perlesukker eller tilfældigvis har det i skabet, vil jeg anbefale dig at give dem et lille drys. Drys blot sukkeret over, umiddelbart inden, snurrerne kommer i ovnen.
Kan kardemommesnurrer fryses?
Du kan sagtens fryse dine kardemommesnurrer. Det kan gøres på flere forskellige måder:
- Frys kardemommesnurrene rå, inden de efterhæver. Dvs. at du snurrer dem, og dernæst kommer dem i fryseren. Når de skal spises, tager du dem op af fryseren og lader dem tå op, enten på køkkenbordet eller i køleskabet (fx natten over). Herefter skal de hæve til næsten dobbelt størrelse, og så er de klar til bagning.
- De nybagte kardemommesnurrer kan også fryses. Her vil jeg anbefale dig at bage dem en smule mindre end normalt, så de kan optøes i ovnen og få en flot gylden farve, uden at de bliver for mørke eller tørre. Her er det også en god idé at vente med at pensle dem med glace, til de kommer i ovnen anden gang.
Opskrifter på lækkert bagværk
Jeg har mange opskrifter på herligt bagværk her på bloggen. Alt fra søde brød til luftige boller og sprøde cookies. Prøv nogle af mine favoritopskrifter her: