Koldhævede boller

Det her er min bedste opskrift på koldhævede boller med gær. De bliver luftige, sprøde, saftige og får flotte, store lufthuller. Og så er de enormt nemme at bage! Opskriften er let at huske, og du skal kun bruge få ingredienser og køkkenredskaber.

Bollerne minder ret meget om surdejsboller i både smag og konsistens, så det er den perfekte opskrift, hvis du endnu ikke helt har mestret surdejsbagningen, men gerne vil servere de lækreste boller.

koldhævede boller

Koldhævede boller

 

Bedøm denne ret

Boller, ca 12 stk.
forberedelse 5 min + hævning natten over / tilberedning 20 minutter / i alt 12 timer

Ingredienser

 • 500 g kold vand
 • 3 spsk. yoghurt (kan undlades)
 • 10 g gær
 • 10 g honning eller sukker
 • 10 g salt
 • 200 g manitobamel
 • 300 g hvedemel + lidt til bordet

Fremgangsmåde

Kom vand i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt honning og salt, og rør rundt. Tilsæt dernæst manitobamel og hvedemel, og rør rundt med en grydeske, til du får en klistret dej. Den må gerne være klumpet. Sæt skålen i køleskabet natten over.

Næste morgen forvarmes ovnen til 250 grader. Sæt bagepladen i ovnen, så den kan blive varm, og brug gerne et bagestål for ekstra sprøde boller. Sæt også en bageplade i bunden af ovnen, som du kan hælde lidt vand i for at skabe damp i ovnen.

Tag dejen ud af køleskabet, og hæld den ud på et bord drysset generøst med hvedemel. Fold siderne af dejen ind, så dejen samles lidt, og lad dejen hvile på bordet, imens ovnen forvarmes i 30-45 minutter.

Skær en bolle ud af dejen med en dejspartel/dejskærer eller en stor, skarp kniv. Spænd gerne bollen en smule op, ved at skubbe kanterne ind under boller med dejskæreren, og løft den så over på et stykke bagepapir. Fortsæt med at hakke boller fra og løft dem over på bagepapiret med god afstand.

Træk bagepapiret over på din varme bagestål/bageplade i ovnen. Hæld med det samme et glas vand ind i fadet i bunden af ovnen, så der dannes damp, og luk hurtigt lågen til ovnen.

Skru ovnens temperatur ned på 210 grader, og bag bollerne i 15-20 minutter, til de er flot gyldne og sprøde i overfladen.

Afkøl bollerne på en bagerist, og servér.

Find flere opskrifter i samme kategori

koldhævede boller med gær

 

Den bedste opskrift på koldhævede boller

Jeg har eksperimenteret med en opskrift på koldhævede boller i årevis. Og efter det først lykkedes mig at lave rigtig gode koldhævede surdejsboller, er der ikke rigtig noget, der har konkurrere med dem. Indtil nu! De her boller bages med en smule gær fremfor surdej. Men de lander på en flot anden plads liiiige i hælene på surdejsvinderen.

De gode koldhævede boller er en helt, helt simpel opskrift, men resultatet er helt fantastisk. Alt røres sammen i en skål (ja, du behøver endda ikke være særlig grundig). Stil den på køl med skålen natten over, og dagen efter kan du forvarme ovnen og bage de lækreste, sprøde og saftige boller!

 

TIP: Hvis du bage grovere boller med masser af fuldkorn, frø og kerner kan du prøve min opskrift på koldhævede grovboller.

 

 

Brusebadboller

Jeg plejer sommetider at kalde denne opskrift for mine “brusebadsboller”. Det er sådan et hyggeligt navn, som du måske er stødt på før. Og i mit tilfælde passer det perfekt med, at bollerne kan bages, imens jeg tager et brusebad. Ja faktisk er det næsten en tradition, at jeg tænder for ovnen og tager dejen ud af køleskabet, inden jeg løber en tur. Når jeg så kommer hjem en halv times tid efter, kan bollerne komme i ovnen, imens jeg snupper et bad – og så er det tid til morgenboller ♥

 

TIP: Prøv også min opskrift på surdejsboller og find min guide til opstart af surdej.

 

luftige morgenboller

 

Morgenbolller med tipo 00 og manitoba

Du kan bage bollerne med alle typer hvedemel. Men jeg vil varmt anbefale dig at prøve de to meltyper Tipo 00 og manitoba, der giver fantastisk lækre boller.

Tipo 00:

Tipo 00 er en italiensk meltype. Det er meget fint formalet hvede med et højt proteinindhold. Det giver en sprød skorpe og masser af bid. Præcis som vi kender det fra fx pizza, hvor meltypen ofte bruges.

Manitoba:

Manitoba er også fint sigtet hvedemel. Det er en kraftfuld hvedesort med et højt glutenindhold, der gør dejen smidig og elastisk, så dejen kan få flotte store huller.

 

TIP: Prøv også min opskrift på rugbrød eller chokoladeboller.

Shop the post

- reklamelinks

20 kommentarer
Vis alle kommentarer
 1. Hej,

  Jeg ville prøve de koldhævede boller som så så overlækre ud. Men med din opskrift (500g vand, manitoba 200 g, hvede 300) får jeg en helt flydende dej, som ikke kan samles på nogen måder… er der en fejl??

  Hilsen
  Gitte

 2. Hvordan opbevarer du bollerne? Synes de blev kedelige og krævede ristning dagen efter, jeg havde haft dem i en frysepose…

 3. Hej Emma.

  Tak or en masse skønne opskrifter. Kan det passe, at bollerne er ret så fugtige indeni, når de kommer ud af ovnen? De bliver bagt på en Diablo pizza plade af støbejern, og de kommer først ud når skorpen er mørk, sprød og lækker. Men de er stadig ret “dejede” indvendig. Jeg overvejer om jeg måske skal prøve næste gang med lidt mindre vand.
  Vh Benjamin

 4. Hej Emma
  Det er virkelig nogle gode koldhævede boller, som du har lavet en opskrift på. Jeg har dog lige et spørgsmål til bollerne. Ved du, hvordan det kan være, at mine boller sprækker ovenpå? Dine ser så fine glatte ud i skorpen, men mine er der store sprækker i.
  De bedste hilsner
  Gitte

 5. Hej Emma – har prøvet opskriften på dine dine koldhævede boller. Brugte 200 g Manitoba, 75 gr hvid fuldkornshvede og 225 g Tipo 0. I alt 500 g mel til 500 g vand, er det ikke en ekstremt høj hydreringsgrad??? Dejen hævede fint natten over, men var næsten ikke til at arbejde med, fordi den var så våd. Måtte nærmest sættes på bagepapiret med ske. Men resultatet blev faktisk superfint, sprøde, seje og luftige boller… Jeg tænker om jeg hat gjort noget forkert? Fin blog og mange gode opskrifter iø. Mvh Janne

  1. Hej Janne
   Dejen vil være meget våd, som du også kan se i den video, jeg har lavet. Prøv at vende den ud på at meldrysset bord næste gang – sådan bliver de endnu bedre : )

 6. Hej de ser godt nok lækre ud men hvis man nu ikke har andet mel end alm hvede mel kan det sp godt bruges

  1. Hej Steffani
   Det vil jeg ikke anbefale. Du kan forsøge, men så skal du tilsætte mere mel, da dejen ellers vil blive for våd.

 7. Hold da op ? det blev de bedste boller jeg nogensinde har bagt!! Og endda med helt almindeligt hvedemel og creme fraiche i stedet for yoghurt. Tak for den lækre opskrift!
  Kh. Cæcilie

 8. Hej Emma. Hvor mange boller bliver der af sådan en portion og har du erfaring med at lave dejen om aftenen (lige inden sengetid) og så først bage dem næste aften? Eller vil det være bedre at lave dejen fra morgenstunden?

  1. Hej Malene
   Begge dele står i opskriften 🙂
   Dejen skal laves om aftenen og bages om morgenen. Der bliver ca 12 boller.

 9. Hej igen
  Tak for hurtig svar, men jeg tror du misforstår mig. Det jeg gerne vil vide er, om du har erfaring med at lave dejen om aftenen og først bage dem den efterfølgende aften frem for om morgenen. Kan den ekstra hævetid gøre noget dårligt for det endelige resultat.

  1. Ah, nu forstår jeg 🙂 I så fald ville jeg kun bruge 1/3 gær. Alternativt kan du sætte den over om morgenen og bage dejen om aftenen.

   KH Emma

 10. Den bedste opskrift, hvis man gerne vil bare SUPER nemme boller, som minder om de helt gode surdejsboller. Virkelig nem opskrift, og et kæmpe bonus er, at de også er gode, efter at de har været på frost og efterfølgende en tur i ovnen 🤩

Skriv en kommentar