Surdej
Jeg er vild med, at der er så mange, der ligesom mig har fået øjnene op for surdej og dets fantastiske egenskaber. Når man bager surdejsbrød, bliver brødets krumme utrolig saftig og får en lækker surdejssmag. Derudover holder brødet sig frisk længere tid og får en dejlig sprød skorpe. Og så kan man tilmed bage helt uden gær.
På denne side har jeg samlet alle mine opskrifter, hvor jeg anvender surdej. Jeg håber, at de vil give dig lyst til at gå i køkkenet!
Filter
SÆSON
MÅLTIDER
KØD & FISK
VERDENSKØKKEN
HØJTID & FEST
DIÆT
Hvad er surdej?
Surdej laves af vand og mel, som ved en naturlig proces danner gærceller og mælkesyre. Det er gærcellerne, som får dit brød til at hæve, mens mælkesyren giver brødet den karakteristiske sure smag.
Hvordan laver man surdej?
Man starter surdejen ved at blande mel og vand. Du finder min guide til opstart af surdej her, hvor jeg guider dig gennem alle trin, så du til sidst får din helt egen surdej, du kan bage med i årevis.
Opskrift på nemme surdejsboller
Hvis du aldrig har prøvet at bage med surdej, vil jeg anbefale dig at prøve min opskrift på surdejsboller. Dette skyldes, at dejen er nemmere at håndtere, når man laver boller frem for et stort brød. I min opskrift på surdejsboller kan du variere meltypen alt efter, hvad du lige har lyst til. Jeg bruger ofte en blanding af hvedemel og lidt fuldkornsmel.
Opskrift på lækkert surdejsbrød
Surdejsbrød er så imponerende! Det er fantastisk, at man med en surdej og god tålmodighed kan få et luftigt og stort brød med sprød skorpe. I min opskrift på surdejsbrød, har jeg lavet flere videoer, som viser dig hvilke teknikker du kan bruge, når du håndterer din dej. Det kan nemlig være lidt vanskeligt første gang, man arbejder med en dej til surdejsbrød. Dette skyldes, at den er mere våd end en almindelig dej. Med lidt øvelse bliver det dog hurtigt en nem sag at lave et lækkert surdejsbrød.
Rugbrød med surdej
I mit barndomshjem blev der altid lavet hjemmebagt rugbrød efter min bedstemors opskrift. Det er utrolig nemt at lave sit eget rugbrød, og for mig er det ren hverdagsluksus. Jeg bruger øl i min opskrift på hjemelavet rugbrød, som giver rugbrødet ekstra smag. Hvis man ønsker en mildere smag, kan man sagtens tilsætte vand i stedet.
Opskrifter med surdejsrester
Når du fodrer eller bager med din surdej vil du ofte få en rest af overskydende surdej. I stedet for at kassere resterne, vil jeg anbefale dig at undgå madspild og gemme rester af surdej i en bøtte i køleskabet eller fryseren. Så kan de nemlig bruges i andre opskrifter til at give god smag og øge holdbarheden,.
Den overskydende surdej kan ikke bruges til at hæve brød, hvis den ikke fornyligt er fordret og aktiv. Men du kan sagtens bruge dine surdejsrester i brød og bagværk sammen med gær, som får brødet til at hæve. Her vil surdejen bidrage til an god smag og gøre bagværket mere saftigt og højne holdbarheden.
Surdejsrester kan du bruge til at bage de lækreste surdejsknækbrød. Du kan lave nemme madpandekager med surdej.
Knækbrød med surdej
Jeg er også tosset med min opskrift på knækbrød med surdej. Disse er fyldt med kerner og surdejen giver en lækker syrlig smag. Det smarte ved denne opskrift er, at man kan bruge surdejsrester, som man normalt ville smide ud. På denne måde undgår man madspild og kan i stedet lave en lækker portion knækbrød.