Måneritualer

Månen er magisk. Det tror jeg, de fleste vil give mig ret i. Selv de, som holder sig væk fra al spiritualitet og hokus pokus. Den kigger ned på os hver eneste nat, mens den vokser eller svinder, og er fast indslag i eventyr og skrækfilm såvel som religion og mystik.

Jeg har altid været enormt fascineret af månen og dens påvirkning, og særligt de seneste år er jeg dykket ned i, hvordan det kan bruges i min hverdag. I min e-bog Hverdagsvelvære deler jeg, hvad jeg har lært, og hvordan jeg bruger månen i små ritualer i min hverdag. Jeg ser det som små gode vaner med et drys af spiritualitet, hvor månens placering minder mig om, at det er tid til refleksion ♥

I dette blogindlæg får du et smugkig i Hverdagsvelvære e-bogen fra kapitlet “Månemagi“. For mere inspiration til inspiration til gode vaner, sunde opskrifter og skøn bevægelse, der giver mig velvære i hverdagen, kan du finde e-bogen lige her.

 

 

Månens påvirkning

Siden oldtiden har mennesket ment, at månen påvirkede livet på jorden. Den er blevet brugt som kompas, kalender, lyskilde og er knyttet til meget gammel visdom. Men er månen stadig relevant for os moderne mennesker? Tja… Det kommer an på, hvad vi hver især tror på.

Der findes mange myter om månen, men også mange facts. Vi ved, at månen påvirker tidevandet, og nogle studier viser eksempelvis, at der er en sammenhæng mellem fuldmånen og antallet af indlæggelser og fødsler. Månen siges at kunne påvirke alt fra vores hormoner og immunforsvar til vores sindstilstand. Men langt de fleste påstande om, hvordan månen kan påvirke os, er netop påstande og altså (endnu) ikke videnskabeligt bevist. Hvis vi dog accepterer præmissen, at vi mennesker er en del af naturen på lige fod med dyr og planter, så er spørgsmålet pludselig ikke, om månen påvirker os, men hvornår og hvordan.

 

LÆS OGSÅ: Mine råd til bedre søvn

 

Måske har du lagt mærke til, at månen påvirker dig? At din menstruationscyklus følger månens cyklus? At du er søvnløs, rastløs og måske småskør (lunatic), når det er fuldmåne? Og dit hoved er fuld af nye idéer, når det er nymåne? Hvis du er nysgerrig, kan du prøve at føre en dagbog, der følger månens faser.


månens faser

 

Månens faser

 

Månen har fire faser: Nymåne, tiltagende måne, fuldmåne og aftagende måne.

Når nymånen vokser til fuldmåne, har vi en tiltagende måne, og datoen mellem de to faser kaldes for første kvarter. Ligeledes er datoen mellem fuldmåne og nymåne sidste kvarter med aftagende måne.

Månens faser afhænger af, hvor den er placeret i forhold til solen og jorden. Det er solens lys, der oplyser månen, så den bliver synlig her på jorden, og når månen ligger mellem jorden og solen ved nymåne, vil den derfor ikke blive oplyst og være synlig fra jorden.

Ved fuldmånen ligger jorden derimod mellem månen og solen, så hele månen vil være oplyst set fra jorden. På dette tidspunkt kan vi også opleve en måneformørkelse, hvis jorden skygger for solens lys på månen.

 


 

Ritualer ved fuldmåne og nymåne

Ligesom månen blev brugt som kalender og kompas i gamle dage, kan vi i vores moderne liv bruge månens cyklus som en guide. Du kan sammenligne det med nytår, hvor mange laver nytårsforsæt og ser frem og tilbage. Det samme får du anledningen til at gøre hver måned ved at følge månens placering på himlen i stedet for blot én gang om året ved nytår.

Ved at udnytte den energi, der er omkring de forskellige faser, kan månen minde os om vigtigheden af refleksion. Den kan give os mod til at tage handling og hjælpe os til at få ryddet ud i det, der ikke længere tjener os. Jeg oplever månens cyklus som en støtte, der minder mig om, at jeg er en del af noget større, og som hjælper mig med at leve med mere intention.

 

LÆS OGSÅ: Meditation for begyndere 

 

 

At følge månens cyklus

Jeg holder af at lave to små ritualer hver måned: Et ved nymånen og et ved fuldmånen. Oftest er det noget, jeg gør alene, men jeg har også holdt små ceremonier med veninder, mine søstre eller min kæreste, da det også kan være utroligt kraftfuldt at gøre sammen med andre.

Nymåne ritual

Ved nymåne er månen usynlig i 10-18 timer, og himlen er mørk som et blankt kanvas. Det markerer starten af en ny cyklus og er tiden for nye begyndelser og at sætte intentioner for, hvordan det, vi endnu ikke kan se, kan blive bragt ind i vores liv. I tiden efter nymåne, hvor månen er tiltagende, indbyder energien til, at vi handler, skaber og søsætter nye projekter. Prøv dette lille ritual omkring nymånen:

  • Reflektér over, hvad du ønsker mere af i dit liv. Hvad ønsker du at manifestere og se blive til virkelighed i denne cyklus? Skriv det i en notesbog eller på at stykke papir. Skriv det i nutid, som var det allerede virkelighed!
  • Lav en meditation, hvor du visualiserer og virkelig mærker det, du ønsker, skal blive til.
  • Afslut dit ritual ved at reflektere over, hvilket første step du skal tage, for at din manifestation kan blive til virkelighed. Måske du endda føler dig så energifyldt, at du kan tage handling en af de kommende dage?

 

Fuldmåne ritual

Fuldmånens energi er intens som en kulmination af den sidste måneds begivenheder. Da månen er forbundet med vores følelser, kan vi opleve at ting kommer frem i lyset, når månen er fuldt oplyst og skinner fra solnedgang til solopgang. Fuldmånen viser os, at for at kunne starte noget nyt og gøre plads til det, vi ønsker at manifestere, er der ofte noget andet, vi må give slip på. Prøv dette lille ritual omkring fuldmånen:

  • Reflektér over, hvad der holder dig tilbage, for at du kan skabe det, du ønsker at manifestere. Er der gamle overbevisninger, dårlige vaner eller usunde relationer, du er blevet opmærksom på, siden du satte dine intentioner ved nymånen? Skriv det ned på et stykke papir.
  • Fold eller krøl papiret sammen, og sæt ild til det (på en forsvarlig måde i et fad eller i håndvasken) – du har ikke brug for det længere.
  • Lav en meditation, hvor du scanner hele din krop fra hovedbund til tåspidser, og giver slip på spændinger og stagneret energi.
  • Slut gerne dit ritual med at brænde tørret salvie eller palo santo, der renser energien.

Flere gode vaner i Hverdagsvelvære

Opskrifter på morgenmad, frokost, aftensmad og snacks til en hel uge.

Nemme og nærende hverdagsopskrifter, der alle er favoritter fra mit eget køkken, som jeg laver igen og igen.

5 træningsvideoer lavet i samarbejde med Malene Arvin fra YO Studios. 

Videoerne varer mellem 20-50 minutter, og byder på både Yoga, HIIT-træning, udstrækning, Shape og Barre, som du kan lave hjemme på stuegulvet.

7 inspirerende gode vaner, der kan give dig mere velvære i hverdagen.

Her deler jeg gode råd og min egen erfaring med meditation, mindfullness og små ritualer, som du let kan gøre til en del af din hverdag.

Køb Hverdagsvelvære her.


Shop the post

- reklamelinks

Ingen kommentarer
Vis alle kommentarer

Skriv en kommentar