Nemme madpandekager med surdej
De gode madpandekager med surdej er et kæmpe hit hjemme os. De smager simpelthen så herligt med en let syrlig surdejssmag. Og såkan røres sammen i et snuptag af kun 3 ingredienser: surdej, æg og salt. Der er altså både enormt nemme men også sunde og mættende. Med protein fra æggene og gode mælkesyrebaktierer fra surdejen.
Du skal bruge 1 spsk. surdej til 1 æg, og derfor er opskriften nem at gange op. Justér mængden efter, hvor meget surdej, du har til over, og hvor stor en portion, du vil lave.
Hvis du har en større mængde surdej, du vil bruge op, kan jeg anbefale at lave en større portion af de lækre og nemme surdejspandekager. De smager nemlig også dejligt kolde og er et hit på madpakken!
Madpandekagerne kan altså både spises lune, men du kan også opbevare dem i køleskabet i op til fire dage eller gemme dem i fryseren.
TIP: Prøv også boghvedepandekager eller spinatpandekager , eksempelvis til disse kyllingewraps eller fyldt med skinke, ost og æg.
Fyld til madpandekager
Som fyld i dine madpandekager med surdej, vil jeg først og fremmest anbefale dig at kigge i dit køleskab. Du kan fylde dem med alverdens grøntsager og rester, alt efter hvad du har på lager.
Jeg fylder dem ofte med en god og cremet hummus og grøntsager. Og hvis du har en pose grønne ærter vil jeg også anbefale denne ærtehummus, der bare er enormt lækker.
Madpandekagerne ville være fantastiske som wraps til sprøde falafler sammen med tahindressing. Men de smager også skønt fyldt med alt fra en indisk curry til en klassisk hønsesalat.
TIP: Prøv også at tilsætte surdej til denne opskrift på rugvafler eller lav lækre chokorug med mørk chokolade.
Opskrift med rester af surdej
Madpandekager med surdej er en fantastisk opskrift til at undgå madspild. Herhjemme bruger vi dem ofte til at få tømt ud i køleskabet med rester af grønt og aftensmaden dagen forinden.
Sådan bruger du overskydende surdej
Hver gang jeg fodrer min surdej eller bager surdejsbrød og surdejsboller, står jeg tilbage med en lille rest, der tages fra. I det lange løb kan det dog blive en stor mængde god og aktiv surdej, der ryger direkte i skraldespanden.
I stedet for at kassere den overskydende surdej, er jeg begyndt at gemme mine surdejsrester i en bøtte i køleskabet. Så kan jeg bruge resterne i disse gode surdejspandekager eller sprøde knækbrød med surdej. Eller også bruger jeg det i andet bagværk for at give en god smag.
Når surdejen står på køl og ikke er aktiv, kan du ikke give hæveevne. Men den giver en skøn letsyrlig smag, saftig konsistens og bidrager med mere næring fra de gode mælkesyrebakterier.
Selvom jeg bager med gær, tilføjer jeg altså ofte en skefuld surdej. Det smager eksempelvis skønt i gulerodsbrød, naanbrød eller pølsehorn. Surdejsrester kan også bruges i søde opskrifter som kanelsnurrer. Og det smager eksempelvis også herligt med en skefuld surdej i kageopskrifter som en intens chokoladekage, en brownie eller gulerodskage.