Hvad er matcha?
Matcha er et pulver af helt fintmalede grønne teblade. Det findes i mange forskellige kvaliteter, hvor nogle er beregnet til madlavning, mens finere kvaliteter bruges til japanske teceremonier. Det er vigtigt, at du vælger en ‘ceremonial’ kvalitet til drikken, da smagen ellers kan være meget bitter.
MARTINYs Ceremonial Grade Matcha
MARTINYs økologiske matcha er den fineste kvalitet af japansk grøn te. Det er ceremonial grade, hvilket vil sige, at det er den kvalitet, man traditionelt har brugt til teceremonier.
Pulveret har en smuk, klar, neongrøn farve, og smagen er ikke bitter. Dette er et tegn på den høje kvalitet.
TIP: Prøv også opskriften på en iced matcha latte eller matcha chokolade
Hvorfor drikke matcha?
De fleste sætter pris på god kop kaffe, men vi ved også, at det ikke er godt for kroppen at have et stort koffeinforbrug. Mange har endda oplevelsen af at være afhængig af kaffen for at vågne helt om morgenen, og hælder en ny kop op, hver gang energiniveauet tager et dyk.
Når vi på den måde behandler vores træthed med kaffe, øges udskillelsen af stresshormonet adrenalin, som bevirker at niveauet af langtidsstresshormonet kortisol øges. Kroppen tror simpelthen, at der er fare på færde, så der sendes signal til leveren om, at den skal frigive al den lagrede energi, så vores muskler vil være i stand til at flygte eller kæmpe. Når blodsukkeret efterfølgende daler igen, vil vi føle os endnu mere trætte end før – og på den måde have brug for mere kaffe!
Hvis man ønsker at skære ned på koffeinforbrug, men stadig har brug for ritualet med at nyde en lun, energigivende drik, kan matcha være et godt alternativ. Matcha har en let opkvikkende effekt uden det vilde crash efterfølgende.
Hvor meget koffein er der i matcha?
Det varierer lidt alt efter hvilken matcha, man vælger. MARTINYs matcha indeholder 35 mg pr 1 gram (en teske), hvilket er det vi anbefaler til en kop på 250 ml. Følger man de anvisninger er koffeinindholdet 14 mg per 100 ml. Til sammenligning indeholder kaffe omkring 50 mg per 100 ml.
Matcha bambuspisk
Til at lave matcha, bruges en bambuspisk. Dette er et tradtionelt japansk redskab af bambus, der sikrer, at matchaen piskes ud, og får den rette konsistens. Det er ikke muligt at røre matchaen ud med fx en ske, og det er også vanskeligt med en almindelig køkkenpisk. Derfor vil jeg anbefale dig at anskaffe dig en bambuspisk.
Prøv MARTINYs Matcha
MARTINYs økologisk matcha 30 g
MARTINYs økologisk matcha 100 g