Meditation er en af de bedste vaner, du kan gøre til en del af din hverdag. Det har en lang række gavnlige effekter på både vores fysiske og psykiske velvære. Det modvirker stress, påvirker blodtrykket, vores hjertefrekvens, immunforsvar og kolesteroltal. Og så siges det, at kunne gøre os mere medfølende, fokuserede og kreative.
Samtidig er meditation noget alle kan gøre. Alle steder, uden redskaber, ganske gratis. Det behøver hverken at være avanceret eller at tage lang tid. Så længe, du får det gjort, for du vil kunne opleve gavnelige effekter efter blot 5 minutters daglig meditation.
I dette blogpost deler jeg inspiration til, hvordan du kommer i gang med meditation som nybegynder. Giv gerne dig selv udfordringen at meditere blot 5 minutter dagligt i en måned. 30 dage er cirka den tid, der skal til for at skabe en ny vane, men jeg tør godt vove at påstå, at du vil opleve effekten på krop og sind inden da.
Gratis guidet meditation
I dette blogindlæg får du et smugkig i Hverdagsvelvære e-bogen fra kapitlet “Meditation“.
E-bogen indeholder lydfil med en 5-minutters guidet meditation. Den kan være en god introduktion, hvis du aldrig har prøvet at meditere før. Den guidede meditation er kort, og har til formål at få dig ud af hovedet og ned i kroppen.
Du kan få adgang til lydfilen fra Hverdagsvelvære ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev. Herefter modtager du et uddrag af min e-bog Hverdagsvelvære, der indeholder inspiration til sunde opskrifter, skøn bevægelse og gode vane, der giver velvære i hverdagen.
Tilmeld dig mit nyhedsbrevet her
Hvad er meditation?
Det kan være svært at sætte ord på, hvad meditation egentlig er. Jeg kan ikke give dig en endegyldig guide til, hvordan du mediterer korrekt, og jeg kan ikke love dig, at du pludselig vil få samme ro som en tibetansk munk. Men jeg kan fortælle dig om de mange gavnlige effekter, som både jeg og andre oplever ved en meditationspraksis, og jeg vil vove at påstå, at det er en af de bedste vaner, du kan implementere i din hverdag.
Meditation handler altså i sin enkelthed om at rette sin opmærksomhed på noget bestemt, og der er ikke én rigtig måde at gøre dette på. Der findes utallige meditationsteknikker: LovingKindness, Mindfullness, Vipassana, Qigong, Zen Meditation – for bare at nævne nogle få. Hvis du har prøvet at meditere og konkluderet, at det bare ikke er noget for dig, kan det være, du skal prøve en anden teknik.
Det kan også være en god idé at lytte til guidede meditationer, som den du får i min e-bog Hverdagsvelvære, hvis du aldrig har prøvet at meditere før. Det kan virke nemmere, når en stemme hele tiden guider dig til, hvad du skal fokusere din bevidsthed på, så du bedre selv kan slappe af.
LÆS OGSÅ: Mine råd til bedre søvn – Produkter og teknikker mod søvnproblemer
Gavnlige effekter ved meditation
Vi befinder os i en kultur, hvor det er nemt at føle, at vores liv er mangelfuldt. At dér, vi er lige nu, ikke er godt nok, så vi bliver nødt til at forbedre os. Det gør det svært at være tilstede i nuet, fordi vores tanker hele tiden bekræfter os i, at vi bliver nødt til at bevæge os et andet sted hen. Et sted, hvor vi er mere succesfulde, sunde, vellidte, smukke – eller endda mere “mindfulde”.
Det meste af dagen svinger vores bevidsthed fra det ene emne til det næste, helt uden vi har kontrol over det. Men når vi mediterer, bliver vi bevidste om vores tankemylder, og vi kan øve os i at observere tankerne, distancere os fra dem og finde ro. Vi bliver mindet om, at vi er lige der, hvor vi skal være.
LÆS OGSÅ: Måneritaler – om simple ritualer til månens cyklus
Lær at meditere
At meditere er noget, vi skal øve os i, men det er ikke noget, vi kan være dygtige til. En god meditation er ikke, når det lykkes os at stoppe med at tænke, og vi skal ikke forsøge at slukke for vores tanker eller følelser. Tværtimod! Det er netop, når vi bliver bevidste om, at vores tanker vandrer, eller når vi mærker følelser komme op, og vi retter bevidstheden tilbage til fokuspunktet (vores åndedræt, et mantra, rummet omkring os, vores hjerte, kropslige følelser), at vi mediterer.
Oplevelsen, hvor vi slapper af i kroppen og observerer, hvordan tanker og følelser dukker op, og hvordan de ligeledes forsvinder igen, når vi retter bevidstheden tilbage til vores fokus, er ikke bare gavnligt i øjeblikket – det er også noget, vi kan bruge i vores hverdag. Det gør os bevidste om, hvordan vores sind fungerer, og hvordan det ofte kører med 100 km/t med en konstant strøm af bekymringer, to-do’s, gamle minder, glæder og usikkerheder. Og det lærer os samtidig, at vi ikke er vores tanker eller følelser. Vi er bevidstheden, der observerer kaosset.
LÆS OGSÅ: Find motivation til at løbe – Sådan kan du komme i gang med løb
Start din egen meditations praksis
- Find et roligt sted. Er der nogle, der kan afbryde din meditation, kan du fortælle dem, at du gerne vil have lidt tid for dig selv.
- Sæt dig behageligt til rette i en position, du kan blive siddende i længe uden at føle ubehag. Du kan også lægge dig ned (hvis du falder i søvn, er det OK, for så er det nok netop, hvad du har brug for).
- Sæt gerne en alarm, hvis du skal videre i din dag på et bestemt tidspunkt, så du ikke skal bekymre dig om det.
- Start med at rette opmærksomheden mod dit åndedræt uden at forsøge at kontrollere det. Mærk hvordan din mave hæver og sænker sig, og hvordan du kan mærke luften sive ind og ud af dine næsebor.
- Når tanker og følelser dukker op, skal du blot registrere dem, acceptere dem og dernæst vende tilbage til at fokusere på dit åndedræt.
- Hvis det føles rigtigt, kan du begynde at rette dit fokus mod din krop. Flyt langsomt din bevidsthed mod forskellige kropsdele, og mærk, hvordan du giver slip på spændinger og slapper af.
- Afslut din praksis ved at flytte dit fokus tilbage på dit åndedræt, og flyt det dernæst mod rummet omkring dig. Fornem og lyt til rummet, inden du langsomt åbner øjnene og fortsætter din dag
Flere gode vaner i Hverdagsvelvære
Opskrifter på morgenmad, frokost, aftensmad og snacks til en hel uge.
Nemme og nærende hverdagsopskrifter, der alle er favoritter fra mit eget køkken, som jeg laver igen og igen.
5 træningsvideoer lavet i samarbejde med Malene Arvin fra YO Studios.
Videoerne varer mellem 20-50 minutter, og byder på både Yoga, HIIT-træning, udstrækning, Shape og Barre, som du kan lave hjemme på stuegulvet.
7 inspirerende gode vaner, der kan give dig mere velvære i hverdagen.
Her deler jeg gode råd og min egen erfaring med meditation, mindfullness og små ritualer, som du let kan gøre til en del af din hverdag.