Min graviditet: Tredje trimester

 

Så er det blevet tid til at skrive på sidste kapitel i min lille graviditetstriologi. Dette blogpost skal handle om tredje trimester, fra 28. til… ja sidste graviditetsuge.

Hvordan jeg oplevede første trimester, kan du læse her. Kort fortalt, var det en ret turbulent tid. Med meget nervøsitet, usikkerhed, kvalme og træthed. Og glæde naturligvis – men det blev ærligt talt lidt overskygget af alt det andet.

Andet trimester har jeg skrevet om her. I disse måneder begyndte det at vende, maven voksede, og jeg nød min graviditet fyldt af energi og forventningsglæde.

Og nu er vi simpelthen ved tredje trimester. Min termin er i denne uge, så graviditeten lakker mod enden, og vores lille dreng kan melde sin ankomst anytime. Det er helt vidunderligt og helt utrolig vildt på samme tid.

Den sidste kærestetur

Tredje trimester startede med en tur til Berlin, hvor Simon og jeg nød efterårsferien. Berlin føles på mange måder som ”vores” by, og det var så skønt med en sidste rejse bare os, inden alt det, der venter.

Jeg vil sige, det var sidste udkald for en lille kærestetur (i hvert fald en storbyferie), for vi var lidt begrænsede af, at jeg ikke kunne gå og stå så meget, før jeg måtte have et hvil. Så der blev flere kaffepauser og museumsbesøg end vandren fra den ene ende af byen til den anden. Men til dén dagsorden, er Berlin jo den perfekte destination 😉

Ps. Læs min guide til Berlin her.

 

 

Energi og overskud

Generelt har jeg godt kunne mærke, at kroppen er blevet tungere og energiniveauet lavere i løbet af tredje trimester. Jeg kan stadig fint gå en god tur – men jeg går vist ret langsomt. Jeg kan stadig træne – bare ikke helt som jeg plejer. Jeg kan stadig overskue de fleste planer – hvis der er tid til en lur midt på dagen.

Løb måtte jeg lægge på hylden i uge 33, fordi maven begyndte at spænde og føles for tung. Og kvoten for, hvor langt jeg kan holde til at gå, er også blevet betydelig mindre. Generelt er jeg dog virkelig taknemmelig for, at jeg har haft sådan en let graviditet rent fysisk. Det har først været i tredje trimester, at jeg har været nødt til at skrue ned og er begyndt at føle mig lidt begrænset, men jeg har det stadig godt, hvis bare jeg tager hensyn.

 

 

Gener og ubehag

Udover kvalme i starten af graviditeten, har jeg i det hele taget været ret forskånet for diverse graviditetsgener. Jeg har haft en del ligamentsmerter (hovedsagligt i begyndelsen) men ellers er det eneste, jeg rigtig bøvler med, vand i kroppen. Om aftenen hæver mine fødder og hænder op og sitrer af uro, og udover at det ser lidt sjovt ud med elefantankler, føles det også vildt ubehageligt til tider. Værst er det på de dage, hvor jeg har gået og stået for meget, ellers hvis jeg har siddet stille i timevis. Så ja, det er ikke super nemt at blive klog på, og jeg glæder mig til at slippe for det snart.

 

Barsel

Jeg gik på barsel tre uger før min termin. Og jeg synes faktisk, at det var rigtig fint timet, for på det tidspunkt begyndte overskuddet at svinde både fysisk og mentalt.

Sådan en barsel er jo lidt en speciel størrelse, når man er selvstændig, men det har været vigtigt for mig at give mig selv lov til at holde fri og komme ned i gear. Selvfølgelig kunne jeg også have valgt at holde skansen og først klappet skærmen sammen, når vandet gik (jeg kender mange, hvor det har fungeret fremragende!), men jeg er virkelig glad for, at jeg har valgt at gøre det anderledes.

Det er som om, der sker et eller andet i ugerne op til fødslen. Noget helt biologisk, hvor det, der plejer at optage en (hvilket mit arbejde jo i dén grad gør normalt), pludselig føles ligegyldigt. Som om hjernen lige skal rum og tid til at downloade den nyeste opdatering: Baby 1.0.

 

Babyshower

Min barsel fik en fornem start, da jeg en søndag blev fejret af en stor flok, af de nærmeste kvinder i mit liv. Et babyshower, kalder man det vist, men egentlig mindede det meget om den fødselsdag, jeg plejer at holde for selv samme damer hver år. Altså lige bort set fra, at jeg ikke skulle løfte en finger, og at gaverne ligeså meget var til vores dreng, til os, og ikke bare mig 😉

Sådan et babyshower er jo ved at blive en ret almindeligt, og jeg synes faktisk, det er en virkelig fin tradition. En anledning til at få set en masse, man holder af, inden man går ind i babyboblen for en stund.

Jeg er i hvert fald virkelig taknemmelig for, at der blev arrangeret en lille komsammen for mig. Og der er jo ingen, som siger, at det skal være totalt amerikansk og lyseblåt/lyserødt det hele 😉

 

 

Fødselsforberedelse

Det var først rigtig i tredje trimester, at det også gik op for mig, at jeg skulle føde. Altså det vidste jeg selvfølgelig godt, men i første del af graviditeten fyldte fødslen mest kun i form af bekymringen om, at den skulle gå i gang for tidligt.

Men føde, det skal jeg (lige om lidt!), og jeg føler mig egentligt godt klædt på. Både med klare ønsker til, hvordan jeg håber, det hele vil forløbe. Og en klar accept af, at det garanteret kommer til at gå fuldstændig anderledes.

Som fødselsforberedelse har vi deltaget i det offentlige 1,5 timers kursus, som der tilbydes i Århus kommune. Det var en fin gennemgang af en normal fødsel, hvad man kan forvente som førstegangsfødende og de forskellige muligheder for medicinsk og naturlig smertelindring.

Derudover havde vi tilmeldt os en ’bootcamp’  i Smertefri Fødsel. Det var et heldagskursus, hvor man deltog som par, hvor jeg synes, det var et rigtig fint supplement til det offentlige tilbud. Her var der nemlig mere fokus på praktiske øvelser, og det var mere handlingsorienteret med vejrtrækningsteknik, afspænding, forskellige tryk osv. Hvad der kommer til at fungere til selve fødslen, ved jeg naturligvis ikke, men det føles trygt med en god værktøjskasse af forskellige teknikker, der kan prøves af.

 

 

Tålmodighed og forventningsglæde

Nu føles det som om, der ikke er andet tilbage at gøre end at vente.

Jeg sover lure, går ture, øver vejrtrækningsteknik og laver perinealmassage. Spiser dadler, drikker hindbærbladte og trykker løs på diverse fødselsmodnende akupressur-punkter.

Hospitalstasken er pakket. Fryseren er fyldt med lasagne og pølsehorn. Ønskelisten til jordmoderen er skrevet. Og nu kan den der fødsel bare komme an!

Lige straks skal vi møde ham ♥

 

 

 

1 kommentar
Vis alle kommentarer

Skriv en kommentar