Så er jeg klar med en lille miniguide til Budapest. Den har været meget efterspurgt, så jeg håber, at alle jer, der har planer om at besøge byen i fremtiden, vil finde guiden hjælpsom.
{ TRANSPORT }
Vi fløj med RyanAir og gav cirka 1000 kr tur/retur pr. person. Da vi nåede frem til Budapest lufthavn, købte vi hver et 2 ugers kort til al offentlig transport for omkring 80 kr, som vi også kunne bruge til bussen til og fra lufthavnen. Det er super nemt at komme rundt i byen, både til fods samt med metro og tram.
{ BOLIG }
Vi boede på et værelse hos et ældre ungarnsk par: Maria og István, der lejer værelser ud i deres herskabslejlighed tæt ved centrum. Det var tydeligt, at de elsker deres by, og de gjorde alt for, at vi skulle få den samme oplevelse. Prisen for 3 studerende på ét værelse i 4 nætter var 1176 kr, altså 392 pr. mand – helt uhørt billigt, synes jeg! Maria og István var de sødeste mennesker, og det var fuldstændig som at bo hos sine bedsteforældre. Skal jeg til Budapest en anden gang (og det skal jeg), vender jeg bestemt tilbage.
{ SEVÆRDIGHEDER }
Budapest består af to bydele (der oprindeligt var hver deres by): Buda og Pest, adskilt af floden Donau. På Pest-siden finder man centrum, og generelt er det her, “byen” er størst, hvor imod den stejle Buda-side er mere natur-smuk, med gamle slotte og flotte udkigsposter.
TIP: Find også rejseguides til Bornholm, Malmø eller Paris
Donau – Vi startede vores besøg i byen med en gåtur langs floden, og nøj(!) hvor var det smukt.
Det jødiske kvarter – En mere “ung” bydel i Pest. Her brugte vi mange timer, og fandt nogle lækre spisesteder.
Parlamentet – En meget smuk og prangende bygning, både på afstand og tæt på. Her set fra broen til Margretheøen.
Buda Hill – Et stort sommerhusområde for overklassen beliggende på Budasiden. Man kan tage en tram op ad bakken, og det er i sig selv en sjov oplevelse. Da vi nåede toppen, kørte vi med et specielt tog, der var drevet af børn, rundt i området. Der var ufattelig fin udsigt, og det kostede nærmest ingenting.
Gellert Hill – Her finder man nogle af fineste panoramaudsiger fra Budasiden. Vi brugte en formiddag på at gå fra Donau til toppen.
Széchenyi Thermal Bath – Byen vrimler med termalbade, og vi valgte at besøge dette bad beliggende i City Park, da vi fik det anbefalet af Maria og István.
Market Halls – Vi besøgte et par markeder, der alle var hyggelige, men lidt turistede. Det største “Central Market Hall” var mest interessant.
Margretheøen – En lille ø der ligger på Donau mellem Buda og Pest. En fin grøn oase, hvor man kan kan spise en is, løbe en tur eller slå sig ned på en af de mange græsplæner.
Donau by night – Den sidste aften gik vi en tur forbi parlamentet langs Donau, og byen var næsten endnu smukkere i mørke med de mange lys fra bygninger, skibe og broer.
{ MAD }
Det er ufattelig billigt at gå ud og spise i Budapest. Som regel er prisen det halve af, hvad man giver i Danmark, og ofte endnu billigere. Hvis man er et madøre ligesom jeg, er det oplagt at spise på dyrere (michelin) restauranter, som man i andre lande ikke ville have råd til at besøge. Vi fik rigtig mange gode tips til spisesteder fra læsere her på bloggen. Mange tak for dem!
Mazel Tov – Fantastisk mellemøstlig mad og god lemonade i hyggelige omgivelser. Restauranten er placeret mellem to bygninger under åben himmel, og når solen går ned, er gården smukt belyst, og der spilles livemusik i baggrunden.
Café Siga – Her spiste vi morgenmad hver dag. Et hyggeligt, afslappet sted med gode, billige (og store) omeletter.
Ramenka – Lækker Ramen i et cool område. Perfekt til en mættende, hurtig frokost.
Borkonyha – Den første michelin-restaurant, jeg har besøgt. Det var en rigtig sjov og lækker oplevelse, og vi måtte kun slippe omkring 300 kr pr. person for 3 retter og vin.
Pad Thai Wokbar – Perfekt frokost, der både kan spises to-stay eller to-go. Maden er klar på 1 minut og smager skønt.
Det var alt, hvad jeg lige kunne komme på. Jeg håber, at I har fundet mine tips brugbare, og husk: Hvis I har nogle spørgsmål, fyrer I dem naturligvis bare af i kommentarfeltet.