Den bedste opskrift på mørbradgryde
Mørbradgryde er en klassisk dansk ret. Sådan en opskrift, de fleste af os nok husker fra vores barndom, og som er et hit hos alle generationer.
Efter vi har fået Otto, og jeg er blevet mor, har jeg pludselig fået lyst til at lave mere klassisk dansk mad. Retter som svensk pølseret, boller i karry, tarteletter og hønsekødssuppe (næsten) som min egen mor lavede dem. Nok fordi jeg også gerne engang vil præsentere ham for nogle af de retter, jeg selv fik serveret som barn.
Mørbradgryde er virkelig en klassiker, og hvis jeg selv skal sige det, rammer jeg virkelig hovedet på sømmet med denne opskrift. Den smager simpelthen så dejligt, og jeg glæder mig til, at Otto skal smage min version, den dag, han bliver gammel nok.
TIP: Prøv også min opskrift på koteletter i fad og enebærgryde eller frikadeller
Mørbradgryde med bacon og fløde
Sådan en mørbradgryde med bacon og fløde er jo nærmest essencen af mormor-mad. Eller for mig er det faktisk nærmere “farfar-mad”. Det var nemlig en ret, vi ofte fik serveret, når vi besøgte min farfar som barn. Han lavede retten i en kæmpe støbejernsgryde, uden at spare på noget som helst. Især ikke cocktailpølser, paprika, bacon og fløde.
Min mørbradgryde er en smule anderledes end min farfars version. Der er lidt flere grøntsager i, og jeg laver den uden cocktailpølser (men du kan sagtens tilsætte dem, hvis de hitter hos dig). Bacon og fløde er dog stadig to helt essentielle ingredienser.
TIP: Prøv også min opskrift på fyldt mørbrad med feta og soltørrede tomater
Hvordan laver man mørbradgryde?
Mørbrad laves ved at svitse grøntsager og kød i en gryde sammen med krydderier, inden retten simrer i en cremet sauce af tomater og fløde.
Jeg steger først baconen sprød i gryden, og bruger fedtstoffet fra baconen til at stege skiver af champignoner. Begge dele synes jeg er lækrest og giver den bedste smag til gryderetten, hvis det steges flot gyldnet og sprødt. Når saucen kommes ved, vil de ikke forblive sprøde, men ved at bacon og champignon godt af først, sikrer det, at det ikke bliver for blødt eller “gummi-agtigt” i konsistensen ved servering.
Når alle grøntsagerne og bacon er svitset af, tager jeg det op af gryden. Nu skal mørbraden brunes sammen med krydderierne, og det gøres bedst, hvis der ikke er andet indhold i gryden. Derefter kommer alt retur i gryden, og ingredienserne til saucen tilsættes.
Efter gryden har simret i fem minutter, kan mørbradgryden smages til, og så er den klar til servering. Mørbrad er en mager (og mør, høhø) udskæring, og derfor behøver gryden ikke simre mere, end til kødet er gennemstegt.
Moderne mørbradgryde med grøntsager
Som lidt moderne twist til retten, tilføjer jeg godt med grøntsager: både gulerødder, rød peberfrugt og champignon. Du kan sagtens undvære det ene eller det andet, hvis du synes. Og du kan også sagtens tilføje flere grøntsager såsom squash eller aubergine, hvis du foretrækker.
Derudover laver jeg en sauce af både mælk og fløde. Det giver en lidt mindre tung sauce, end hvis den udelukkende var lavet med fløde. Men jeg lover: Saucen er stadig mægtig! Den bliver cremet, smagfuld og virkelig lækker!
TIP: Prøv ogå min opskrift på klassisk forloren hare med bacon eller kylling i karry eller kyllingegryde med hvidvinssauce
Variationer af mørbradgryde
Du kan nemt variere opskriften på mørbradgryde, så den passer til din families ønsker. Du kan prøve følgende:
- Erstat mørbrad med kyllingekød, kalkun eller koteletter. Fremgangsmåden er præcis den samme.
- Tilføj cocktailpølser. Jeg vil anbefale dig at bruge wienerpølser, og du kan også skære større pølser i skiver.
- Tilføj krydderier som timian og rosmarin. Du kan både bruge friske eller tørrede krydderurter.
- Prøv at lave retten “i fad”. Svits kød og grøntsager som angivet, men kom dem dernæst i et fad og hæld ingredienserne til saucen over. Fadet skal have cirka 20 minutter ved 200 grader.
Ofte stillede spørgsmål
Hvis du har spørgsmål til min opskrift på mørbrad gryde, er de meget velkomne i kommentarfeltet. Herunder har jeg samlet de hyppigste spørgsmål, jeg har modtaget:
Hvor længe skal mørbradgryde koge?
Mørbradgryde behøver ikke koge mere end 5 minutter, hvis alt er brunet godt af, inden saucen tilsættes. Mørbrad er en mager udskæring, så så snart kødet er gennemsteg, er det mørt og klar til servering.
Kan man lave mørbradgryde uden fløde?
Du kan godt lave retten udelukkende med mælk men uden fløde. Den vil dog ikke blive nær så cremet i konsistensen. Alternativt kan du bruge madlavningsfløde, hvis du gerne vil have en mindre fedtprocent.
Hvilken vin til mørbradgryde?
Jeg serverer typisk en rødvin til retten, som jeg synes hører sig til den tungere simremad. Gå gerne efter en kraftige vin, der kan “bære” at blive serveret til gryden med krydderier og fløde. Det kunne være en kraftig og let syrlig vin som Siraz, eller den mere sødmefulde Ripasso eller Amarone.
Hvad serverer man til mørbradgryde?
Jeg vil anbefale dig at servere enten ris eller kartoffelmos til retten. Ofte serverer jeg også en rodfrugtmos, hvor jeg tilføjer forskellige rodfrugter til min kartoffelmos. Derudover synes jeg også, at en frisk, grøn salat hører sig til. En salat, der ikke tager for meget fokus men agerer et friskt pust til den tungere mad. Prøv eksempelvis min grønne salat med æble og parmesan eller en grøn salat med granatæblekerner og avocado.