Hvad er naanbrød?
Naanbrød er et indisk blødt fladbrød af hvedemel. “Naan” betyder brød, og det er uden tvivl det mest spiste madbrød i indien. Her serveres det til næsten alle retter som dhal, raita og krydrede curries, hvor det bliver brugt til at skovle maden op ligesom med en ske.
Brødet til naan laves af en dej af gær, der også typisk indeholder yoghurt. Det giver brødet sin karakteristiske bløde, saftige og luftige konsistens. På den måde er det lige til at rive fra hinanden og dyppe i krydrede retter.
TIP: Prøv naanbrød til min bedste opskrift på linsesuppe eller denne opskrift på indisk kitcheri eller en indisk lammegryde med søde kartofler
Hvordan laver man naanbrød?
Indiske naanbrød bages traditionelt i en såkaldt tanodoori-ovn. Det er en meget varm lerovn, hvor brødene smækkes op og bages på ovnens vægge. Det er derfor, de får deres aflange facon og ujævne, let brankede overflade.
De færreste har en tandoori-ovn i deres eget hjem, men man kan heldigvis let lave naanbrød alligevel. Jeg anbefaler dig, at du steger brødene på en pande (dermed får de samme overflade som i en tandoori-ovn). Du kan dog også placere dem på en varm bageplade og stege dem i ovnen.
TIP: Prøv også at tilsætte en spsk. surdej til dine naanbrød for at give en god smag og bedre holdbarhed.
Opskrift på nemme naanbrød
Naanbrød kan virke som et omstændigt projekt. Men jeg lover, at denne opskrift er både hurtig og simpel at gå til.
Dejen kan røres sammen på ingen tid, og derefter skal den blot hæve i 45 minutter. Derefter rulles brødene ud, og så skal de streges et par minutter på hver side, inden der er serveret.
Jeg plejer at røre dejen sammen, som det første, når jeg går i køkkenet. Så kan den stå og hæve, imens jeg tilbereder resten af måltidet, og så skal brødene blot steges inden servering. Naanbrød er nemlig aller lækrest, når de er helt nybagte og lune, og kan altså ikke bages dagen i forvejen.
TIP: Prøv også min opskrift på det lækreste foccacia brød.
Naanbrød med fuldkorn
For at tilsætte fuldkorn, fibre og protein til mine naan brød, bruger jeg en blanding af hvedemel og kikærtemel. Det giver lette, luftige og sprøde pandebrød, der dog stadig mætter dejligt.
Kikærtemel tilføjer lidt ekstra næring til brødene, og så giver det også en dejlig smag og virkelig god konsistens.
Hvis du ikke har kikærtemel, kan du sagtens erstatte de 100 g kikærtemel med almindeligt hvedemel. På den måde får du helt lyse og klassiske naanbrød.
Du kan dog også vælge at bruge en sigtet fuldkornshvedemel som alternativ. På den måde får du mere grove naanbrød med fuldkorn.
TIP: Naanbrød smager også lækkert som et alternativt fladbrød til hummus
Pandebrød: Naanbrød stegt på pande
Jeg steger mine naanbrød på en pande. På den måde får du den flotte, autentiske overflade med lufthuller og let brankede pletter.
Naanbrødene vil jeg anbefale dig at stege i en blanding af smør og olivenolie. Det giver en god smag og den perfekte, let fedtede konsistens. På den måde bliver dine naanbrød bløde og super luftige indeni uden at de bliver for tørre udenpå. Du kan dog også sagtens vælge at stege naanbrød på en tør pande.
Når brødene steges på panden, skal du vende dem, når de er hævet let op, og siden er blevet gylden. Det tager cirka 2 minutter ved middelhøj varme. Pas på med at lade panden blive for varm, for så kan du risikere, at brødene bliver for mørke udenpå, imens de ikke når at blive færdigbagte indeni.
Brødene er færdige, når de føles er luftige og lette hele vejen igennem. Prøv at rive et brød over, hvis du er i tvivl – du vil kunne smage, hvis det ikke er færdigbagt.
Hvad spiser man naanbrød til?
Naanbrød spises til al indisk mad. Alt fra tandoori-kød til krydrede curries. Prøv eksempelvis nogle af mine favoritter her: