Hvad siger I til menuen? Lyder det ikke lækkert?!
Blinis med laks & rødbedecreme til forret…
Braiseret lammeskank med pastinakmos & sprøde rodfrugter til hovedret…
Og Verdens bedste chokoladekage til dessert!
Hvis I hopper på hele menuen er dette indlæg én lang servicemeddelse fyldt med tips og tricks til planlægning, indkøb og selve madlavningen. Jeg håber meget, at I vil finde det hjælpsomt, og så vil jeg blive utrolig glad, hvis I vil tage et billede og tagge mig på instagram @emmamartiny, hvis I laver hele eller dele af menuen.
{ TWISTS & ERSTATNINGSMULIGHEDER }
Forret
- Erstat laks med avocadoskiver, hvis du er vegetar
- Undlad rødbede, og brug ren creme fraiche for helt klassiske blinis
- Top blinisene med stegte kammuslinger og tynde skiver radisse
- Erstat laks med røget ørred eller torsk
- Top med tun sashimi og avocado-wasabicreme for et asiatisk twist
- Brug spoleben, hvis du ikke synes om lam
- Erstat hvidvin med rødvin (og undlad balsamicoeddike) for en kraftigere glace
- Erstat pastinakker i mosen med andre rodfrugter såsom jordskokker eller selleri
- Erstat pastinakmosen med polentagrød
- Udskift bolsjebeder med rødbeder
- Servér med en frisk salat – eksempelvis feldsalat
- Erstat brødkarse med bredbladet persille eller ærteskud
- Brug en chokolade med smag – eksempelvis med havsalt eller appelsinskal
- Udstik forme i stedet for at skære kagen i stykker
- Pynt med granatæblekerner og hakkede pistacienødder
- Servér med vaniljeis
- Drys hakkede nødder over kagen, inden den bages
- Tilsæt instantkaffe til kasserollen, og giv kagen en diskret kaffesmag
{ TIDSPLAN }
Dagen inden
- Bag chokoladekagen
- Steg blinisene
- Lav rødbedecremen
- Braisér lammeskankene
2 timer inden gæsterne ankommer
- Kog braiseringsvæsken ind til en fond, og stil den til side under låg
- Skræl kartofler og pastinakker, skær dem i tern, og kom dem i en gryde med vand
- Skær gulerødder i bånd og bolsjebeder i tynde skiver, og kom dem i en skål med vand
- Lav hindbærskum til chokoladekagen
Inden servering af forretten
- Lun blinisene i ovnen ved 150 grader i 5-10 minutter
- Top med rødbedecreme, laks, rogn og dild, og servér
Inden servering af hovedretten
- Kog kartofler og pastinakker, og lav mosen. Hold mosen lun
- Tilsæt smør til fonden, og kog den ind til en glace
- Lun skankerne i glacen
- Anret mos, lammeskank og sprøde grøntsager på hver tallerken, og servér
Inden servering af desserten
- Top hvert stykke med en smule hindbærskum
- Pynt med bær og skovsyrer, og servér
{ INDKØB }
Kød & fisk
100 g røget laks
1 glas sorte stenbidderrogn
4 lammeskanke (vælg de mindste, med mindre I har god appetit)
Frugt & grønt
1 bakke brombær
1 æble
1 citron
2 løg
1 helt hvidløg
1/2 kg gulerødder
1/2 kg kartofler
1/2 kg pastinakker
1 lille rødbede
2 bolsjebeder
1 bøtte dild
1 bøtte rosmarin
1 bøtte brøndkarse
1 bøtte skovsyrer
På køl
1 liter yoghurt
250 g cremefraiche 38%
250 ml fløde
2 pakker smør á 200 g
7 æg, str. M/L
Kolonial
1 pose boghvedemel (midst 100 g)
1 pose fuldkornsrismel eller hvedemel (mindst 100 g)
1 pose kokos- eller rørsukker (mindst 150 g)
1 bøtte frysetørrede hindbær
200 g mørk chokolade (70 %)
1 flaske hvidvin
200 ml balsamicoeddike
Tjek, om du har dette på lager
salt & friskkværnet peber
2 tsk. bagepulver
kakaopulver til springformen
4 laurbærblade
hønsebouillon til ½-1 liter
grøntsagsboullion til 1 liter
1 tsk. honning
1 dl mælk