På besøg hos: Christinna Thisgaard

På besøg hos…

For nogle uger siden, var jeg på besøg hos min veninde Christinna Thisgaard. Omsorgsfulde, inspirerende Christinna, som jeg altid har de mest interessante samtaler med om vores fælles interesser for sundhed og bæredygtighed. Det er ikke altid, vi er helt enige…. Eller det handler i virkeligheden nok ofte om, at jeg ikke føler, jeg kan leve helt op til Christinnas værdier. Men det er netop det, jeg sætter så meget pris på, for hun dømmer mig aldrig, når vi træffer forskellige valg, og jeg går altid opløftet og inspireret fra vores aftaler uden et gram af dårlig samvittighed.

Christinna vil helt oprigtigt bare gerne opfordre alle til at gøre mere godt for dem selv og naturen. Det gør hun gennem sit arbejde som sundhedscoach på sin Instagram og på hjemmesiden BetterRoots.dk.

Selv forsøger Christinna at gøre en forskel, hvor hun kan – og hun gør uden tvivl mere end de fleste. Jeg kender ikke mange, der lever så “slow” og bæredygtigt, som hende, og ingen, som kan prale af at bo i et bjælkehus, ligesom hun gør med sin mand Christian og datteren Victoria.

Nedenfor finder I en samtale, jeg havde med Christinna, da vi delte den lækreste plantebaserede brunch (med en helt fantastisk bønnebrownie!), og jeg fik lov til at snige mig rundt og forevige det smukke bjælkehus med mit kamera.

Byd velkommen til Christinna Thisgaard, alle sammen. Jeg håber, I vil nyde dette interview.  

 

LÆS OGSÅ: På besøg hos Tina Lykkegaard

Christinna Thisgaard om bæredygtighed, moderskab og sunde vaner

Hvad betyder sundhed for dig?

For mig er sundhed, at vi er glade og velfungerende i alle livets aspekter – fysisk såvel som psykisk. Privat, i vores relationer til andre, i vores arbejdsliv.

Min interesse for holistisk sundhed startede for cirka 10 år siden, hvor jeg døjede meget med migræne. Jeg var konstant træt, og min hud slog ud. I et desperat forsøg på at gøre noget, begyndte jeg at spise palæokost, og her oplevede jeg, at det hjalp på både migrænen og min hud. Det var lidt af en aha-oplevelse!

De næste 5-7 år tænkte jeg faktisk ikke videre over min livsstil. Jeg var ung, gik en masse i byen med mine veninder og havde det sjovt. Men pludselig begyndte jeg at få store problemer med min mave. Så store problemer, at det spændte ben for, at jeg kunne leve mit liv, og lægerne kunne ikke finde roden til problemet. Her huskede jeg, hvordan kosten én gang tidligere havde hjulpet på mine symptomer, så jeg begyndte at undersøge, om jeg mon selv kunne gøre noget. Og dér åbnede verdenen for holistisk sundhed sig for alvor for mig.

Hvornår begyndte du at interessere dig for bæredygtighed?

Min mand og jeg har begge en kæmpe kærlighed til naturen og vil gerne passe på den. Men interessen for bæredygtighed startede først rigtigt, da vi fik Victoria. Vi begyndte, som de fleste forældre gør, at reflektere over, hvad vi gerne vil, hun vokser op og ser.

På det tidspunkt boede vi i en lejlighed i Frederiksberg i København. Når vi trådte ud af døren, var der biler og mennesker overalt, så man må virkelig sige, der er meget, der har ændret sig siden.

De seneste år har vi forsøgt at træffe så mange bæredygtige valg som muligt. Vi prøver at gøre en forskel, hvor vi kan. Mest er det små valg i hverdagen, men det er også en af grundene til, at vi valgte at bygge huset her og på den her måde.

 

Hvilke valg har I truffet i byggeprocessen af jeres nye hus?

Vi har eksempelvis ønsket, at al varme skulle komme fra naturen. Hele tiden har vi tænkt “Hvor meget kan vi gøre, uden at bruge ressourcer, der skader miljøet?”.

Derfor har vi valgt at have jordvarme, som er koblet til gulvvarmen. Vi vil også rigtig gerne have solceller, men det havde vi ikke råd til, så nu bruger vi jordvarme og brændeovn.

Hele tiden har vi spurgt hinanden: “Kan vi undvære det?”. Eksempelvis har vi valgt ikke at have nogen tørretumbler, fordi vi godt kan klare os uden. Og så har vi forsøgt at finde så meget brugt som muligt. Køkkenet, møbler, materialer. Det har taget tid, men det har også været har været sjovt, fordi man kommer ud og møder nogle spændende personer. Mange af vores møbler har underlige historier, som for eksempel vores lamper, der vist nok stammer fra Rusland.

Vi har også tænkt sådan noget som bevægelse ind i byggeprocessen. At vores hus skulle opfordre til naturlig bevægelse, så vi kan holde os smidige og stærke gennem livet. Vi har eksempelvis placeret tallerkener og glas i de nederste skabe, så man skal squatte ned flere gange dagligt. Vi har udskiftet vores sofa med madrasser, så vi skal mere op og ned, og vi har fundet flere ting til Victoria, der udfordrer hendes balance og motorik.

Det har i det hele taget været noget af en proces, og vi synes begge to det har været hårdt. Christian har selv tegnet huset, som vi bestilte på bjælkehuset.nu, men i flere måneder snakkede han i telefon med dem 3 timer hver dag. Der var så meget at undersøge, nok især fordi, vi gerne ville gøre det hele så bæredygtigt som muligt. Men der er så mange valg, man kan foretage sig i sådan en proces, som de fleste måske ikke kender til. Alle isolerer jo eksempelvis deres huse, så hvorfor ikke bruge træfiber i stedet for rockwool? Hvorfor ikke vælge kemifri maling?

Hvorfor valgte I egentlig at bygge et bjælkehus?

Vi har et familiesommerhus, og vi snakkede ofte om, at man fik en hel anden ro i kroppen, når man kom der ud. Duften af træ og følelsen af at være så tæt på naturen. Tænk, hvis man kunne genskabe den her sommerhusfølelse i sit almindelige hjem!

Min mand Christian har faktisk også boet i et bjælkehus, da han var barn, og han har altid snakket om, hvor fedt det var. Så på et tidspunkt, begyndte vi at lege med tanken om at finde et gammelt bjælkehus. Dem er der bare ikke særlig mange af, så vi endte med at bygge vores eget.

Jeg havde bestemt ikke forestillet mig at bo her for 10 år siden. Der havde jeg forestillet mig en stor hvid patriciervilla med Royal Copenhagen og fyldt med nye ting. Men igen skiftede det virkelig ved Victoria. Instagram har faktisk også været en stor del skiftet, da jeg der kunne se, at man kunne gøre tingene på en anden måde.

På mange måder lever I jo ret utraditionelt og ‘gammeldags’, og alligevel er du aktiv på de sociale medier?

Jeg synes, det er en udfordring at finde balancen mellem mine værdier og at være meget online. Men lige så usikker, som de sociale medier kan gøre mig, og hvordan de får mig til at sammenligne mig med andre, lige så fantastisk er det jo, at man kan finde fælleskab og inspiration på Instagram. Det har fået mig til at tænke meget mere over, hvilke mennesker jeg er sammen med, fordi jeg møder flere ligesindede. Eksempelvis har jeg før haft en tendens til at have veninder, der var meget negative. Og selvom jeg selvfølgelig vil hjælpe dem og være der for dem, forsøger jeg nu at omgive mig med mennesker, der ser muligheder i stedet for begrænsninger.

Mange af dine idéer til sundhed, moderskab og bæredygtighed kan for nogle virke meget idealistiske. Hvordan undgår du den dårlige samvittighed i hverdagen, når du ikke selv lever op til dine egne ambitioner?

Man kan ikke undgå at sammenligne sig med andre, tror jeg. Eksempelvis kan jeg nemt blive usikker, når jeg sammenligner mig med, hvordan andre opdrager deres børn og sådan noget. De sidste år har jeg lært mange hjemmegående at kende, og nu hvor vi har valgt, at Victoria skal gå i dagpleje, kan jeg godt blive usikker på det valg.

Når jeg bliver usikker, snakker jeg med min mand Christian om, hvad jeg har læst og hørt, og så er han god til at hive mig ned på jorden igen. Han minder mig om, at vi gør, hvad vi kan, og hvad, der er rigtigt for os. Og det bør alle jo gøre.

 

Du bruger ofte betegnelsen Mindfull Moderskab. Hvad betyder det for dig?

For mig handler det om, at vi får skabt en hverdag med tid til nærvær. At vi er nærværende og lydhør – selv når vores toårige skriger, fordi hun ikke må få et stykke knækbrød. Det er helt normalt og naturligt, at man ikke forstår sådan noget, når man er så lille, så vi forsøger at have respekt for hende, selv når hun ligger og “skaber sig”. Det skal ikke bare være kæft, trit og retning.

Vi forsøger i det hele taget at skabe en hverdag med så lidt stress som muligt. Vi ville gerne ud af den cirkel, hvor vi stresser, kommer til at snerre af hinanden og så stresser lidt mere. Vi vil gerne have tid til hinanden om morgenen, til at gå en tur, og tid til at komme ud af døren på en rolig måde. Det betyder, at vi går på kompromis på andre måder – eksempelvis min egen klinik, som jeg langsomt er ved at starte op, men ikke har så meget tid til. Men sådan er det jo: Man må prioritere, hvad der er vigtigst for en.

Det at blive mor var en større omvæltning, end jeg overhovedet havde egnet med. Jeg har brug for min alenetid, og det havde jeg i starten meget skam i at sige. Men Mindfull Moderskab er også at mærke efter, hvad jeg som mor har brug for. Derfor har vi nu valgt, at Victoria går i dagpleje nogle dage hver uge, og så passer min mor hende også ofte. Den beslutning, at jeg har nogle timer for mig selv hver dag, har gjort, at jeg har meget mere overskud og kan være mere nærværende resten af døgnet. Jeg har tid til at passe på mig selv, mine venskaber og interesser, og det er jo også vigtigt at lære Victoria, at det skal prioriteres.

2 kommentarer
Vis alle kommentarer
  1. Sikke nogle smukke billeder af et ret sejt hus. Hun virker super inspirerende, hende Christinna. Det kunne være spændende at høre mere om hende og jeres samtaler i et podcast-afsnit 🙂

  2. Det her indlæg er jeg vild med. Tak for at introducere en inspirerende kvinde! Og sikke et hjem – wauw.

Skriv en kommentar