På besøg hos: Tina Lykkegaard

På besøg hos…

Den sidste måned har jeg startet de fleste morgener med en grøn smoothie. I blenderen kommer jeg grøntsager, bær, en smule frugt og sunde fedtstoffer, og jeg er vild med tanken om, at jeg allerede fra morgenstunden kan glæde min krop med masser af næring.

Min smoothie-vane startede efter, at Anne og jeg havde været på besøg hos Tina Lykkegaard. Hun er uddannet fra Holistisk Hudterapeut Uddannelsen, og står i dag bag en blog, webshop og Instagram-profil, hvor hun vejleder klienter i holistisk sundhed og hudpleje.

Det var vores samtale, som I kan læse herunder, der inspirerede mig til at komme med på smoothie-bølgen. Tina delte på en både begejstret og ukompliceret måde, hvorfor hun juicer og laver smoothies. Og da jeg kom hjem, hev jeg min blender ud af skabet som noget af det første.

Det er netop dét, Tina kan. Hun er drøn-inspirerende men samtidig helt nede på jorden, og så formår hun at formidle sine sunde budskaber helt uden løftede pegefingre, så alle kan være med.

Og det er ikke kun helse-tosser som mig, Tina kan inspirere. Min gode veninde har netop afsluttet sin første barsel, og en aften fortalte hun mig om, hvordan hendes hud er begyndt at drille for første gang i hendes liv. En frustration, der fylder uvilligt meget, og som kommer oveni, at hun kæmper med at få arbejds- og familieliv til at hænge sammen. Inden jeg begyndte at komme med mine forsigtige råd (stress og søvn er jo lidt noget andet, når man endnu ikke er mor), nævnte hun, at hun var begyndt at følge en kvinde ved navn Tina på Instagram. Og at hun på grund af hende var begyndt at lave små livsstilsændringer. ”Når hun kan – kan jeg også!”, var min venindes forklaring, for Tina er også ny mor og på ingen måder perfekt. Hun gør også bare sit bedste.

Byd velkommen til Tina, alle sammen. Jeg håber, I vil nyde dette interview.  

 

Tina Lykkegaard

♥ 29 år
♥ Selvstændig skønheds- og sundhedsmentor & holistisk hudterapeut
♥ Står bag bloggen TinaLykkegaard.dk med tilhørende webshop
♥ Bosat i Vejle med sin forlovede David og sønnen Kalle fra 2018.

Hvordan startede rejsen med både din webshop og blog, hvor du skriver om holistisk sundhed og hudpleje?

Det ene skridt har lidt taget det andet. Helt tilbage er jeg uddannet i Matas, hvor jeg altid rendte nede ved helserådgiveren og stillede spørgsmål. Jeg er også tiltrukket af hudpleje- og beautydelen, men jeg interesserer mig mest for det, der virker indefra – på det tidspunkt vidste jeg det bare ikke.

Lige efter jeg var færdiguddannet i Matas fik jeg job som kørende sælger. Her lavede jeg hudscanninger, og det var spændende, fordi jeg kunne se på huden, hvordan den havde det, og hvor meget fugt, der var i huden. Ud fra de her scanninger kunne jeg så fortælle kunden, hvad hun skulle bruge af hudpleje. Men jeg kunne se, at selvom kunden havde brugt nøjagtigt de produkter, jeg havde anbefalet, gav det sjældent resultater til næste scanning.

På et tidspunkt begyndte jeg at spørge ”Jamen, husker du at drikke vand?”. Det syntes kunden, hun var god til. Så sagde jeg til hende, at hun skulle prøve at drikke endnumere vand til næste gang – og SÅ kunne jeg pludselig se en forbedring på scanningen! Der tror jeg virkelig, det begyndte at gå op for mig, at der var et eller andet, der manglede. Hudpleje gør noget, men det er bare ikke nær så meget, som det der sker indefra.

 

LÆS OGSÅ: På besøg hos Christinna Thisgaard

 

 

Der virker til at være så meget passion bag det, du laver. Hvor kommer den passion fra?

Det er der også! Jeg har jo altid være i butikslivet og kan li’ at være serviceminded. Da jeg lavede hudscanninger, ville jeg rigtig gerne hjælpe kunderne med deres hudproblemer. Men det jeg kunne tilbyde, var bare ikke nok, og jeg syntes virkelig, det var synd, at hende pigen med akne ikke kunne få hjælp.

Jeg har altid interesseret mig for kost og sundhed, men det her med at blive selvstændig er kommet i små skridt. Jeg startede min Instagram, fordi jeg en aften sagde til David, at jeg manglede én at følge, der kunne fortælle mig, hvad granatæbler gør, og hvilken juice jeg skal drikke. David sagde, at jeg skulle starte en selv, hvilket jeg afviste. Men efter noget tid tænkte jeg, at det kunne jeg da godt prøve. Ja, faktisk er jeg er nok lidt bondsk, og jeg tænkte virkelig, at Instagram ikke var noget for mig. Men da jeg startede min profil, gik det stærkt. Pludselig begyndte folk at spørge, hvor min blog var, og den endte jeg med at få lavet og fik ret travlt. Og så tog jeg springet. Nu kører webshoppen, og jeg har også planer om, at der skal ske endnu mere, når jeg kommer tilbage fra barsel.

Har du selv haft hudproblemer?

Det fik jeg, mens jeg var stresset, da jeg arbejdede som kørende sælger. Jeg vidste selv, hvilken creme eller serum, jeg skulle bruge til min hud. Og jeg tænkte ”Jamen, jeg ved det! Hvorfor får jeg så selv bumser i en alder af 22?”. Det var også der, jeg fandt ud af, at der var noget andet i spil. Da jeg begyndte på skolen i København, lærte vi, at bumser på kinderne kommer af stress, fordi vi trækker vejret meget overfladisk. Der var så mange ting, der gik op for mig, da jeg startede på uddannelsen.

 

 

At være selvstændig og mor på samme tid – er det noget, du gjorde dig overvejelser om, da du blev gravid?

Da jeg blev gravid, tænkte jeg, at jeg havde totalt styr på, hvad jeg skulle gøre, når han kom. Men det har virkelig taget fusen på mig! Det er nok også fordi, jeg er den spontane type, og jeg nåede ikke alt det, jeg troede, jeg kunne forberede under min graviditet. Her var jeg mega træt og smådårlig og nåede nærmest ingenting. Så havde jeg tænkt, at under min barsel, ville jeg kunne nå en hel masse, fordi sådan nogle små nogle sover helt vildt meget. Men jeg har fået en dreng, der ikke sover ret meget. Så det har bare været på den hårde måde, at jeg har lært at drive en virksomhed ved siden af. Det er benhårdt. Mange spørger mig, hvad det er, jeg skal nå? Men det her er både mit arbejde og min passion.

Hvordan undgår du at slå dig selv i hovedet, når det hele bliver lidt for meget?

Jamen, jeg slår da også mig selv i hovedet og ærgrer mig. Men jeg siger også til mig selv, at det ikke kan nytte noget. Jeg er på barsel, og mit barn er første prioritet. Men jeg er blevet rigtig god til at spørge om hjælp. Min søde mor hjælper mig med at pakke i webshoppen og tager sig af Kalle, og jeg er også blevet bedre til at sige til David, at nuhar jeg brug for lige at være mig selv. Så går jeg ud på badeværelset i en time og hygger mig med at muligt skønheds-lir, eller jeg løber en tur for at komme lidt tilbage til mig selv.

Hvad er Tina Lykkegaard-recepten til en smuk hud?

Man skal huske at have tålmodighed. Man siger, at hvis man har haft et hudproblem, så går der tre måneder plus en måned pr. år, hvor det har stået på. Så det kan være ret lang tid, man skal behandle for at komme nogenlunde tilbage på sporet igen.

Først og fremmest er det vigtigt, at man drikker nok vand. Alle hudtyper har brug for en masse vand. Det lyder så simpelt, men det er det også, for kroppen har brug for vand for at kunne udskille affaldsstoffer. Og kan affaldsstofferne ikke komme ud gennem sved eller urin, jamen så kommer de ud gennem huden. Dernæst påvirker stress også vores hud, og det kan tage tid at arbejde med.  Kroppen er nemlig enormt dygtig til at huske, så det tager tid for kroppen stole på, at der ikke er fare på færde, selvom du ikke føler dig stresset længere. Fordøjelsen spiller også en kæmpe rolle, for er der problemer med den, vil det ofte vise sig som problemer i huden. 

Hvad kan man gøre, hvis man oplever problemer med fordøjelsen?

Stress hænger rigtig meget sammen med fordøjelsen, og medicin, antibiotika og p-piller kan også rode ved vores tarmflora, men kosten er også ekstrem vigtig. Består kosten af meget hvidt brød, hvid pasta og fast food, så kan det hurtigt ses på huden, fordi det stopper fordøjelsen. Her skal man naturligvis forsøge at spise mere grønt, uforarbejdet og fiberrigt, og så kan man styrke tarmfloraen med gode mælkesyrebakterier. Det er altid et godt sted at starte. Men mælkesyrebakterier skal også have noget at leve af i maven, og her er det grøntsager, som er ”madpakken” til mælkesyrebakterier, så de kan formere sig og leve godt. Nøglen til det hele er altså tålmodighed og tid, når fordøjelsen skal komme sig oven på de ændringer, man er i gang med.

Hvad er gua sha sten, og hvordan bruger du dem?

Gua sha er en massage teknik, hvor man bruger forskellige sten. Ligesom vi træner muskler på kroppen, har vi også rigtig mange muskler i ansigtet, som skal trænes og holdes faste. Har vi spændinger eller blokeringer i vores hud, kan det give urenheder eller rynker, og her hjælper massagen med udskillelsen af affaldsstofferne. Så ryger det ud i vores lymfebaner og ud gennem urinen. Derfor er det vigtigt at man bruger den rette teknik og skraber den rigtige vej ud mod lymferne.

Jeg bruger mine gua sha sten 3-5 gange i løbet af en uge. Det allerbedste er at gøre det hver dag i 1-2 måneder, for så ser du virkelig en forskel. Ofte laver jeg gua sha massage, når jeg sidder foran fjernsynet, for så får jeg det gjort. Det er måske ikke i 20 minutter ad gangen, som man anbefaler, men om jeg bare gør det i 3 minutter, er det jo bedre end ingenting.

 

 

Hvorfor er du så bidt af at lave smoothies?

Med smoothies kan man blende alverdens ting og hurtigt få en stor mængde grøntsager i kroppen. Det kan også være en god måde at få fordøjelsen til at slappe lidt af på. Hvis du lige pludselig begynder at spise et kilo grøntsager dagligt, så kan fordøjelsen slet ikke håndtere det.

Sommetider har jeg klienter, som siger, at de ikke har overskud til at gøre alt det, jeg fortæller dem. Så starter vi med morgenmaden og aftaler, at de starter dagen med en smoothie. Og hvis bare ét måltid bliver fyldt med frugt og grønt, så er det altså meget mere næring, de får i løbet af en uge, en måned, et år. Nogle gange skal man huske, at selv små vaneændringer kan gøre en stor forskel på den lange bane.

 

Hvad er en god begynder-morgensmoothie?

Jeg bruger selv mange frostvarer, hvor næringsindholdet stadig er højt, som spinat, broccoli og blåbær. I starten brugte jeg meget mere frugt, for de fleste kan ikke starte ud med en hardcore grøn smoothie. Jeg kan godt lide smagen af smoothies med mange grøntsager nu, men i starten brugte jeg nok 50% frugt og 50% grønt. Ligeså stille kan man så tage mere og mere af frugten ud, så man ender op på 80% grømtsager og 20% frugt – eksempelvis en halv banan, pære eller lidt mango for at give lidt sødme. Jeg tilsætter også ofte nødder, frø og olie, som er gode fedtstoffer, der er med til at mætte os.

 

Hvilke ritualer har du om morgenen, som giver dig en god start på dagen?

Om morgenen drikker jeg smoothies og en masse vand. Nogle dage er gode og andre er knap så gode. Men vi skal bare huske, at vi har sovet i gennemsnitligt 7 timer, og det er rigtig mange timer, hvor kroppen ikke har fået. Om morgenen fylder jeg typisk en flaske og drikker den, imens jeg gør mig klar. Ofte kommer jeg også citron i, fordi det har en god udrensende effekt og hydrerer rigtig meget.

I en lang periode lavede jeg også altid en varm kande urtete, fordi urtete er en god måde at få hydreret kroppen, men også fordi der er så mange forskellige mineraler, vitaminer og egenskaber i urter. Jeg bruger også mine gua sha sten, skinroller og dermarolleren.

 

 

Hvem inspirerer og motiverer dig i din branche?

De to piger, som står bag Holistisk Hudterapeut Skolen i København, er en kæmpe motivation for mig. Sådan en som Caroline Fibæk er også sindssygt dygtig, og hun ved alt om hormoner, som jo også har enorm betydning for huden. Så er der også Umahro Cadogan, som er sindssygt nørdet og ved meget.

 

Hvilket råd ville du give til 20-årige Tina?

Da jeg var 20 år, stod jeg stadig i Matas og tænkte, at jeg skulle være kørende sælger. Her ville mit råd være: ”Bare gør det!”. Jeg vidste jo virkelig ikke, at jeg skulle være selvstændig. Selvom jeg havde det rigtig skidt og var stresset i den periode, så var det også noget, jeg lærte meget af, og de erfaringer har været det hele værd. Jeg tænker og bekymrer mig i det hele taget meget, så jeg tror, mit råd ville være ”Bare gør det, Tina!”.

2 kommentarer
Vis alle kommentarer
  1. Hej Emma
    Virkeligt godt indlæg, jeg synes virkelig at der har været noget godt stof her på bloggen på det sidste. Hvilke naturlige fedtstoffer er det du bruger i din smoothie?

    1. Hej Signe
      Mange tak for de pæne ord. Jeg tilføjer mandel- eller kokossmør, hampefrø, chiafrø, hørfrø, cashewnødder og avocado. Dog ikke på samme tid, Hæhæ 😉

Skriv en kommentar