Opskrift på sunde protein skyrboller
De her proteinboller er ikke bare dejlig sunde og mættende. Det smager også ganske fantastisk! Det er uden tvivl den bedste, nemme opskrift på sunde og glutenfri boller, jeg har udviklet. Brug dem til morgenmad, til en lækker sandwich eller som en skøn glutenfri burgerbolle. Eller bare som en lækker snack med smør.
TIP: Hvis du er på udkig efter et lækkert glutenfrit brød, vil jeg anbefale dig at prøve mit boghvedebrød eller dette lækre glutenfri franskbrød. Du kan også prøve disse skønne glutenfri bananboller.
Nemme og sunde boller
Denne opskrift på proteinboller er super nem, for bollerne skal ikke hæve, og de kan derfor bikses sammen på cirka 40 minutter inklusiv bagetid. Ingredienserne er desuden nogen, du kan få i et helt almindeligt supermarked, uden at skulle forbi en helsekostbutik.
TIP: Prøv også dejen til proteinboller til at lave sunde protein pølsehorn
Skyrboller
Jeg har set såkaldte “skyrboller” omtalt her og dér på Instragram. Den oprindelige opskrift er vist fra dygtige Michelle Kristensen fra en af hendes bøger, og den er blevet vældig populær og laver i diverse variationer. Det gjorde mig nysgerrig på, hvordan jeg mon kunne bruge den proteinholdige skyr i glutenfrit bagværk. Derfor forsøgte jeg at udskifte skyr med væsken i en ældre opskrift på glutenfri boller fra min kogebog Herlig & ærlig mad, og resultatet blev mildest talt helt vidunderligt!
De her protein “skyrboller” får flotte lufthuller, og så er de bløde og saftige imodsætningen til meget andet glutenfri brød. De holder sig derfor friske i flere dage, helt uden at blive kedelige og tørre.
Boller med skyr, æg og havregryn
Proteinbollerne har fået deres navn på grund af det høje proteinindhold fra skyr og æg. Der skal bruge hele 500 gram skyr og to æg til portionen på 9 boller, og de er altså utrolig mættende. Mætheden kommer også fra det gode fiberindhold fra havregryn og fiberHUSK.
Da bollerne laves med skyr, får de en let syrlig smag lidt hen ad bagværk med surdej. Det er virkelig lækkert – men jo på ingen måde lige så besværligt og tidskrævende, som surdejsbagning kan være.
TIP: Hvis du ikke har skyr på lager, kan du bruge en anden fast yoghurt såsom fromage fraiche eller græsk yoghurt til bollerne.
Glutenfri proteinboller
På trods af, at opskriften på proteinboller ikke indeholder gluten, får de en helt fantastisk saftig og luftig konsistens.
Opskriften på proteinboller er 100% glutenfri, hvis du bruger glutenfri havregryn. Havregryn indeholder som udgangspunkt ikke gluten, men da de kan blive produceret steder, hvor der laves produkter med gluten, kan der være sporstoffer i almindelige havregryn, som man kan reagere på, hvis man er allergisk.
Glutenfri boller med fiberHUSK til bagning
Glutenfri bagværk kan være lidt af en videnskab. Det er normalt gluten i mel, der fungerer som “lim” i bagværk, så dejen kan strække sig, når det haves. Denne lim får vi altså ikke umiddelbart i glutenfrit bagværk, og det går ud over dejens struktur og evne til at binde væske. Derfor kan glutenfrit brød hurtigt blive tørt og fladt.
For at give de glutenfri boller en god konsistens, tilsætter jeg fiberHUSK. Hvis du er ny til glutenfri bagning, vil du hurtigt opdage, at ingrediensen “fiberHUSK” går igen. Det består af fintmalede loppefrøskaller, der suger væske til sig. Når man pisker fiberHUSK og væske sammen, danner det en gelé, som man kan piske luftig. De pulveriserede skaller sikrer altså, at dejen får både luft og væske tilsat. Og på denne måde kan må få en glutenfri dej, der hænger sammen, og som samtidig får nogle fine lufthuller. Det gør det altså muligt at lave en dej, der selv er mulig at bruge til lækre glutenfri fastelavnsboller.