Rabarberkompot

Rabarberkompot er utrolig nemt at lave selv, men det smager som den dejligste luksus. Sødt og syrligt på samme tid, med den fineste farve og massevis af vaniljeprikker.

Kompotten tager ikke mere end 10 minutter at bikse sammen, og så har du den lækreste topping og tilbehør til både det søde og salte køkken.

 

Find flere tips til, hvordan du laver den lækreste rabarberkompot under opskriften.

rabarberkompot

Rabarberkompot

 

Bedøm denne ret

1 stort syltetøjsglas
forberedelse 5 min / tilberedning 5 min / i alt 10 min

Ingredienser

  • 350 g rabarber
  • 3 spsk. rørsukker
  • 0,5 vaniljestang
  • 2 spsk. vand

Fremgangsmåde

Rens rabarberne, og fjern bunden og de grønne blade. Skær rabarberstænglerne i skiver. Kom dem i en gryde.

Skil vaniljekornene fra stangen, og mos dem sammen med lidt rørsukker på et skærebræt, så kornene skilles fra hinanden. Kom vaniljesukkeret, det resterende rørsukker og vand i gryden.

Bring gryden i kog, og lad den simre i cirka 5 minutter, til har den rette konsistens. Smag den til, og tilsæt evt. en smule ekstra sukker, hvis du ønsker den sødere.

Lad kompotten køle af, og hæld den så på et skoldet syltetøjsglas. Her holder den sig i 1-2 uger i køleskabet.

Find flere opskrifter i samme kategori

rabarberkompot på syltetøjsglas

 

Opskrift på rabarber kompot i gryde

Jeg elsker at have et glas rabarberkompot i køleskabet. Det smager så vidunderligt sødt og syrligt, og så gør den fine farve mig bare i så godt humør.

Når rabarber er i sæson bruger jeg dem i stor stil, både i det søde og salte køkken. Jeg bruger dem i salater, i en crumble, i den bedste rabarbertærte med marcipan eller i blondies med hvid chokolade. Og har jeg en rest rabarber tilbage, bliver de altid brugt til at lave en lækker kompot eller råsyltede rabarber, som jeg eksempelvis bruger i en dejlig sommersalat med mozzarella.

Mængde angivelserne i opskriften er altså vejledende – i praksis vejer jeg aldrig af. Jeg kommer bare rabarber, vanilje og sukker på slump i en gryde, og tilføjer en smule vand, så gryden netop kan komme op og koge. De 350 g i opskriften svarer til cirka et helt bundt rabarber, som man finder dem i supermarkedet, og det giver kompot nok til et stort syltetøjsglas. Men du justerer altså bare op og ned, så det passer med, hvad du har på lager.

 

rabarberkompot med vanilje i gryde

rabarberkompot i gryde

 

Hvordan laver man rabarberkompot?

Jeg laver enten min rabarberkompot i ovnen eller i en gryde som denne opskrift beskriver. I denne opskrift, hvor kompotten laves i ovnen, får man en lidt mere fast konsistens.

Når jeg laver min rabarberkompot i gryde, ønsker jeg en lidt mere blød og flydende konsistens. Jeg kommer derfor en smule vand i gryden, så den netop kan komme i kog, og smager til med rørsukker og vanilje. Mængden af sukker afhænger af, hvor syrlige dine rabarber er, og hvordan du bedst kan lide resultatet. Så start med en mindre mængde, og så kan du altid smage til løbende.

Jo længere tid, du lader kompotten koge, jo blødere og mindre grov, vil den blive. Jeg kan godt lide, at der stadig er store stykker af rabarber, så jeg lader den blot koge i 5 minutter.

Du kan både bruge frosne og friske rabarber til opskriften. Spar dog på det tilsatte vand, når du bruger frosne, da kompotten hurtig bliver mere flydende.

 

TIP: Prøv også opskriften på chokolademuffins med rabarber

 

yoghurt med rabarberkompot

 

Hvad kan man bruge rabarberkompot til?

Først og fremmest er rabarberkompot en utrolig skøn tilføjelse til desserter og søde sager. I lagkage og trifli med flødeskum og/eller vaniljecreme. Det kan også være en smuk og lækker topping over desserter som panna cotta eller cheesecake.

Jeg kan også varmt anbefale jer at bruge kompotten i bagværk som kringle eller kardemommesnurrer. Smør her et lag kompot over din remonce, inden du former bagværket.

Det er dog ikke kun til søde opskrifter, at den pink kompot er et hit. Servér den også til en klassisk helstegt kylling eller fisk, i en salat som denne, eller brug den til et ostebord med knækbrød, nødder og frugt.

Herhjemme bruger jeg dog oftest kompotten over pandekager, på en ostemad på surdejsbrød eller en skål havregrød eller chiagrød til min morgenmad. Det smager simpelthen så forårlækkert sammen med en hjemmelavet granola, og så er den fine farve lige til at komme i godt humør af. Alt i alt en fremragende start på dagen 🙂

 

rabarberkompot med sky og granola

 

Hvor længe kan rabarberkompot holde sig?

Hvis du opbevarer raberberkompotten i et rent, skoldet syltetøjsglas og er omhyggelig med kun at bruge en ren ske i glasset, kan den fint holde sig et par uger på køl. Vi bliver dog snildt at få den spist i løbet af en uges tid herhjemme 😉

Rabarberkompot kan sagtens fryses, så hvis du har en større mængde rabarber, der skal bruges, kan det også være en mulighed.

 

Shop the post

- reklamelinks

Ingen kommentarer
Vis alle kommentarer

Skriv en kommentar