Den bedste risalamande opskrift
En risalamande laves af få ingredienser: mælk, ris, salt, sukker, vanilje og mandler. Denne simple ingrediensliste kan forvandles til en helt vidunderlig cremet risalamande, lige til at toppe med den smukt dybrøde kirsebærsauce.
Jeg laver min risalamande med udgangspunkt i min opskrift på risengrød. Forskellen er dog, at jeg koger vanilje og sukker med i gryden, så risengrøden bliver sød og med en god smag af vanilje. Dagen efter skal der blot piskes fløde og smuttes mandler, og så er risalamanden klar til servering.
Jeg vil anbefale dig at koge risengrøden dagen forinden, så den kan stå natten over og køle af i køleskabet. Selve risalamanden forbereder jeg om formiddagen på juleaftensdag, for den har også godt af at stå nogle timer på køl. Du kan dog også sagtens vente med at vende fløde og mandler i til lige inden servering.
Husk: at koge risengrøden dagen før. Man undervurdere ofte, hvor lang tid det tager for en varm grød at køle af. Og man kan altså ikke lave risalamande af varm risengrød 😉
Varm eller kold kirsebærsauce?
Om kirsebærsaucen skal serveres varm, lunet eller kold er en smagssag. Det mest traditionelle er at servere den varm, hvilket jeg også selv foretrækker. Men der er altså intet rigtigt og forkert – gør det, du eller familien synes bedst om.
I min familie har vi haft intet mindre end tre forskellige kirsebærsaucer på bordet juleaften. Min kærestes familie holder af at spise amarena kirsebær på deres risalamande, og så har der desuden været både en varm og kold sauce på bordet. Så er der ingen grund til at starte diskussioner omkring desserten – alle skal gerne have det præcis, som de bedste kan lide det, juleaften ♥
TIP: Prøv også min opskrift på chialamande – et sundere (og meget hurtigere) alternativ til klassikeren, der stadig holder fast i de helt traditionelle smage.
Hvorfor hedder det risalamande?
Risalamande betyder “ris med mandel” på fransk. Men det er faktisk ikke en dessert, du vil støde på i Frankring. Det er derimod en pære-dansk tradition, der stammer helt tilbage fra slutningen af 1800-tallet. På dette tidspunkt spiste mange danskere risengrød med kanelsukker til dessert juleaften (ris, sukker og kanel var nemlig dyre importerede delikatesser!). Men det finere borgerskab begyndte at vende fløde og mandler i grøden, og døbte desserten “ris a la mande”. Og langsomt begyndte de fleste danskere at tage det fise-fornemme navn og den utrolig lækre luksus grød til sig som et fast indslag juleaften.
TIP: Prøv også min opskrift på dadelkonfekt, havregrynskugler og vaniljekranse, der er perfekte til juleaftens konfektfad.