Risengrød som i min barndom
“Deeeeeet er risengrød”, kan jeg ikke lade være med at nynne, hver gang jeg sætter den klassiske grød af sødmælk og grødris på bordet. Det er en opskrift, der for mange uden tvivl er fyldt med minder, som man har fået serveret gennem barndommen. Med kanelsukker, smør og rød saftevand!
Faktisk er mine minder med risengrød nok en smule anderledes end de flestes, og indtil for få år siden, påstod jeg stædigt, at jeg ikke kunne lide risengrød. Kræsen er jeg næppe, men lige netop denne ret, brød jeg mig bare ikke om. Derfor fik jeg altid serveret rugbrød med makrel, når resten af familien fik risengrød (og det var ret så ofte), og smagen af rød saftevand minder mig derfor stadig den dag i dag og en god rugbrødsmad med makrel i tomat.
TIP: Brug rester af risengrød til at lave hjemmelavet risalamande
Risengrød til hovedret eller dessert
Først da jeg blev voksen og flyttede hjemmefra, gav jeg risengrød en chance til. Og her fandt jeg ud af, at det slet ikke er grøden, jeg ikke bryder mig om – det er hele konceptet om at få en sød ret til aftensmad. På samme måder har jeg heller aldrig haft lyst til pandekager til aftensmad, som jeg ellers ved, mange børn elsker. Jeg vil heller have min aftensmad – og så dessert!
Herhjemme serverer jeg derfor ofte en en lille forret, før vi får risengrøden serveret. Ofte faktisk netop rugbrød, serveret med laksemousse, laks og rejer, gedeost eller noget andet lækkert. Bare en enkelt mad til at mætte lidt, inden vi går ombord i den cremede, lækre søde grød som en “hovedretsdessert”.
TIP: Prøv også min opskrift på juleboller eller krydderkage med tørret frugt.
Risengrød under dyne
I mit barndomshjem var risengrød hverdagsmad, der blev lavet i mikroovnen. Super nemt, virkelig billigt og perfekt til en børnefamilie. Når vi var på besøg hos mine bedsteforældre i juletiden, var der dog også ofte risengrød på menuen. Ofte med formålet, at der skulle laves risalamande dagen efter.
Min mormor lavede altid risengrøden på helt traditionel vis ved at tilberede den under dynen. Hun kogte grøden op, men tog den derefter af varmen, og pakkede gryden ind i en dyne, der blev placeret i sengen. Og når hun hentede den igen 3 timer senere, var der den perfekte, cremede grød klar til servering.
TIP: Prøv også min mormors famøse opskrift på frikadeller
Risengrød til risalamande
Hvis du har planer om at bruge grøden til risalamande, kan jeg varmt anbefale dig at tilsætte vanilje og sukker allerede, når du koger din risengrød. Det giver en virkelig god smag og dybde til risamanden. Og næste dag er det eneste, du skal gøre, at vende letpisket fløde og mandler i den kolde, søde grød.
TIP: Prøv også min opskrift på vaniljekranse eller julesnegle