Ristede polenta-diamanter med cremet butternut-sauce

Denne ret er både skøn som lækker hverdagsmad eller sund og nem gæstemad.

Polenta-diamanterne er inspireret af den klassisk pasta gnocchi, som jeg også holder meget af. Men den ristede polenta er helt glutenfri og et skønt alternativ, når man er på udkig efter et lidt sundere måltid. Særligt når retten også byder på ekstra grønt i form af en cremet græskarsauce, rosenkål og salvie.

Ristede polenta-diamanter

 

Bedøm denne ret

til 4 personer

Ingredienser

Ristede polenta-diamanter

  • 250 g polenta (majsgryn)
  • 1,25 l vand
  • 1 dl revet pecorino eller parmesan
  • Salt
  • 2 spsk. olivenolie
  • 3 spsk. polenta (majsgryn)

Butternut-sauce

  • 1 butternut squash
  • 2 små løg eller 1 stort
  • 2 hvidløg
  • 1 spsk. olivenolie
  • 2,5 dl hønseboullion
  • 1/2 dl fløde
  • Salt og peber
  • 1-2 spsk. hvidvinseddike

Endvidere

  • 400 g rosenkål
  • 1 håndfuld salvie
  • 1 + 1 spsk. olivenolie
  • Salt og peber

Fremgangsmåde

Polenta-diamanter

Lav din polenta ved at bringe vandet i kog, og hælde salt og majsgrynene i, imens du pisker konstant. Lad det koge i 20 minutter, indtil grøden bliver sej og cremet. Riv osten, og rør det i grøden, så det smelter, og smag polentaen til med salt og peber. Beklæd et ildfast fad på cirka 25×25 cm med husholdningsfilm. Lad polentaen køle lidt af, hæld i den beklædte formen, og stil den herefter i køleskabet i minimum 2 timer, så polentaen stivner. Du kan sagtens lade polentaen stå et døgn eller to i køleskabet.
Tænd ovnen på 200 grader.
Tag den stivnede polenta ud af køleskabet, og placér den på et stort skærebræt. Skær snit med en kniv, så du får små diamater eller firkanter på cirka 1,5×1,5 cm. Du kan også udstikke andre forme, hvis du synes.
Kom polenta-diamaterne tilbage i det ildfaste fad, og vend dem i 2 spsk. olivenolie. Drys 3 spsk. majsgryn over, og vend rundt, så grynene fordeler sig på diamaterne. Sæt nu fadet i ovnen i 40 minutter, indtil diamanterne er helt sprøde. Imens kan du lave din butternut-sauce.

Butternutsauce

Halvér butternut-græskaret, og fjern kernerne med en ske. Brug derefter en skarp kniv til at fjerne skallen. Skær græskarkødet i små tern på 1×1 cm, og stil dem til side.
Hak løgene og pres hvidløgene. Opvarm olivenolien i en gryde, og svits løgene, indtil de er gennemsigtige. Tilsæt da butternut-ternene, og lad det svitse yderligere et par minutter. Hæld boullionen over, sæt låg på gryden, og lad det simre i 10 minutter, indtil ternene er blevet møre, og du kan mose dem med en grydeske. Tilsæt da fløden til gryden, og brug en stavblender til at blende saucen, indtil den er helt glat og cremet. Du kan også hælde grydens indhold over i en blender, og hælde det tilbage i gryden, når du har blendet det.
Bring saucen i kog, smag den til med salt, peber og eddike, og lad den simre, indtil polentaternene er klar.

Rosenkål & salvie

Skær bunden af rosenkålene, og fjern de yderste, grimme blade. Skær kålene i kvarte, og rist dem på en pande i 1 spsk. olivenolie. Drys let med salt og peber, vend rundt, og lad dem stege, indtil de er gyldne. Tag rosenkålene af panden, og bland dem med de sprøde polenta-diamanter.
Hak salviebladene groft. Opvarm 1 spsk. olivenolie på en panden, og rist salvien, indtil den bliver mørkegrøn og sprød. Bland den sprøde salvie med saltflager, og dys blandingen over polenta-diamanter og rosenkål.  Servér straks sammen med butternut-saucen samt revet pecorino eller parmesan.

Find flere opskrifter i samme kategori

PC290937

Ristede polenta-diamanter med butternutsauce

Jeg kan godt forstå, hvis du kigger på denne ret og tænker, at den virker lidt anderledes. Men jeg lover at de sprøde polenta-diamanter og den fløjlsbløde butternutsauce er en herlig kombination. Retten minder lidt om italiensk gnocchi, men her bruger jeg altså majspolenta i stedet. Fælles for de to bliver konsistensen med den sprøde yderside og den svampet midte. Og så at begge dele uden tvivl vil klæde den lækre cremet græskarsauce, som jeg deler her i opskriften.

 

TIP: Prøv også græskar gnocchi med svampesauce eller butterbean gnocchi med grøn pesto

 

PC290704

PC290858

Polenta

Den italienske fuldkornsmajsgrød har længe været et hit i mit køkken, og jeg bruger den ofte i stedet for mos, som tilbehør til mægtige gryderetter, eller stivnet og sprødstegt som her. Når polentagrød bliver kold, bliver den fast, og den kan derefter skæres ud i skiver eller tern og ristes på panden, i ovnen eller fritteres. De sprøde polenta-diamanter smager helt forrygende, sprød på ydersiden og cremet i midten, og de kan serveres på et hav af forskellige måder, både som tilbehør eller hovedmåltid.

TIP: Prøv også en polentapizza med pepperoni eller grillet laks med polenta og jordbærsalsa

 

PC290793

PC290741

Nem gæstemad

I denne opskrift har jeg skåret polentaen ud i diamanter, ristet dem i ovnen, og de serveres herefter på samme måde som en klassisk pastaret: med sauce og ost på toppen.  Egentlig var jeg lidt i tvivl om, om det ville fungere, men al tvivl forsvandt straks efter første bid. For nøj hvor smager det  godt! Så godt, at denne opskrift også har været brugt flere gange, når vi har haft vennepar på besøg på en hverdagsaften – nem og sund gæstemad!

 

PC290882

 

Hvis I beslutter jer for at gøre os kunsten efter og prøve opskriften (og det synes jeg bestemt, I skal!), er der lige et par gode råd, I skal have med på vejen:

  1. Lad være med at lade jer skræmme af opskriftens længde. Den skyldes, at der er flere forskellige komponenter, men retten er stadig nem og hurtig at lave.
  2. Rosenkålene er valgfrie og kan sagtens undlades eller erstattes af andet grønt. Jeg valgte dem, da de er i sæson, og fordi smager skønt, når de ristes.
  3. I modsætningen til kålene, må I endelig ikke undlade den sprødstegte salvie – det ville være som at undlade bacon på kartoffelsuppe. Synd og skam!
  4. Husk, at polentaen skal have tid til at køle af og stivne. Det tager typisk et par timer, men du kan også lave grøden dagen inden.

Og det var det. Held og lykke i køkkenet!

 

PC290813

PC290894

PC290949

PC290978

10 kommentarer
Vis alle kommentarer
  1. ih det ser lækkert ud , kan være jeg skal prøve det – aner ikke hvad polenta er. har aldrig hørt om det 🙂 glææææder mig til søndag – hvor mange abonnementer har du på nuværende tidspunkt ?

  2. Ser vildt lækkert ud! 🙂
    Hvis man nu ikke spiser ost og gerne vil gøre den vegansk, har du så et foreslag til hvad man kan erstatte den 1 dl revet ost med? Eller vil man evt. bare kunne udelade den?
    Har aldrig arbejdet med polenta før, så ved ikke helt hvordan det er 😉

    1. Hej Iben 🙂 Du kan sagtens undlade det – jeg tilsætter det kun på grund af smagen. Prøv dog at tilsætte lidt gærflager (hvis du har dem på lager), så får du stadig en lidt oste-agtig smag.

    1. Hej du 🙂 Du kan købe majsgryn/polenta i de fleste supermarkeder. Det er dog billigst i etniske supermarkeder 🙂

  3. Det lyder megalækkert – og ser ligesådan ud! Den opskrift vil jeg helt klart prøve kræfter med 🙂

  4. Jeg glæder mig så vanvittigt til at lave det her i morgen! Og jeg er næsten (!) ligeglad med, hvordan det smager, bare det bliver lige så pænt 😉
    Men nu ligger landet sådan, at jeg skal have nogle kødspisende typer på besøg. Kære Emma, hvis du skulle protein-berige denne opskrift, hvad ville du så gøre? Kylling?
    Kh Lea

    1. Hey kære Lea 🙂 Jeg ville faktisk lave polentadiamanterne med en kødsauce i stedet for. Eller en rigtig lækker simre ret med tomater, krydderier og spidsbryst 🙂

Skriv en kommentar