Opskrift på rugbrød med surdej
Rugbrød er en uundværlig del af det danske køkken. Et frokostklassiker, som mange af os spiser næsten dagligt. Til madpakken, en rugbrødssandwich, til smørrebrød eller bare en simpel ostemad.
Denne opskrift er det ultimative rugbrød, hvis du spørger mig. Det er sprængfyldt med kerner, bagt uden hvedemel men udelukkende på rugmel og langtidshævet med surdej.
Selvom det måske kan virke som et omstændigt projekt, så lover jeg, at det er ligetil, så snart du har fået startet din surdej op. Alle ingredienserne til rugbrødet skal blot blandes i en skål, inden det fordeles i en rugbrødsform. Cirka et døgns hævetid (det er den sværeste del – ventetiden!), en tur i ovnen, og så er det lækreste rugbrød klar til servering.
TIP: Se også mine opskrifter og videoguides til, hvordan du bager det bedste surdejsbrød, de lækreste, luftige surdejsboller eller mit favorit valnøddebrød
Hjemmebagt rugbrød
At bage rugbrød kan virke som et uoverskueligt projekt. Men jeg lover, at så snart det er blevet en vane, er det virkelig ikke det store påstyr. Brødet tager maks et kvarter at røre sammen, og dernæst er det bare at vente, før man kan tage det lækre, nybagte brød ud af ovnen.
I mit barndomshjem var hjemmebagt rugbrød et fast indslag til frokosten. Jeg vil tro, at 1/3 af min kost som barn har bestået af min mors hjemmebagte brød. Ja, jeg påstod faktisk, at jeg ikke kunne lide køberugbrød, fordi det bare slet ikke smagte som det, vi fik serveret derhjemme.
Efter jeg flyttede hjemmefra har det taget mange år, før jeg selv fik gang i rugbrødsbagningen. Det var faktisk min kæreste Simon, der startede med at eksperimentere med forskellige opskrifter, og han mindede mig om, hvor meget bedre sådan et hjemmebagt brød bare smager.
TIP: Prøv også min opskrift på chokorug med mørk chokolade eller pizzasnurrer eller grovboller, der er et hit på madpakken.
Den bedste opskrift på hjemmebagt rugbrød
Og helt ærligt: Simons rugbrøds opskrift er meget bedre end min mors opskrift (der faktisk er min mormors). Det er fyldt med flere kerner og den perfekte syrlige smag. En grov konsistens, der samtidig ikke er for kompakt. Det er ganske enkelt det bedste og mest perfekte rugbrød, jeg nogensinde har smag, og jeg håber, det vil hitte lige så meget hos jer, som det gør hos os.
TIP: Hvis du ønsker at bage et rugbrød uden kerner til små børn, kan jeg anbefale min opskrift på bondebrød.
Ingredienser
Dette rugbrød laves på surdej, på 100% rugmel og med masser af kerner:
- Skårne rugkerner: Skårne rugkerner giver brødet en god struktur, men de skal ikke stå i blød så længe som hele rugkerner.
- Græskarkerner og solsikkekerner: Vi tilsætter en god mængde græskar- og solsikkekerner. Du kan erstatte det ene med det andet eller vælge en anden type kerner eller grofthakkede nødder i stedet.
- Chiafrø og hørfrø: Af frø bruger jeg en blanding af chia og hørfrø. Disse suger begge en del væske til sig, og de kan derfor ikke erstattes med kerner. Du kan dog erstatte chiafrø med hørfrø og omvendt:
- Salt: Du kan bruge flagesalt eller helt almindelig bordsalt. Husk at afmåle mængden af salt, så du får den rette smag.
- Maltsirup eller honning: Maltsirup giver en smule mere smag til brødet, men du kan sagtens bruge honning som alternativ.
- Porter øl: Vi tilsætter en øl, for at give brødet en god smag. Her er porter særlig god på grund af den kraftige maltsmag. Du kan undlade øl og bruge vand i stedet, men du vil få et rugbrød med mildere smag.
- Aktiv rugsurdej: Brødet hæver ved hjælp af surdej. Jeg anbefaler, at du bruger en surdej af rugmel, der er mere sur end en surdej på hvede. Et rugbrød skal nemlig bruge mere syre, for at det ikke bliver klægt i konsistensen.
- Rugmel: Vi bager vores rugbrød på rugmel alene – dvs. helt uden hvedemel. Brug gerne almindelig (ikke fint sigtet) rugmel. Groft rugmel kan dog også bruges, men det giver et lidt grovere brød.
TIP: Brug dine rester af surdej til at lave knækbrød eller lækre madpandekager. Tilsæt også gerne en spsk. til denne opskrift på rugvafler af rugmel.
Opskrifter med rester af rugbrød
Et hjemmebagt rugbrød holder sig frisk i længere tid. Det holder sig i op til 7 dage i en brødpose på køkkenbordet.
Hvis du har rester af rugbrød, vil jeg anbefale dig at bruge det til en portion øllebrød, sprøde croutoner eller hjemmelavede rugbrødschips (eksempelvis til denne opskrift på rugbrødschips med laksemousse).