Rugbrød

Dette er i sandhed den bedste opskrift på rugbrød med surdej. Det lækreste, hjemmebagte rugbrød af 100% rug og masser af kerner.

Et hjemmebagt rugbrød er både nemt at røre sammen og smager helt fantastisk. Det har en god syrlig smag, sprød skorpe og en saftig, kernegrovkonsistens. Og det her er ganske enkelt det mest perfekte rugbrød, jeg nogensinde har smagt.

Brødet laves med en surdej på rugmel i stedet for gær. Se hvordan jeg laver min surdej og gør den klar til bagning i denne guide.

det bedste rugbrød

Rugbrød

 

Bedøm denne ret

1 rugbrød
forberedelse 20-30 hævetid + 2 timers bagning / tilberedning 15 min / i alt 1 døgn

Ingredienser

 • 300 g skårne eller knækkede rugkerner (knækkede giver et grovere brød)
 • 100 g græskarkerner
 • 100 g solsikkekerner
 • 50 g chiafrø
 • 50 g hørfrø
 • 15 g salt
 • 1 spsk. maltsirup eller honning
 • 0,5 liter porter øl
 • 3 dl kogende vand
 • 100 g aktiv rugsurdej
 • 300 g rugmel
 • 1 rugbrødsform på ca 10 x 10 x 30 cm
 • smør eller olie til formen

Fremgangsmåde

IBLØDSÆTNING AF KERNER

Kom rugkerner, græskarkerner, solsikkekerner, chiafrø, hørfrø og salt i en skål. Tilsæt maltsirup eller honning, øl og kogende vand, og rør rundt. Lad skålen stå i 30-60 minutter, indtil kernerne har suget væsken til sig.

RUGBRØDSDEJ

Tilsæt surdej og rugmel til skålen, og rør dejen godt sammen. Brug gerne en elpisker med dejkroge for at gøre arbejdet lidt nemmere.

Smør rugbrødsformen med smør eller olie, og fordel dejen heri. Prik huller i overfladen med en gaffel. Fugt et rent viskestykke med vand, og læg det over formen.

Lad nu dit rugbrød hæve i 20-30 timer på køkkenbordet. Jo længere det hæver, jo mere syrligt vil det blive. Hvis det er varmere i dit køkken, vil jeg anbefale dig at stille rugbrødet på køl og hæve efter 12 timer, hvis brødet er hævet flot op allerede.

Bagning

Forvarm ovnen til 170 grader på almindelig ovnfunktion.

Tryk forsigtigt rugbrødsdejen lidt ned langs kanten af formen, så brødet får en mere rund form i toppen.

Sæt rugbrødet ind i midten af ovnen på en bagerist. Bag det først i 1 time og 45 minutter.

Tag rugbrødet ud af ovnen, og fjern det forsigtigt fra formen. Bag rugbrødet i ovnen i yderligere 15 minutter uden form.

Lad dit rugbrød køle let af, inden det skæres ud.

Find flere opskrifter i samme kategori

rugbrødskonsistens

frokost med laks og avocado

Opskrift på rugbrød med surdej

Rugbrød er en uundværlig del af det danske køkken. Et frokostklassiker, som mange af os spiser næsten dagligt. Til madpakken, en rugbrødssandwich, til smørrebrød eller bare en simpel ostemad.

Denne opskrift er det ultimative rugbrød, hvis du spørger mig. Det er sprængfyldt med kerner, bagt uden hvedemel men udelukkende på rugmel og langtidshævet med surdej.

Selvom det måske kan virke som et omstændigt projekt, så lover jeg, at det er ligetil, så snart du har fået startet din surdej op. Alle ingredienserne til rugbrødet skal blot blandes i en skål, inden det fordeles i en rugbrødsform. Cirka et døgns hævetid (det er den sværeste del – ventetiden!), en tur i ovnen, og så er det lækreste rugbrød klar til servering.

 

TIP: Se også mine opskrifter og videoguides til, hvordan du bager det bedste surdejsbrød, de lækreste, luftige surdejsboller eller mit favorit valnøddebrød

 

 

dej til hjemmebagt rugbrød

kerner til rugbrød: Chiafrø, græskarkerner, hørfrø og solsikkekerner

det bedste rugbrød

Hjemmebagt rugbrød

At bage rugbrød kan virke som et uoverskueligt projekt. Men jeg lover, at så snart det er blevet en vane, er det virkelig ikke det store påstyr. Brødet tager maks et kvarter at røre sammen, og dernæst er det bare at vente, før man kan tage det lækre, nybagte brød ud af ovnen.

I mit barndomshjem var hjemmebagt rugbrød et fast indslag til frokosten. Jeg vil tro, at 1/3 af min kost som barn har bestået af min mors hjemmebagte brød. Ja, jeg påstod faktisk, at jeg ikke kunne lide køberugbrød, fordi det bare slet ikke smagte som det, vi fik serveret derhjemme.

Efter jeg flyttede hjemmefra har det taget mange år, før jeg selv fik gang i rugbrødsbagningen. Det var faktisk min kæreste Simon, der startede med at eksperimentere med forskellige opskrifter, og han mindede mig om, hvor meget bedre sådan et hjemmebagt brød bare smager.

 

TIP: Prøv også min opskrift på chokorug med mørk chokolade eller pizzasnurrer eller grovboller, der er et hit på madpakken.

 

Rugbrød klar til hævning

 

Den bedste opskrift på hjemmebagt rugbrød

Og helt ærligt: Simons rugbrøds opskrift er meget bedre end min mors opskrift (der faktisk er min mormors). Det er fyldt med flere kerner og den perfekte syrlige smag. En grov konsistens, der samtidig ikke er for kompakt. Det er ganske enkelt det bedste og mest perfekte rugbrød, jeg nogensinde har smag, og jeg håber, det vil hitte lige så meget hos jer, som det gør hos os.

 

TIP: Hvis du ønsker at bage et rugbrød uden kerner til små børn, kan jeg anbefale min opskrift på bondebrød.

 

ingredienser

Ingredienser

Dette rugbrød laves på surdej, på 100% rugmel og med masser af kerner:

 • Skårne rugkerner: Skårne rugkerner giver brødet en god struktur, men de skal ikke stå i blød så længe som hele rugkerner.
 • Græskarkerner og solsikkekerner: Vi tilsætter en god mængde græskar- og solsikkekerner. Du kan erstatte det ene med det andet eller vælge en anden type kerner eller grofthakkede nødder i stedet.
 • Chiafrø og hørfrø: Af frø bruger jeg en blanding af chia og hørfrø. Disse suger begge en del væske til sig, og de kan derfor ikke erstattes med kerner. Du kan dog erstatte chiafrø med hørfrø og omvendt:
 • Salt: Du kan bruge flagesalt eller helt almindelig bordsalt. Husk at afmåle mængden af salt, så du får den rette smag.
 • Maltsirup eller honning: Maltsirup giver en smule mere smag til brødet, men du kan sagtens bruge honning som alternativ.
 • Porter øl: Vi tilsætter en øl, for at give brødet en god smag. Her er porter særlig god på grund af den kraftige maltsmag. Du kan undlade øl og bruge vand i stedet, men du vil få et rugbrød med mildere smag.
 • Aktiv rugsurdej: Brødet hæver ved hjælp af surdej. Jeg anbefaler, at du bruger en surdej af rugmel, der er mere sur end en surdej på hvede. Et rugbrød skal nemlig bruge mere syre, for at det ikke bliver klægt i konsistensen.
 • Rugmel: Vi bager vores rugbrød på rugmel alene – dvs. helt uden hvedemel. Brug gerne almindelig (ikke fint sigtet) rugmel. Groft rugmel kan dog også bruges, men det giver et lidt grovere brød.

 

TIP: Brug dine rester af surdej til at lave knækbrød eller lækre madpandekager. Tilsæt også gerne en spsk. til denne opskrift på rugvafler af rugmel.

 

porter øl til brød

 

frokost med hjemmebagt brød

rugbrødsmad med avocado og laks

Opskrifter med rester af rugbrød

Et hjemmebagt rugbrød holder sig frisk i længere tid. Det holder sig i op til 7 dage i en brødpose på køkkenbordet.

Hvis du har rester af rugbrød, vil jeg anbefale dig at bruge det til en portion øllebrød, sprøde croutoner eller hjemmelavede rugbrødschips (eksempelvis til denne opskrift på rugbrødschips med laksemousse).

Shop the post

- reklamelinks

63 kommentarer
Vis alle kommentarer
 1. Hej. Det er så fedt i deler jeres rugbrødsopskrift ( både her og på Instagram) Glæder mig til at bage (og smage) det på søndag ?. Tak for opskriften fra en glad rugbrødsbager, der virkelig håber at få succes med rugbrødet denne gang ?

  1. Hej Rikke
   Herligt at du følger med! 🙂 Håber også, at rugbrødet rammer lige ind på din hitliste.
   KH

 2. Tusind tak for en dejlig opskrift! Jeg har startet min egen rugsurdej op og glæder mig til at følge med og lave mit eget rugbrød. Jeg kom dog til at tænke på, om I bruger damp i ovnen, når rugbrødet skal bages? Knus <3

  1. Hej Pernille 🙂
   Dejligt du har fået lyst til at kaste dig ud i opskriften.
   Vi bruger ikke damp i ovnen. Bare helt almindelig ovnfunktion 🙂

   KH Emma

 3. Det ser virkelig lækkert ud. Og ud fra ingredienserne lyder det også meget sundere end de fleste andre rugbrød. 1000 tak fordi I deler opskriften 🙂

 4. Ser skønt ud. Mon det er muligt at anvende groft rugmel fremfor rugmel? (lige det, jeg har i skuffen)

  1. Hej Alberte 🙂 Konsistensen bliver måske lidt anderledes, men tror sagtens, det går an.

 5. Hej. Du skriver, at rugbrødet skal hæve 20-30 timer – så er det jeg gerne vil vide, om det er på køkkenbordet eller i køleskabet, det skal foregå ??

 6. Det ser så lækkert ud! Jeg har allerede en rug-surdej, og vil gerne prøve din opskrift. Hvor lang tid skal der ca. gå, fra du fodrer din surdej til du bager det her brød med den? 🙂

  1. Hej Johanne
   Du kender jo din surdej bedst, men jeg ville blande 50 g surdej, 50 g rugmel og 50 g vand ca 4 timer inden, jeg rører dejen sammen.

 7. Hej Emma,
  Er meget spændt på at bage brødet i morgen!
  Hvad gør du med de resterende 50g surdej, der ikke bliver brugt? Altså skal de fodres fortsat? Og hvad med den store portion surdej, man tog en ung portion fra i dag?

  1. Hej Agnes 🙂
   De resterende 50 g kan du netop fodre videre på. Den portion, som du tog fra i dag, skal kasseres eller bruges på anden vis, fx i pandekager (rør æg i og steg de lækreste wraps) eller knækbrød 🙂
   KH og god fornøjelse

 8. Det ser dejligt ud. Kan du sige lidt om hvor meget det hæver? Jeg har nemlig en lidt lav form.

 9. Hej
  Kan man bruge alm surdej der ikke er speciel rugsurdej?
  Skal det våde viskestykke ligge henover formen eller skal den hvile på selve dejen i formen? ☺️??

  1. Hej Sophia 🙂 sagtens, men lav en surdej af 50 g surdej, 50 g rugmel og 50 g vand, som du så kan bruge i rugbrødet.
   Viskestykket skal lægges over formen, men hvis det rører dejen lidt, så gør det ikke noget, bare det ikke tynger den ned.

 10. Virkelig en god opskrift med kerner og surdej uden hvedemel og gær. Det er et hit hjemme hos os!
  Tak!

 11. Hej Emma

  Hvad skyldes den lange bagetid? Mange andre rugbrød skal kun bage i 5 kvarter.

  Desuden, hvis man laver halv portion, så skal bagetiden vel tilpasses?

  Vh.
  Jasmin

  1. Hej Jasmin
   Det er så rugbrødet hæver flot op og ikke bliver klægt. Hvis du laver halv portion og bager brødet i en mindre form, skal du justere på bagetiden.

   KH

 12. Hejsa
  Er ved at bage dit rugbrød. for 1. gang.?Kan det godt passe at det skal have 1 time og 45 min + 15 uden form. Synes det virker som lang tid. Plejer at bage rugbrød i én time.
  Mvh Ingrid

 13. Tak for det sidste svar ☺ Har lige et spørgsmål mere. Kan man erstatte øllet med vand og komme lidt maltsirup i i stedet for?
  Kan man bruge andre øl end porter?
  Det smager i øvrigt super godt, men syntes det var en anelse for sødt. Kan man droppe honningen?
  Mvh Ingrid

  1. Hej Ingrid 🙂 Ja, det kan du sagtens. Bare mængden af væske er det samme, kan du justere opskriften præcis til din smag.

 14. Hej.
  din opskrift er perfekt og nem at gå til. Har nu prøvet at lave den for første gang. det jeg kunne tænke mig at vide er om du har prøvet med en kortere hævetid – synes 20 timer er meget længe.
  Jeg blandede dejen igår aftes kl 20 og nu er kl. 9 næste morgen – dejen er hævet lidt – er spændt på at høre om du har prøvet en kortere hævetid.

  mvh
  Kirsten

  1. Hej Kirsten 🙂
   Jeg har forsøgt med kortere hævetid, og det giver også et fint brød. Blot lidt mindre syrligt og mere kompakt. Lad mig høre, hvordan det går hos dig 🙂

   KH Emma

 15. Tak for en fantastisk god opskrift. Herhjemme blev brødet spist på bare én dag! Alle elsker det.

 16. Har prøvet din opskrift, da der er mange kerner i. Det hævet flot op ca 40 %. Men efter 1 time i ovnen faldt det sammen og faldt ca 20-30 %, hvad kan jeg gøre forkert?

  1. Meget! Vi plejer at skære det i skiver og gemme dem i fryseren. Så kan de nemt tages op løbende.

   1. Tusind tak for hurtigt svar ? jeg er ny i rugbrødsbagningens verden.. er det fint eller groft rugmel du bruger? Dbh Rikke

    1. Hej Rikke
     Det er groft rugmel, men oftest står der faktisk bare “rugmel” på pakken, er min erfaring. Tjek dog bag på, at den indeholder kim og skaldele.

     KH

 17. Skal dit rugbrød lavet på rugsurdej hæve 20-30 timer i køleskab eller på køkkenbordet.
  Nu har jeg sat det til hævning i køleskabet hvor det har stået siden kl. 15 i dag.

 18. Kære Emma,

  Tak for en super dejlig opskrift. Rugbrødet er klart det bedste jeg har smagt! Jeg har dog den udfordring, at min rugbrød bliver lidt klægt. Brødet har hævet 24-25 timer og bages som anvist. Har du nogen råd?

  Mange hilsner
  Lea

  1. Hej Lea
   Jeg tænker, det kan skyldes, at din surdej ikke er aktiv? 🙂 Har på prøvet at lave en flydetest, inden du rører brødet sammmen?

 19. Hej.
  Har du et bud på, hvordan ingredienserne vil se ud, hvis det ikke laves på surdej? Hvad kan man erstatte surdejen med? Og hvor meget (tør)gær ville der skulle bruges?
  Det ville være dejligt med en version af rugbrødet uden surdej selvom jeg godt ved, at surdejsrugbrød er bedst.

  1. Hej Camilla
   Jeg ville prøve med samme fremgangsmåde men tilsætte 0,5 dl vand og 5 g gær i stedet for surdej.

 20. Hej Emma
  Uden tvivl det bedste rugbrød jeg har bagt til dato? Fantastisk smag.
  Og det er første gang udelukkende på surdej, som jeg har passet og plejet i 3-4 mdr nu. Har været lidt en kylling, og altid suppleret med en lille dut gær?
  Hvis nu jeg vil reducere mængden af kerner lidt, fx med 100 g., skal jeg så gi’ dejen tilsvarende mængde mel?
  BH Lene

 21. Vi har lavet en kasse i køkkenskuffen med færdigt opmålte kerner. Så tager jeg bare 600 gram derfra og rører et rugbrød sammen på ingen tid og uden at skulle måle mange forskellige ting af. Vi er en stor familie og bager rugbrød næsten hver dag, og jeg er sikker på at det er mit husmor-trick der gør at jeg gider det;-)
  Jeg har i øvrigt droppet porteren og erstattet med vand og 3 tsk mørk maltmel. Jeg synes ikke jeg smager forskellen.
  Tak for en fin opskrift!

 22. Bagte rugbrød efter din opskrift for første gang idag. Det er i sandhed noget af det bedste rugbrød jeg har smagt! (Lidt henefter Gilleleje Havns Signaturbrød). Mange tak for opskriften! Den skal bruges igen 😉
  Fin blog og gode vejledninger i øvrigt.

  PS. Bagte hel portion i to forme. Man kan roligt bruge fuld bagetid alligevel. Blev flot gyldenbrunt og sprødt. Gav det lidt vand i ovnen i begyndelsen

 23. Jeg er vild med din opskrift her og bager ca rugbrødet en gang om ugen ? jeg er igang med en halv portion til bagning i mindre form imorgen. Du skriver, at hvis man skal lave mindre portion, skal bagetiden justeres. Har du et bud på, hvor længe jeg skal bage det?

 24. Hej Emma, Er nu på mit 3. rugbrød efter din opskrift. Det er det bedste rugbrød!! Den ene gang bagte jeg det uden rugkerner, da det kun var groft rugmel jeg havde (erstattede rugkerner med rugmel), og det blev også rigtig godt. :0)

 25. Jeg syntes det er svært at fortolke : vil du uddybe det, det er rugbrød med surdej

  Lad dit rugbrød hæve i 20-30 timer på køkkenbordet. Jo længere det hæver, jo mere syrligt vil det blive. Hvis det er varmere i dit køkken, vil jeg anbefale dig at stille rugbrødet på køl og hæve efter 12 timer, hvis brødet er hævet flot op

 26. Hej
  Jeg vil gerne bage dit rugbrød.
  Har en surdej stående. Men hvornår i denne opskrift tager jeg ny surdej fra til næste gang?
  Bh. Rikke

 27. Tak for en fantastisk god opskrift, som efterhånden er afprøvet rigtig mange gange. Vi har grundet sygdom brug for viden om antal kulhydrater, protein og fedt indhold. Er det noget du kan oplyse om?

Skriv en kommentar