Behovet for kontrol med Emma Martiny

Behovet for kontrol

Jeg ser ikke mig selv som perfektionist, men alligevel må jeg indrømme, at jeg elsker at føle mig i kontrol. Jeg elsker at føle den tryghed, det giver, når jeg har kontrol over mine omgivelser, mine relationer, mine følelser, mit udseende, mit arbejde, og mine skuldre sidder bare lidt lavere, når jeg føler, jeg har styr på det hele.

LYT OGSÅ TIL: S4E6 – Soloshow – Jalousi & forbilleder

Problemet er bare, at tryghedsfølelsen langt hen er vejen er en illusion. For lige meget, hvor meget kontrol, jeg forsøger at have, vil jeg aldrig opnå den. Det er et grundlæggende menneskeligt livsvilkår, at vi ikke kan kontrollere vores liv. Vi har ikke fuld kontrol over, hvad der kommer til at ske i fremtiden, hvad andre mennesker synes om os, og hvad vores handlinger endeligt resulterer i. Men det kan være svært at acceptere, at vores kontrolbehov er en kamp, vi aldrig kan vinde.

LYT OGSÅ TIL: S4E2 – Soloshow – Intentioner & et ord for 2019

Vi lever i en tid, hvor samfundet lægger mere ansvar over på individet. Det forstærker angsten for, om vi er gode nok, om vi kan klare os gennem livet, og det øger behovet for kontrol. Men det er et paradoks, for kontrollen ender ofte med at skabe mere angst end tryghed, imens den spænder ben for vores glæde og kærligheden til os selv og andre.

Accept af, at vi ikke kan kontrollere livet

I denne episode deler jeg, hvordan vi kan udfordre vores kontrolbehov. Hvordan vi kan finde de de overbevisninger, der er roden til kontrolbehovet, så vi kan øve os i at give slip på det. Øve os i at leve livet lidt mere, istedet for at forsøge at kontrollere det. Og øve os i at vide, at vi er gode nok, bare fordi, vi er dem, vi er ♡

Hvad forsøger du at kontrollere? Og hvorfor?

Jeg er nysgerrig! Hvilke tanker satte dagens episode gang i hos dig? Hvad forsøger du at kontrollere? Og hvorfor? Del meget gerne i kommentarfeltet.

LYT MED HER ELLER I DIN PODCAST APP

I denne episode kan du høre om… 

… hvordan du vinder et eksemplar af min e-bog Hverdagsvelvære
… hvorfor vi har et større behov for kontrol i dag
… hvad jeg selv forsøger at kontrollere og øver mig i at give slip på
… at have for lidt kontrol, og hvorfor vi skal have kontrol over nogle ting i livet
… hvorfor vi bliver for perfektionisme og kontrollerende
… hvorfor det kan være en god idé at lave en ‘plus-minus-liste’
… hvordan vi kan øve os i at slippe kontrollen
… hvordan jeg sommetider forvandles til en kontrollerende rengøringstosse

Indsend spørgsmål

Du har mulighed for at indsende mig spørgsmål til kommende Q&A-episoder på Instagram eller til min mail hello@emmamartiny.dk. Følg med på Instagram, hvor jeg laver spørgerunder i min Story eller send din undren min vej som en privat besked.

Konkurrence: Anmeld podcastet & vind min e-bog Hverdagsvelvære

Anmeldelser (og især af den femstjernede af slagsen) betyder utrolig meget i iTunes algoritme, og derfor er det en enorm hjælp, hvis du har lyst til at skrive en lille anmeldelse af podcastet. Har du glæde af at lytte med, og vil du anbefale podcastet til andre, så Hop ind lige her, tryk på view in iTunes, og så kan du nemt sende en anmeldelse afsted. Ved at lave en anmeldelse, deltager du i konkurrencen om et eksemplar af min e-bog Hverdagsvelvære.

6 kommentarer
Vis alle kommentarer
 1. Hej Emma
  Jeg glæder mig til at høre afsnittet.
  Lidt uden for kontekst, men jeg har overvejet at prøve den kakao, du snakker så varmt om. Hvilken ceremonial kakao bruger du?
  Søndagshilsner
  Nicoline

 2. Hej Emma. Et meget relevant emne, du her har valgt at tage op. Jeg tror, at kontrol er noget, rigtig mange mennesker bøvler med – inklusiv mig selv – så det er super, at du giver dig tid til at reflektere over det og sætte ord på det – noget, som ofte kan være svært. Du kommer også med mange gode råd til, hvordan man kan arbejde med sit behov for kontrol. I det hele taget er jeg virkelig vild med dine podcasts; du er så god til at sætte ord på de ting i livet, som virkelig betyder noget, og jeg sidder altid tilbage en følelse af lettelse og opklarethed, fordi du kommer med nogle vinkler, jeg ikke selv har overvejet, men som jeg virkelig kan se mig selv i. Så tak for det!
  Det kunne være fedt at høre om din erfaring med meditation og din meditationspraksis; hvad den giver dig, hvorfor du bliver ved. Derudover ville det også være enormt interessant, hvis du ville dedikere et af dine soloshows til at snakke om din uddannelse: hvordan bruger du den i dit arbejde i dag? Hvad har du fået med? Jeg overvejer nemlig selv kommunikationsuddannelsen på DMJX.
  Knus Hanna

  1. Kære Hanna <3
   Sikke en dejlig kommentar. Tusind tak!
   Jeg tænker, jeg kan tage dit spørgsmål med uddannelse med i en af mine Q&A-episoder, og så vil jeg klart lave en episode om meditation 🙂
   KH

 3. Super fin podcast. Du rammer helt klart ned i noget som er mit største problem: Hvad folk tænker om mig. Det kan faktisk bekymre mig så meget, at jeg ender ud i ikke at komme igang med de projekter jeg virkelig brænder for. Sjovt nok, har jeg faktisk tænkt på, hvordan du må have det med, at alle ikke kan lide dig – for det er jo sandheden. Og jeg har tænkt, at du måske måtte have de samme tanker som mig og mange andre: Jeg er en god, sød og venlig pige der brænder for det jeg laver og gør ikke nogen fortræd, hvordan kan folk så ikke lide mig? Har du nogensinde hørt noget om dig selv, du blev ked af? Jeg er desværre også i en branche, hvor folk har en mening – I DEN GRAD. Har dog valgt mit 2019 skal være året, hvor jeg siger ‘fuck det’, og menneskerne der eventuelt vil kommentere KENDER mig ikke personligt og derfor TAGER jeg det ikke personligt. Den tanke hjælper mig rigtig meget. Jeg synes du er så sej og følger med i alle dine spændende projekter 🙂 Du har jo gang i mange ting blog, podcast, youtube, tv m.m. får du nogengange den følelse, at du “fylder” for meget? Selvom du jo ikke gør, men er dette mon bare mig eller en kvinde-ting at tænke? Uh ha nej, man må ikke være for meget og alle steder, så tænker folk jeg er ‘for meget’. Jeg tager meget hatten af for den måde du gør det på. Du minder mig nemlig lidt om mig selv: Rolig, sød og smilende pige der ikke gør nogen fortræd – du er jo ikke ude og have vilde meninger om det ene eller det andet, så derfor træder du ikke nogen over fødderne – og dermed tænker man, at alle kan lide dig. Og det er så hårdt, at alle ikke kan lide en 🙂 Vi må tænke på, at alle heller ikke kan lide Beyonce, og det kan være svært at forstå. 😀 God søndag, tak for dit dejlige væsen (som jeg kender det fra sociale medier), du gør det mega godt! Kh

  1. Kære Nanna
   Jeg tror ikke, vi er alene om at spekulere på, hvad andre mon tænker om os 😉
   Jeg har mange gange efterhånden læst eller hørt meninger om mig, som gør lidt ond. Men jeg bliver heldigvis bedre og bedre til at sige ‘pyt’.
   Den der med at ‘fylde’ for meget, tror jeg, er noget rigtig mange kvinder kæmper med. Både personlighedsmæssigt men i lige så høj grad fysisk. Vi skal helst være så små og søde som muligt. Og det er både død kedeligt og drøn ærgerligt, at vi ikke giver os selv lov til at fylde og turde leve livet lidt mere.

Skriv en kommentar