Svenske fastelavnsboller
Semlor er nemme at bage, på trods af deres imponerende udseende. Nemmere end danske fastelavnsboller, vil jeg næsten sige. For her skal man ikke bekymre sig om, om smag og konsistens af fyldet efter bagning, eller om det fylder ud af bollerne.
Mandelfyld i semlor
Fyldet i semlor laves af marcipan, evt. hakkede mandler, der røres med mælk til en blød konsistens. Ofte tilsætter man også krummerne fra bollerne, som udhules, så der bliver plads til mandelfyldet. Krummerne gør ikke den store forskel for smagen på mandelcremen, men det giver lidt for den gode samvittighed, når man undgå madspild. Alternativt kan du dog også bare smugspise krummerne, når du udhuler bollerne 😉
Hvordan laver man semlor?
En semla laves af en blød og sød bolle, der udhules en smule, inden den fyldes med mandelcreme og flødeskum. Efter bollerne er bagt, skal de køle en smule af, og så kan man forsigtigt skære et trekantet hul og fjerne lidt af bollens indre, så der bliver plads til fyldet. Det trekantede “låg” gemmes og sættes på over flødeskummen, så man får det karakteriske udseende.
Man kan også skære toppen af bollerne i ét snit, hvis man synes, det er for besværligt med den trekantede form. Det ser også pænt ud, og smagen er jo helt den samme.
Hvornår spises semlor?
Traditionelt spises semlor på fettisdagen. Det er dagen inden fastelavn, der på dansk kaldes hvide tirsdag, og altså den sidste dag inden fasten. I dag kan man dog købe dem hos de fleste svenske bagere fra efter jul og helt til påske. I gamle dage spiste man semlor i en skål med lun mælk, men det er vist ikke noget, der er normalt i dag.
TIP: Hvis du er vild med kardemomme i bagværk, vil jeg varmt anbefale min opskrift på de lækre svenske kardemommesnurrer.
De bedste opskrifter på fastelavnsboller
Udover den svenske variant vil jeg anbefale jer at prøve min opskrift på den klassiske gammeldags fastelavnsbolle fyldt med creme og remonce. Jeg bruger samme dej til begge boller, så du kan også være smart og lave en halv portion med fyld og en halv portion boller, der laves til semlor efter bagning.
Jeg må indrømme, at min personlige favorit nok er fastelavnsboller med solbær. Sødme fra vaniljecremen og tilpas mængde syre fra solbærmarmeladen – den perfekte kombination!
De bedste opskrifter på fastelavnsboller
Den perfekte fastelavnsbolle er lidt af en smagssag. Måske du er til den gammeldags fastelavnsbolle med vaniljecreme og remonce? En vandbakkelse med creme og flødeskum? Eller måske en glutenfri fastelavnsbolle som et alternativt?