Roadtrip i Skotland
Her får I min guide til magiske Skotland! Jeg har længe været draget af den smukke, vilde natur i højlandet, og i år besluttede jeg mig for, at nu skulle det være! Derfor fik jeg overtalt både Simon, min søster og hendes kæreste til en roadtrip i det skotske.
Skotland er en blanding af en overvældende natur og en stærk kultur. Med vindblæste klipper, vandfald, grønne bjerge, tågede lochs, sagn, sækkepiber og whisky. Det er virkelig et særligt sted, og jeg kan på det varmeste anbefale alle at tage afsted. Hvad end man frilufttypen, der drømmer om at bestige et bjerg eller to, eller man helst vil søge ly for regnen (som man nok ikke undgår) på en pub med en god whisky.
Vi ville gerne begge dele, og som I vil kunne se i denne guide, var vores tur et miks af vandreture og turistede seværdigheder.
Vores rute – Fra Edingburgh til højlandet og Isle of skye
Nedenfor kan I se vores rute indtegnet på kortet. Vi havde 2 overnatninger de fleste steder. Dog med en ekstra dag i Isle of Skye, hvor der var flest seværdigheder, og blot en enkelt den sidste aften tæt ved lufthavnen. Alt i alt oplevede vi det som meget passende.
- Edingburgh (2 overnatninger)
- Fort William (2 overnatninger)
- Portree på Isle of Skye (3 overnatninger)
- Inverness (2 overnatninger)
- Kirkcaldy (1 overnatning)
Generelle tips til roadtrip i Skotland
KØRSEL
Det kan godt virke lidt skræmmende at køre rundt i Skotland. I venstre side af vejen og på snoede ensporede veje. Men bare rolig! Venstrekørsel vender man sig lynhurtigt til, og generelt er det nemt af aflæse de forskellige skilte.
Når man bevæger sig op i højlandet, kan der dog godt være nogle veje, der er lidt udfordrende at køre på. Særligt hvis det er tåget og regner. Så bare tag den stille og roligt (nogle steder kørte vi nærmest det halve af fartgrænsen). Husk at tjekke vejenes størrelse på et kort, inden du kører afsted. Der kan nemlig være stor forskel på to ruter af samme længde. Det tager nærmest dobbelt så lang tid at komme frem, hvis man kører på en ensporet vej frem for en hovedvej. Og generelt skal man ikke stole blindt på GPS’erne, for man kan sket ikke regne med, at den antagede tid stemmer.
Vi lejede en bil med SiXT, som vi samlede op i Edingburgh centrum og afleverede i Edingburgh lufthavn igen. Et godt tip, hvis du skal leje bil, er at vælge en med automatgear, så man ikke skal koncentrere sig om det. Sørg også for, at bilen har GPS, da der er virkelig dårlig dækning i nogle dele af højlandet. Husk også køresygepiller, hvis du let bliver dårlig, for vejene svinger meget.
Det koster ikke noget at køre på vejene. Husk dog lidt kontanter, for parkering koster sommetider cirka 5 pund.
VANDRERUTER
Når man googler forskellige vandreruter i Skotland, er der ret stor forskel på, hvordan de bliver beskrevet på forskellige hjemmesider. Hvor nogle vil skrive om en rute, at du skal have kompas og førstehjælps-kit med, skriver andre, at det er en familietur, du kan klare i løbesko.
Til at finde vandreture, benyttede vi Walkhighlands.co.uk. Her synes vi, de ramte ret godt plet med fornuftige men alligevel ikke for optimistiske beskrivelser. De har nogle rigtig finde ruter og guides, og så vurderer de sværhedsgradet på turene ved at give dem 1-5 støvler. Vi valgte ruter med 2-3 støvler, og hvis man ikke er en ret erfaren vandrer, vil jeg ikke anbefale, at man går over 3. Sværhedsgraden afhænger nemlig meget af underlaget og ikke så meget om stigningen. Generelt vil jeg også virkelig anbefale, at man anskaffer sig et par vandrestøvler inden turen. De gør virkelig en verden til forskel!
VEJR & PÅKLÆDNING
Vejret i Skotland skifter – meget! Selvom solen skinner om morgenen, er det altid en god idé at pakke en varm trøje og regntøj, for man ved aldrig. Til vandreture vil jeg som sagt anbefale, at man anskaffer sig et par vandresko, og så er det godt med lag-på-lag og vind- og vandafvisende tøj.
OVERNATNING
Vi overnattede oftest i AirBnBs, hvilket jeg synes er skønt på længere ture. Både fordi det er mere roligt og med lidt mere plads end på hotelværelser, men også fordi man har et køkken. Og det er altså rart, så man kan nemmere smøre en madpakke til vandreturene, og til når man bare trænger til lidt hjemmelavet mad.
TIP: Find også rejseguides til Berlin , Malmø, Paris eller Bornholm
Edingburgh
Vores tur startede i smukke og stemningsfulde Edingburgh, som vi tog en bus til direkte fra lufthavnen. Byen er utrolig charmerende, og både den nye og gamle bydel er værd at udforske. Man kommer nemt omkring på gåben men tag gode sko på og forbered dig på at få trænet lårmusklerne på de mange bakkede veje.
Vi havde 1,5 dag i byen, inden vi hentede vores lejede bil og kørte videre. Det føles meget passende, og ellers vil jeg sige, at maks to dage i byen er fint. Dog er der også megt at se omkring Edinburgh med smukke vandreruter. Så et forslag kunne også være at have base der, og så tage på ture derfra.
SEVÆRDIGHEDER I EDINGBURGH
The Royal mile: Dette er hovedgaden i den gamle bydel. En travl og ret turistet gade med smukke bygninger, hvor man går fra bunden og langsomt op mod højen med Edingburgh Castel. Husk at udforske sidegaderne, der er fyldt med gamle huse og hyggelige pubs.
Edingburgh castel: For enden af The Royal Mile ligger Edingburgh castle, en gammel borg fra det 11. århundrede med en rig historie. Det koster £19.50 at komme ind, men jeg synes, det er det værd, for der er masser at se, og man skal i hvert fald beregne et par timer til at udforske de forskellige udstillinger og nyde den fine udsigt.
Calton Hill: Vi startede vores fulde dag i byen med at gå op på Calton Hill og nyde udsigten ud over byen. Det tager ikke mere end 15 minutter at nå til tops, og det giver et rigtig fint overblik over de forskellige bydele.
Arthur’s Seat i Holyrood park: Arthur’s Seat er en gammel vulkan, der ligger i Holyroods park i Edinburgh. Det er en forholdvis stejl vandrerute og underlaget er ret løst på toppen, så husk gode sko – også selvom nogle af turisterne omkring dig tager turen i ballerinasko. Jeg vil beregne cirka en 1,5 time til turen – en time op og en halv time ned.
Dean Village: Det hyggeligste lille område ved en lille å med gamle, smukke huse. En tur her forbi kan klart anbefales.
SPISESTEDER I EDINGBURGH
Cafè Marlayne: En helt fantastisk fransk restaurant, hvor vi endte tilfældigt den første aften. Simple, kreative og friske retter, hyggelig stemning og virkelig fair priser. Alt fra fisk til rib-eye smagte forrygende.
Sonder: Fremragende sæsonpræget og lidt finere menu, dog stadig til utrolig rimelige priser. Retterne deles I ‘from the garden’, ‘from the sea’ og ‘from the land’, og alt serveres til deling.
The Larder: Charmernede og hip café, der serverer alt fra scones og blodpølse til avocadotoast og matcha latte. Vi fik porridge (eller bare havregrød) og traditionel full scottish breakfast men lavet med et lidt mere moderne twist – super lækkert!
Fort William
Næste stop var Fort William, en lille by i området Glencoe. På vejen kørte vi igennem den fantastisk smukke nationalpark Loch Lomond and the Trossachs National Park og tog et stop ved Bracklinn Falls Circuit for en virkelig fin to timers vandretur.
Selve byen Fort William er ikke særlig interessant, men der er en lille gågade, lokale spisesteder og masser (og masser) af bed and breakfasts. Vi boede i en AirBnB og handlede ind til aftensmad og madpakker i det store supermarked Morrisons.
SEVÆRDIGHEDER I FORT WILLIAM
Ben Nevis: Højdepunktet på vores dage i Fort William var klart vores vandretur på Ben Nevis. Til toppen af Storbrittaniens højeste bjerg går der en populær vandrerute på cirka 8 timer. Det er en udfordrende tur, og jeg vil sige, at vandresko er et must, men har du gåpåmod til at gå op, op, op i timevis, er udsigten det hele værd. Husk at tjekke vejrudsigten og snak gerne med de flinke folk i turistcenteret ved bunden af bjerget, inden du begiver dig afsted, for turen kan være farlig, hvis vejret ikke er optimalt. Husk også blandet tøj, for selvom der er høj sol i dalen kan der være snevejr på toppen.
Glenfinnanviadukten / Harry Potter-broen: Udenfor Fort William kan man stoppe ved en viadukt for at få udsigten til broen fra Harry Potter og Hemmelighedens kammer. Toget kører to gange om dagen, og hvis man alligevel vil ud og se broen, synes jeg klart, man skal time det, så man får den fulde oplevelse.
Isle of Skye
Videre gik turen til Isle of Skye, eller bare Skye, er en en øgruppe ved Skotlands vestkyst med bjerge og små havnebyer. Her havde vi 3 overnatninger. Øgruppen er meget velbesøgt, men man forstår godt, at så mange turister søger mod området, for der er helt fantastisk natur.
Fordi Isle of Skye er en populær turistdestination, kan det anbefales, at man planlægger sin tur dertil i god tid, hvis man skal nå at finde et sted at overnatte. Det er en fordel at bo i eller omkring Portree, fordi byen er centralt på øen, så det er nemt at komme rundt.
PORTREE PÅ ISLE OF SKYE
Vi boede i en AirBnb i Portree, den største by på Isle of Skye. Det er en hyggelig, mindre (og igen: ret turistet) havneby med små butikker og masser af bed and breakfasts. Husk at gå en tur ned til havnen, hvor der er den fineste række pastelfarvede huse.
MAD & SEVÆRDIGHEDER PÅ ISLE OF SKYE
Eilean Donan Castle: Lige inden man kører over til Skye (hvis man altså ikke tager færgen) kommer man forbi Eilean Donan Castle, en smuk og gammel borg, man måske kan genkende fra flere film. Det koster £10.00 at besøge borgen med gratis audio guide, og det kan anbefales, hvis man vil have detaljerne fra udstillingen med.
Kilt Rock and Mealt Falls Viewpoint: Et smukt udsigtspunkt, hvor man kan se rå klipper og et vandfald. Hvis du kører forbi, er det bestemt værd at stoppe op og bruge 5 minutter på at få et billede fra den rette vinkel, men jeg synes ikke, det er noget, man bør køre langt for.
Neist Point Lighthouse: På vestkysten ligger et smukt, hvidt fyrtårn, der bestemt er et besøg værd. Køreturen dertil er utrolig smuk – men udfordrende – ad en ensporet og meget snoet vej.
Talisker Distillery: Vi kørte forbi Talisker destilleriet for at købe lidt souvenirs med hjem af den kendte, skotske whisky, der fremstilles på Isle of Skye. Vi skippede den guidede tur, der tager cirka 45 minutter, men hvis den frister, er det en god idé at booke den online i forvejen.
Fairy Pools: Ved Fairy Pools kan man gå langs en række vandfald. En virkelig fin tur, hvor man enten kan gå op og tilbage samme vej (på 1 – 1,5 time) eller søge lidt væk fra de andre turister og gå et længere loop rundt på cirka 3 timer. Parkering lige ved Fairy Pools koster £5, men 10 minutter væk er der gratis parkering.
Old Man of Storr: Et ret unikt område med de grove, stejle klipper. Der går en tur til toppen med grus det første stykke og et noget mere udfordrende underlag senere hen. Du kan nemt gøre turen kortere eller længere, alt efter hvor gode benene og dine sko er.
The lower deck: Vi spise en middag på dette lille spisested på havnen i Portree. Menukortet er fyldt med lokale retter og specialiteter, lavet på traditionel og rustik manér – hvilket også betyd virkelig generøse portioner. Alt smagte udemærket, og fiskesuppen og den stegte laks kan anbefales, men priserne var præget af, at stedet er ret turistet.
Seumas’ Bar: Efter vores tur ved The Storr, stoppede vi ved denne bar, der ligger i den lille by Sligachan med udsigt til Black Cuillin mountains. De har et udvalg af mere end 400 forskellige whiskyer, og kommer jeg forbi en anden gang, vil jeg nok hapse en frokost, for maden så fin ud.
Cuillin Brewery: Lige ved Seumas’ Bar, i hotellets gamle vaskeri, ligger der et lillebitte lokalt bryggeri, der laver ganske fremragende øl. Gå helt sikkert ind forbi og snak med de unge fyre, der driver stedet.
Inverness
Næste stop på turen var Inverness, hvor vi havde et par overnatninger. En hyggelig by med en del at se trods dens forholdsvis beskedne størrelse.
MAD & SEVÆRDIGHEDER I INVERNESS
Inverness Museum and Art Gallery: Et mindre museum med lokal kunst og historie. Ikke det mest moderne og velkuraterede museum, men det er gratis og spændende, hvis man gerne vil blive klogere på Skotlands historie (særligt jacobite-bevægelsen) og naturen i højlandet. Det er oplagt at kigge forbi på en regnvejsdag.
Inverness castle: Slottet i Inverness er under ombygning, så der er ikke åbnet for offentligheden, men det er et skønt sted at besøge for god udsigt over byen.
Ness Islands: Området ved River Ness, der løber fra Loch Ness gennem Inverness, er i det hele taget super charmerende. Særligt er der fint ved Ness Island, en samling af små øer i floden, der er forbundet af et stisystem med små broer.
Leakey’s Bookshop: En gammel antik bogbutik, der er som at komme tilbage i tiden. Der er virkelig charmende, og man kan sagtens bruge en del tid på at gå på udkig på de mange hylder med genbrugsbøger.
Mr Simms Olde Sweet Shoppe: En lille slikbutik med et stort udvalg – endda skandinavisk saltlakrids. Hvis du har en sød tand, er det skægt at blande en pose på gammeldages manér ved hjælp fra det venlige personale.
Inverness Coffee Roasting Co: Lille og ret skævt sted, der serverer virkelig god kaffe – og den er der altså lidt langt imellem i Skotland. Vores erfaring blev hurtigt, at kaffen i skotland er lidt tynd, så et godt tip er at bede om et ekstra shot.
Coyote Coffee & Donuts: Apropos kaffe, så fik vi faktisk en rigtig god kop på denne lille café, der specialiserer sig i kaffe og donts. Flinke folk. God kaffe. Doughnutsene vil jeg dog ikke umiddelbart anbefale, men det er i det hele taget ikke helt min kop te, så jeg er måske ikke den rette anmelder dér.
Urquhart’s Restaurant: På vores rejse skulle vi naturligvis også smage traditionel skotsk mad. Særligt var vi spændte på (og lidt nervøse for) at smage haggis, den famøse ret, hvor lammeindvolde tilberedes i en mavesæk og serveres med mos og whiskeysauce. Efter lidt research besluttede vi os for at gøre det på Urquhart’s, hvor vi bestilte haggis, fish & chips, venison saugeses og steak pie (og fire ekstra tallerkener, så vi kunne dele). Alt i alt var det en succes – ikke nødvendigvis fordi, vi var ældevilde med maden, men fordi det var skægt at prøve, og alt virkede autentisk og hjemmelavet.
Velocity: Vi spiste en skøn og billig frokost på denne café, der både er et spisested og en lille cykelbutik. De har en blandet salatskål, der varierer fra dag til dag, og laver sandwicher og suppe. Kan man ikke bestemme sig, kan man vælge en lille skål suppe og en halv sandwich.
Black Isle Bar: Her fik vi ganske fin pizza og øl. Stedet er vist nok et hustle, og der er godt gang i den, så hvis vejret er godt kan det anbefales at spise på den ‘hemmelige’ tagterrasse.
Kirkcaldy – Overnatning inden hjemrejsen
Vores sidste stop på Skotlandsturen var i Kirkcaldy, der ligger bare en halv time fra lufthavnen, så vi nemt kunne komme afsted næste morgen. Det var et fint sidste stop på vejen men ærligt talt lidt af en spøgelsesby, så jeg vil egentlig vil jeg ikke anbefale det andet end som et alternativ til et lufthavnshotel. Vi overnattede på The Strathearn Hotel, og det var OK-udemærket.