Skovbærgrød med ahornristede kerner


i samarbejde med Karolines Køkken

Vi er nået til tredje og sidste stop på Fløderuten, og som var det en festlig treretters, er der naturligvis en sød opskriften på menuen i dag.

Mattias og jeg startede i Grenå, hvor Heine bød på fiskesuppe og jeg lavede en hverdagsvenlig fiskeret med torsk, søde kartofler og feta. Så kørte caperen videre til Odense, hvor Stine serverede pasta med frisk flødesauce, og jeg lavede en grøntsagsspækket pasta med en lynhurtig luksus-tomatsauce. Og nu er vi nået til Virum, hvor Lena scorede toppoint ved at servere en rigtig mormor-dessert: Gammeldages æblekage lavet på syrligt-søde æbler fra naboens have.

Skovbærgrød med ahornristede kerner

 

Bedøm denne ret

Dessert til 4 personer
forberedelse 10 min / tilberedning 20 min / i alt 30 min

Ingredienser

Skovbærgrød

  • 1 pose frosne skovbær (eller blandede frosne bær – brug hvad du har i fryseren)
  • 1 vaniljestang
  • skal af ½ citron
  • 2-4 spsk. ahornsirup
  • fløde til servering

Ahornristede kerner

  • 1 håndfuld solsikkekerner
  • 1 håndfuld græskarkerner
  • 2 spsk. ahornsirup
  • 1 nip salt

Fremgangsmåde

Ahornristede kerner

Rist kernerne på en tør pande, til de bløder sprøde og begynder at dufte. Hæld ahornsirup over, drys med salt, og vend rundt, så siruppen fordeler sig på kernerne. Lad væsken fordampe, og fordel dernæst de ahornristede kerner på et stykke bagepapir, uden at de klister sammen i for store klumper. Lad dem køle af, imens du laver skovbærgrøden.

Skovbærgrød

Kom bær, vaniljestang og citronskal i en gryde, og bring det forsigtigt i kog, så bærrene tør op og udkoges let. Lad gryden koge i 5-10 minutter, til grøden er kogt lidt ind og har den rette konsistens. Smag til med ahornsirup, så grøden er tilpas sød. Mængden af sirup afhænger af, hvor syrlige bær, du har brugt.

Servér skovbærgrøden enten lun eller kold med ahornristede kerner, og hæld en sjat frisk fløde over hver skål inden servering. 

Find flere opskrifter i samme kategori

{ Se den fulde video på Karolines Køkkens hjemmeside }

Mit søde punktum på Fløderuten er også lidt af en mormor-ret. Jeg havde nemlig besluttet mig for, at jeg ville lave min udgave af den danske klassiker: Rødgrød med fløde.
Sådan en portion er for mig ren nostalgi. I min barndom fik vi dessert næsten hver dag, og her var der ofte grød af årstidens frugter og bær på menuen. Hverdagsdesserterne var ikke flødekager og is, men vi fik altid en smule frugt, yoghurt eller grød for at runde måltidet af – en tradition, der stammer fra min mor, som er vokset op på en bondegård, og som synes, at lidt sødt efter ethvert måltid er en menneskeret.

Den version af rødgrød, jeg vil dele med jer i dag, er sådan en hverdagsdessert, der minder mig om min barndom. Dog med et noget mere moderne twist og uden helt så meget sukker, som min mors søde tand foretrækker ?

Først og fremmest adskiller min grød sig, da den ikke helt dannebrogsrød. Jordbærrene har nemlig fået selskab af en blanding af ribs, brombær og blåbær, hvilket giver en smuk, mørkere farve. Dernæst har jeg sødet grøden med ahornsirup, for at gøre desserten en smule mere hverdagsvenlig og ikke helt så hvinende sød. Ahornsiruppen bruges også til at karamellisere sprøde kerner, som tilføjer lidt knas på toppen, hvilket er noget, den klassiske mormor-opskrift altså mangler, hvis I spørger mig.

Én ting, har jeg dog ikke ændret på, og det er, at der skal en sjat fløde over til sidst. Det kan og bør ikke undværes, for bare en lille sjat er det, der gør hele forskellen og som runder skovbærgrødens smag af på den fineste vis.

Husk også at besøge Karolines Køkkens hjemmeside, hvor I kan se alle videoerne. Her kan I komme med på Fløderuten og finde mere inspiration til, hvordan en lille sjat fløde kan gøre den helt store forskel.

2 kommentarer
Vis alle kommentarer

Skriv en kommentar