Sød kartoffel
Søde kartofler er en skøn ingrediens, som kan bruges i alt fra aftensmad til hjemmebag. Søde kartofler giver masser af naturlig sødme, og derfor bliver det ofte ikke nødvendigt at tilføje sukker. Hvis du dog har en ekstra sød tand, vil jeg anbefale at til bruge et par spiseskeer honning eller ahornsirup i granolaen. Eller prøv i stedet at vende skiver af dadler eller andet tørret frugt i det færdige resultat. Det er netop det fantastiske ved en hjemmelavet granola: man kan tilsætte præcis de ingredienser, man synes aller bedst om – eller har i køkkenskabene selvfølgelig. Det gælder både valg af krydderier (kanel/vanilje/kakaopulver), fedststof (smør/kokosolie/olie), gryn (havre/spelt/boghvede) samt nødder, mandler, frø og kerner. Så længe I holder jer nogenlunde til mængdeangivelserne, når I erstatter ét med noget andet, kan I sagtens give jer til at eksperimentere.
En hemmelig ingrediens?
Jeg er blevet vild med at tilsætte poppede frø, ris eller korn til min hjemmelavede granola. Det gør resultatet mere let og knasende sprødt, præcis som den konsistens mange købte udgaver har. I denne opskrift har jeg brugt poppet boghvede. Det kan købes i de fleste helsekostbutikker, men brug gerne poppede ris, quinoa elle lignende, hvis du nemmere kan få fingrene i det. Du kan også selv forsøge at poppe dine frø og korn. Hvis du derimod vil undlade de poppede frø eller korn, kan du også det. I så fald skal du bare skrue op for indholdet af havregryn, mandler og nødder.
TIP: Prøv min opskrift på snackbarer med sød kartoffel eller opskrift på yoghurtis
Sund, hjemmelavet granola og müsli
Jeg elsker at lave hjemmelavet granola. Det er bare sådan et hyggeligt projekt. Det kræver ikke særlig store armbevægelser i køkkenet og med en god podcast i ørene er det (næsten) afslapning for mig. Når man har lyst til at lave noget andet en aften end at slænge sig på sofaen foran tv’et, så kan jeg altså virkelig anbefale at hygge med hjemmebagning.
Mine opskrifter er langt sundere end dem, du finder i dit lokale supermarked. Jeg bruger ofte naturens egne sødemidler såsom frugt – prøv eksempelvis min banangranola eller æblegranola. Dertil elsker jeg at bruge frø og kerner som hovedingrediens, hvilket jeg bl.a. gør i min opskrift på amaranth müsli.
Er du på udkig efter en helt klassisk opskrift må du virkelig prøve min basisgranola, der på ingen måder er kedelig. Derudover kan jeg virkelig også anbefale min sunde chokolade müsli. Den hitter både hos børn og voksne!