Sød kartoffel granola

Jeg kan godt forstå, hvis du synes det lyder liiidt sjovt med sød kartoffel i granola. Men jeg lover virkelig, at det smager fantastisk! Sød kartoffel bruges her til at søde granolaen frem for sukker eller andre sødemidler. Resultatet bliver en langt sundere granola, der ikke går på kompromis med hverken smag eller en knasende sprød konsistens.

sød kartoffel granola

 

Bedøm denne ret

forberedelse 10 min / tilberedning 30 min / i alt 40 min

Ingredienser

 • 1 dl sød kartoffelmos
 • 2 spsk. kokosolie, stuetemperatur
 • 1/2 spsk. kanel
 • 1/2 tsk. revet muskatnød
 • 1/2 tsk. kardemomme
 • 1 knsp. stødt ingefær
 • 1 tsk. vaniljepulver eller korn fra 1 vaniljestang
 • 3 dl grovvalsede havregryn
 • 3 dl poppet boghvede
 • 1 dl mandler
 • 1 dl græskarkerner

Fremgangsmåde

Forvarm ovnen på 175 grader.
Bland sød kartoffelmos, kokosolie og alle krydderierne sammen i en skål.
Tilsæt derefter havregryn, poppet boghvede, mandler og græskarkerner, og rør det grundigt sammen.
Fordel massen på en beklædt bageplade, og sæt det i ovnen i 30 minutter, indtil granolaen er gylden og helt sprød.
Lad granolaen køle helt af, og opbevar den i en lufttæt beholder.

Find flere opskrifter i samme kategori

IMG_2490

IMG_2404

Sød kartoffel

Søde kartofler er en skøn ingrediens, som kan bruges i alt fra aftensmad til hjemmebag. Søde kartofler giver masser af naturlig sødme, og derfor bliver det ofte ikke nødvendigt at tilføje sukker. Hvis du dog har en ekstra sød tand, vil jeg anbefale at til bruge et par spiseskeer honning eller ahornsirup i granolaen. Eller prøv i stedet at vende skiver af dadler eller andet tørret frugt i det færdige resultat. Det er netop det fantastiske ved en hjemmelavet granola: man kan tilsætte præcis de ingredienser, man synes aller bedst om – eller har i køkkenskabene selvfølgelig. Det gælder både valg af krydderier (kanel/vanilje/kakaopulver), fedststof (smør/kokosolie/olie), gryn (havre/spelt/boghvede) samt nødder, mandler, frø og kerner. Så længe I holder jer nogenlunde til mængdeangivelserne, når I erstatter ét med noget andet, kan I sagtens give jer til at eksperimentere.

 

IMG_2496

 

En hemmelig ingrediens?

Jeg er blevet vild med at tilsætte poppede frø, ris eller korn til min hjemmelavede granola. Det gør resultatet mere let og knasende sprødt, præcis som den konsistens mange købte udgaver har. I denne opskrift har jeg brugt poppet boghvede. Det kan købes i de fleste helsekostbutikker, men brug gerne poppede ris, quinoa elle lignende, hvis du nemmere kan få fingrene i det. Du kan også selv forsøge at poppe dine frø og korn. Hvis du derimod vil undlade de poppede frø eller korn, kan du også det. I så fald skal du bare skrue op for indholdet af havregryn, mandler og nødder.

 

TIP: Prøv min opskrift på snackbarer med sød kartoffel eller opskrift på yoghurtis

 

IMG_2503

Sund, hjemmelavet granola og müsli

Jeg elsker at lave hjemmelavet granola. Det er bare sådan et hyggeligt projekt. Det kræver ikke særlig store armbevægelser i køkkenet og med en god podcast i ørene er det (næsten) afslapning for mig. Når man har lyst til at lave noget andet en aften end at slænge sig på sofaen foran tv’et, så kan jeg altså virkelig anbefale at hygge med hjemmebagning.

Mine opskrifter er langt sundere end dem, du finder i dit lokale supermarked. Jeg bruger ofte naturens egne sødemidler såsom frugt – prøv eksempelvis min banangranola eller æblegranola. Dertil elsker jeg at bruge frø og kerner som hovedingrediens, hvilket jeg bl.a. gør i min opskrift på amaranth müsli.

Er du på udkig efter en helt klassisk opskrift må du virkelig prøve min basisgranola, der  på ingen måder er kedelig. Derudover kan jeg virkelig også anbefale min sunde chokolade müsli. Den hitter både hos børn og voksne!

 

IMG_2514

8 kommentarer
Vis alle kommentarer
 1. Hvor ser det lækkert ud. Kan man poppe boghvede og andet efter samme fremgangsmåde som amaranth? Jeg får snart en pakke raw boghvede og vil gerne prøve at poppe dem.
  Kh.
  Anne-Marie

  1. Hej Anne-Marie 🙂 Ja, det skulle gerne fungerer på samme måde. Jeg har dog endnu ikke prøvet det endnu.

 2. Orv, hvor lyder det bare spændende! Jeg har i flere år tænkt på, at jeg gerne ville spise grøntsager om morgenen, men det bliver bare aldrig til noget. Den her granola er da et oplagt babystep – selvom det bliver i meget små mængder 🙂

 3. Hej Emma!
  Jeg har desværre ikke noget kokosolie, men jeg kan læse mig til, at jeg kan erstatte det med smør. Skal smøren smeltes, inden jeg blander det sammen med de andre ingredienser

  1. Hej du 🙂 Hvis du har en god blender eller foodprocessor, kan du sagtens bare bruge blødt smør. Ellers kan du smelte det hurtigt i en kasserolle.

Skriv en kommentar