Svensk pølseret opskrift
Svensk pølseret serverede mine forældre ofte i mit barndomshjem, så for mig er det en ret, der bare skriger (læs: dufter/smager) nostalgi. Retten med stykker af kogte kartofler og pølser vendt i en cremet tomatsauce er et hit især hos børn. Men retten kan også sagtens laves på en lækker og sund måde, så den også smager de voksne. Her handler det især om at vælge råvarer af god kvalitet. Køb nogle gode pølser, brug lækre kartofler og snig gerne også lidt ekstra grønt ind i retten.
TIP: Prøv også min gode opskrift på enebærgryde som bedstemor lavede den, en god omgang boller i karry eller klassikeren koteletter i fad
Hvorfor hedder det svensk pølseret og hvor stammer det fra?
På trods af, at navnet antyder noget andet, er der ikke meget Svensk over familieklassikeren. Det er en helt igennem dansk ret, der har rødder i spejdermiljøet. Her tilberedes retten over bål, da den er nem og kan samles i én gryde med få ingredienser.
Navnet “svensk pølseret” stammer altså vist nok fra nogle danske spejdere, der i sin tid var i Sverige på en lejrtur. Da turen havde nået sin slutning havde de rester af kartofler, pølser, løg osv. tilbage, og det blev forvandlet til en ret, der siden hen har vundet indtag i mange danske hjem.
Om historien er sand, viden ikke, men jeg drømmer lidt om at tage min familie med på vandretur til Sverige og trylle en herlig pølseret frem over bål 🙂
TIP: Prøv også min udgave af den klassiske danske mørbradgryde, min gode opskrift på forloren hare eller fyldt mørbrad med feta.
Hvilke pølser til svensk pølseret?
Retten kan laves af alle de fleste af pølser. Røde pølser blev ofte brugt i min barndom, men jeg må indrømme, at det ikke er min favorit. Jeg vil derimod anbefale dig at bruge wienerpølser til denne opskrift på svensk pølseret. I princippet er wienerpølser blot en ikke-farvet udgave af den røde pølse med let krydret smag. Dog er de wienerpølser, man kan finde på markedet, ofte bedre kvalitet end røde pølser.
Jeg kan særligt anbefale wienerpølser fra Hanegal og Gris Lam & Co.
TIP: Prøv også min opskrift på klassiske tarteletter med kylling eller kylling i karry
Pølseret med ekstra grøntsager
Det er nemt at lave en svensk pølseret med grøntsager andet end blot kartofler. I denne opskrift tilføjer jeg søde kartofler, der har en dejlig sødme, hvilket passer perfekt til retten. Du kan bruge alle former for rodfrugter (lige undtagen rødbede pga. farven) sammen med kartoflerne. Prøv fx. gulerødder, pastinakrødder, knoldselleri eller lignende.
Udover rodfrugter, kan jeg også anbefale dig at tilsætte tern af rød peberfrugt eller squash til din svensk pølseret. Det smager virkelig godt, og er en nem måde at få mere grønt indenbords. Hvis retten skal serveres til børn, som ikke er fan af grønt, kan du prøve at rive grøntsagerne eller skære dem i helt små tern, så de skjules i retten.
Hvis du gerne vil lave en endnu mere grøn udgave af svensk pølseret, kan du prøve min opskrift på “fransk pølseret“. Her laver jeg retten med et twist af det fransk landkøkken med ekstra krydderier, peberfrugt, squash og aubergine. Jeg har også lavet en spansk version “spansk pølseret“, ligeledes med krydderier, grønt og så en lækker chorizopølse.
Sådan laver du den bedste pølseret med balsamico eddike
Jeg tilføjer en smule balsamicoeddike til min opskrift, da jeg synes, det tilføjer den helt perfekte syrlige-sødme. Ellers består saucen af mælk og fløde, smagt til med paprika og tomatpuré. Det giver en dejlig cremet sauce, der sammen med kartofler og pølser giver den gode familieklassiker, som du måske kende fra “God mad let at lave”.
Hvad spiser man til svensk pølseret?
Som tilbehør til din svensk pølseret vil jeg anbefale en frisk grøn salat. Retten indeholder jo allerede kartofler (kulhydrat) og pølser (protein), så det er som sådan et hit måltid for sig. For at få mere grønt på tallerken, er det god lækker med friske grøntsager eller en lækker salat af kål.
Prøv eksempelvis nogle af disse retter som tilbehør: